Na raskrsnici

Na raskrsnici: Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu je vodeći regionalni centar u visokom obrazovanju eksperata na polju muzičke umetnosti kao i nauke o muzici. Ukoliko poseduješ muzički talenat i muzika je ono što te ispunjava, želiš da se njome profesionalno baviš, stvaraš je i izučavaš, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu ti nudi upravo to!

Na fakultetu pored osnovnih akademskih studija (OAS) o kojima ćemo govoriti u ovom tekstu, postoje i master akademske studije (MAS), specijalističke akademske studije (SAS) kao i doktorske akademske studije (DAS).

FMU godišnje primi najviše 300 studenata i pored izučavanja, stvaranja i izvođenja klasične muzike nudi to i u džez i popularnoj muzici.

PRIJEMNI ISPIT

Uslovi za prijemni ispit:

  • Završeno srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.
  • Završeno srednje muzičko obrazovanje.

Moguće je upisati FMU bez srednje muzičke škole polaganjem dopunskih ispita koje fakultet određuje kao što su: solfeđo, harmonija, kontrapunkt, istorija muzike, muzički oblici…

Svaki odsek ima svoj prijemni, ukoliko se upisuje instrument polaže se samo taj instrument i solfeđo. Dok teorijski odseci pored solfeđa i klavira polažu i dodatne muzičke teorijske predmete. Svi kandidati polažu i ispit za proveru sklonosti i sposobnosti. Više o posebnim studijskim programima kao i broju kandidata i uslovima za budžet možete naći ovde.

Prijemni ispit prethodne godine trajao je od 20. do 30. juna. Svaki odsek ima svoje termine kada se polaže prijemni ispit, naravno u više dana. Rezultati prijemnog ispita izašli su početkom jula.

Ono što je važno i od koristi jeste da FMU organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnih ispita. Prethodne godine pripremna nastava je bila u periodu od 4. aprila do 16. maja, i u ponudi je individualna nastava (solo pevanje, klavir, violina, viola, violončelo, kontrabas, džez saksofon, džez klavir, džez trombon i džez kontrabas) i grupna nastava (solfeđo, harmonija, istorija muzike, muzički oblici, etnomuzikologija, džez teorija muzike i džez solfeđo).

NAČIN ORGANIZACIJE

Studijski program OAS traju 4 godina. Nastava na fakultetu je organizovana na 12 odseka: kompozicija, dirigovanje, solo pevanje, klavir, gudački instrumenti, duvački instrumenti, muzikologija, opšta muzička pedagogija, poliinstrumentalni, etnomuzikologija, kamerna muzika i dzez i popularna muzika. Na svim nivoima studija realizuje se 25 različitih studijskih programa.

Na svakom odseku (smeru) nastava je posebno organizovana. Ali se bazira na individualnim (instrumenti i solo pevanje), grupnim (svi teorijski predmeti) i kolektivni ( hor i orkestar). Pored muzičkih predmeta postoje i predmeti kao što su sociologija, psihologija, pedagogija kao i jezici ( engleski i italijanski).

Preko brucoša Fakulteta muzičke umetnosti saznajemo da je nastava u prvom semestru pretežno bila organizovana onlajn, izuzev individualnih predmeta koji su se održavali na fakultetu ali sve u dogovoru sa predmetnim profesorom. Većina brucoša je zadovoljna profesorima i načinom organizovanja nastave kao i samim radom fakulteta.

Više o svakom studijskom progamu, načinu organizovanja predavanja i predmeta koji se izučavaju možete naći ovde u rubrici osnovne akademske studije.

AKTIVNOSTI FAKULTETA

Aktivnosti na fakultetu muzičke umetnosti su od velikog i presudnog značaja. Student FMU mora biti uključen u umetnički rad ako je izvođač, a ako izučava muziku i bavi se njenom teorijom mora biti uključen u naučni rad.

FMU je poznat po svom mešovitom horu, ženskom horu kolegijum muzikum, kao i po svom orkestru kamerata serbika i simfonijskom orkestru. Preko kojih skoro svaki student aktivno učestvuje u izvođenju muzike. Studenti su u prilici da preko fakultetskih aktivnosti putuju po Srbiji ali i svetu izvodeći muziku.

Što se tiče naučnog rada tu studenti imaju priliku da se susretnu sa naučnim skupovima, dodatnim naučnim predavanjima i projektima. Ono što je korisno a što fakultet nudi su radionice, majstorski kursevi i predavanja muzičara, kako srpskih tako i instranih.

Ono što je naravno najvažnije jesu sami koncerti koji se održavaju svake godine čak više puta mesečno. Svaki studijski program održava svoj koncert ali se takođe održava i koncert najboljih studenata.

ŠTA POSLE FAKULTETA

Glavno pitanje i jeste šta posle? Posle 4 godina studiranja fakulteta muzičke umetnosti stiču se osnovne muzičke akademske veštine, poput samostalnog izvođenja, samostalnog stvaranja muzike kao i kritička svest i kritička samosvesnost. Posle master studija diplomirani muzičar je sposoban za profesionalno:

  • Izvođenje muzike
  • Stvaranje muzike
  • Naučno ili kritičko proučavanje muzike
  • Kao i podučavanje i muzičko pedagoški rad

Većina studenata se u struci zaposli posle fakulteta, međutim, surova realnost jeste da ima i onih koji nemaju tu priliku, ali u dosta manjem broju. Neki od studenata koji su završili FMU su danas poznati muzičari i izvođači širom naše zemlje, Evrope i sveta. Ukoliko si talentovan/a i vredan/na, dobro se pokažeš i neko to prepozna, zarada od muzike je moguća i tokom studija. Ako posle Fakulteta muzičke umetnosti postaneš profesor muzike, izvođač ili kompozitor jedno je sigurno, radićeš jedan od najkreativnijih poslova i bićeš okružen muzikom.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare