Na raskrsnici

Na raksrnici: Fakultet organizacionih nauka – menadžment i organizacija

Fakultet organizacionih nauka osnovan je 1969. godine. Danas je vodeći fakultet u oblastima menadžmenta i informacionih sistema i tehnologija.

Fakultet organizacionih nauka osnovan je 1969. godine. Danas je vodeći fakultet u oblastima menadžmenta i informacionih sistema i tehnologija. Takođe je poznat po međunarodnoj saradnji sa stranim fakultetima i univerzitetima, kao i učešćem u različitim projektima i različitim kompanijama koje su partneri fakulteta (Lenovo, Coca-Cola HBC, Telekom, Microsoft…). Smer menadžment i organizacija bavi se oblastima menadžemnta, marketinga, ekonomije, ljudskih resursa, investicijama… Celu jednu stranu sajta fakultet je posvetio pitanju zašto treba upisati FON. Tu se mogu pronaći misija, vizija, ključne vrednosti, kao i objašnjenje savremenog pristupa koji ima.

Prijemni ispit

Postoje dve opcije za polaganje prijemnog ispita: može da se polaže test iz matematike od 20 pitanja koji nosi 60 poena, ili da se rade dva testa, jedan iz matematike (20 zadataka, 30 poena), a drugi iz opšte informisanosti (30 pitanja, 30 poena). U skriptarnici fakulteta moguće je kupiti literaturu za pripremu prijemnog ispita. Tu spadaju matematika za prijemni ispit, zbirka zadataka iz opšte informisanosti, kao i informator. Na sajtu je moguće pronaći oblasti iz matematike koje je bilo potrebno spremiti za prijemni ispit prošle godine i rešenja prijemnih ispita ranijih godina. Svake godine se organizuje i probni prijemni, kao i pripreme na fakultetu.

Pre polaganja, bira se polaganje prijemnog samo za jedan ili više studijskih programa. Ako se prijavi više, osoba će se naći na rang listi za sve programe i na upisu će moći da izabere koji smer želi da pohađa. Prošle godine ovaj smer je upisalo 330 studenata, od čega 170 na budžetu. Cena jedne godine za studenta koji ima status samofinansirajućeg jeste 138.000 dinara.

Način rada

Posle prve godine student bira jedan od tri programa: menadžemnt, operacioni menadžemnt i menadžemnt kvaliteta i standardizacije. Na sajtu fakulteta mogu da se pronađu programi za svaki od ovih modula. Neki od predmeta koji svi studenti pohađaju tokom prve godine jesu: Matematika, Ekonomija, Psihologija, Sociologija, Osnovi organizacije…

Aktivnosti na fakultetu

Fakultet učestvuje u realizaciji velikog broja međunarodnih projekata poput Erasmus+ i Tempusa. Sa fakultetima iz drugih zemalja ostvarena je saradnja na raznim poljima, poput razmene studenata. Moguća je praksa u uspešnim kompanijama poput Banke IntesaRinger Axel Springer, kao i u Republičkom zavodu za statistiku, kod Poverenika za informacije od javnog značaja i drugim. Neke od studentskih organizacija jesu AISEC, Centar za razvoj karijere, EkoFON, a fakultet ima i Debatni klub.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare