Lifestyle

Na BIMUN-u svet opstaje: Mlade diplomate ponovo u akciji

Srednjoškolci i studenti ponovo su imali priliku za pristup svetu diplomatije i stvaranju prijateljstava za pamćenje.

BIMUN (Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija) se održava od 2004. godine u Beogradu, gde mladi, kao predstavnici dodeljenih država, zastupaju interese kroz debate na engleskom jeziku, da bi sa drugima došli do pisanog dogovora – rezolucije.

Ove godine je od 19. do 23. maja održana je osamnaesta MUN konferencija u Srbiji za strane i domaće učesnike koju organizuje Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije.

Dan 1

Prvi dan je, zbog pandemije, održan online, preko Zoom-a, gde su delegati imali priliku da ih predsednik komiteta u kom su, uz tri zamenika, podseti na pravila debatovanja i pisanja rezolucije. Ukupno postoji šest komiteta za srednjoškolce i četiri za studente, a ovogodišnji su: Savet bezbednosti, Krizni komitet saveta bezbednosti, Savet za ljudska prava, Populacioni fond UN, Generalna skupština UN i Skupština UN za zaštitu životne sredine.

Dan 2

Drugi dan je bio prvi dan uživo, a počeo je sastankom delegata u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Skupštini grada. Dodeljene su futrole za laptopove, maske i fascikle, ali i okovratne propusnice, na kojima pišu imena i nacionalnost učesnika, uz državu koju predstavljaju.

U salama su delegati slušali uvodno predavanje preko Zoom-a, koje su držali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i UZUNS, predvođeni Stefanom Kondićem, predsednikom Omladinske sekcije. Tema su bili multilateralizam i solidarnost.

Plenarna sesija o multilateralizmu Stefana Kondića; Foto: Kristina Jevtić

Posle diskusije, grupe delegata su napustili sale i zauzeli mesta predviđena za njih. Od podneva pa do dva sata, prve diskusije su počele tako što je svaki delegat držao dvominutni uvodni govor, a potom su usledile i prijateljske debate. Prvi dan dovoljan je za upoznavanje ciljeva saradnika. Ovo veče delegati su nagrađeni večerom u restoranu Gardoš, u Zemunu.

Restoran Gardoš; Foto: Kristina Jevtić

Kod BIMUN-a je odlično to što možemo da upoznamo stavove država, kao i kako funkcioniše policy making, čak i kod onih tema koje nisu čisto vezane za politiku, kaže Veena Krishnaraj, kojoj je ovo drugi BIMUN.

Dan 3

Drugi dan debatovanja takođe je počeo plenarnom sesijom, ali ovaj put govorio je Džon Kenedi Mosoti, predstavnik UNFPA Srbije. Tema ovog razgovora bila je dolazak do sveta sa jednakim prilikama i pravima za sve ljude. Posle dirljivog predavanja, došlo je vreme da učesnici pređu na zadatak: pokretanje tema koje će činiti ključne tačke finalnog dokumenta.

Džon Kenedi iz UNFPA drži govor; Foto: Kristina Jevtić

Posle pauze, dobili su još dva sata za neformalnu debatu. Za veče nisu pravljeni planovi, ali su delegati imali slobodu da nastave upoznavanje sa vršnjacima.

Odlična prilika za unapređivanje veština i upoznavanje ljudi sličnih interesovanja, vežbanje upotrebe jezika i diplomatskih veština. Drago mi je što sam imala priliku da se oprobam u stručnim poslovima i utvrdim svoja interesovanja, izjavila je Ivona Lozanac, delegat Generalne skupštine, kojoj je ovo bilo prvo učešće.

Ivona Lozanac; Foto: Kristina Jevtić

Dan 4

Bilo je vreme za nastavak supstantivnih debatama, posle kojih rezolucija treba biti završena. Napeta situacija i brzo kucanje u laptopove obeležili su ovaj dan kada je trebalo napisati model zvaničnog dokumenta, kakvog bi izdao UN.

Naredni korak predstavljalo je glasanje za ili protiv usvajanja, gde bi strane koje se ne slažu mogle da ospore ovu rezoluciju ili napišu amandman koji menja trenutno stanje. Sve rezolucije usvojene su na lakši ili teži način. Posle grupnog slikanja, ovog dana glasa se i za najboljeg delegata u komitetu, kome sledi nagrada koja će ove večeri biti dodeljena.

Nagrade za učesnike; Foto: Kristina Jevtić

Učesnicima je još jednom obezbeđen ručak, a uveče je došlo vreme za bal, održan u restoranu Jezero na Adi Ciganliji. Obeležen je plesanjem uz ex-yu rok, ali i trenutkom kada se delegat Glody Bakulikira pridružio bendu.

Bal, restoran Jezero; Foto: Kristina Jevtić

Ovo mi je novo iskustvo i zanimljiv koncept ne samo za one koji žele da se bave diplomatijom, već i za one takmičarskog duha. Što se tiče nagrade, bila sam iznenađena zato što smo imali mnogo dobrih delegata, pa sam mislila da je malo verovatno da dobijem nagradu. Bilo mi je drago što su moj trud i rad prepoznati, a dobila sam ohrabrenje za zahtevnije projekte, Jelena Velisavljević, najbolji delegat Skupštine UN za zaštitu životne sredine.

Jelena Velisavljević, primanje nagrade; Foto: Kristina Jevtić

Dan 5

Ovaj online dan bio je posvećen predstavljanju rezolucija, te je svaki predsednik komiteta istupio i pročitao ključne tačke. Sledilo je opraštanje od delegata, gde su im organizatori izrazili zahvalnost. Govor
o odgovoru Srbije na COVID-19 je držala Borka Jeremić, šefica kancelarije UNFPA Srbije.

Izgleda da svet zaista ostaje na BIMUN-u, to jest na mladima koji debatuju i sarađuju u cilju postizanja zajedničkog dogovora – obeležja rada. Jasno je da svako ko želi da se oproba u diplomatiji jeste dobrodošao na BIMUN – odličnu priliku da stekne potrebna znanja i zasluženi odmor.

BIMUN je prilika da igrate u timu, a to znači biti efikasan i upoznat sa celom strukturom i funkcionisanjem UN-a. Videti delegate zadovoljne posle pripremanja konferencije je posebno, pogotovo ako razmišljate o narednoj godini, rekla je Mina Veljanović, potpredsednica juniorskog Kriznog komiteta saveta bezbednosti.

Pretplati se
Obavesti o
guest
5 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jelena
Jelena
2 godine pre

Svaka čast! Predivan članak.

Ognjen
Ognjen
2 godine pre

Odlično napisano!!!

Lena
Lena
2 godine pre

Odlican vam je portal i cela ideja! Sjajno napisana reportaza, bravo

Ognjen Tasić
Ognjen Tasić
2 godine pre

Ovo zvuči jako interesanto! Šteta što čujem tek sad kad je gotovo, ali hvala youthvibes što sam sad spreman za sledeću godinu.

ana.mladjenovic05@gmail.com
ana.mladjenovic05@gmail.com
2 godine pre

super<333