Na raskrsnici

Na raskrsnici: Filozofski fakultet u Beogradu-arheologija

Filozofski fakultet u Beogradu je ustanova gde se pored održavanja nastave, promovišu nove knjige, održavaju stručni i naučni skupovi od 1838. godine. To je svrstava u najstariji fakultet Univerziteta Beograda. 

Filozofski fakultet u Beogradu je ustanova gde se pored održavanja nastave, promovišu nove knjige, održavaju stručni i naučni skupovi od 1838. godine. To je svrstava u najstariji fakultet Univerziteta Beograda. 

U njoj se  odvijaju sledeće studentske grupe:

 • filozofija
 • sociologija
 • psihologija
 • pedagogija
 • andragogija
 • etnologija
 • antropologija
 • istorija
 • istorija umetnosti
 • arheologija
 • klasične nauke

U daljem tekstu možeš otkriti više informacija o studentskim danima na grupi arheologije.

Prijemni ispit

Ovaj fakultet možeš da upišeš sa bilo kojom završenom školom (važno je da je u pitanju srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju). Ostvarivanje bodova za upis se vrši na osnovu opšteg uspeha u srednjoj školi i na osnovu rezultata na prijemnom ispitu i izraženi redosled želja. Prijemni ispit se obično održava krajem juna i zvanično se ceo proces upisivanja završava sredinom jula. Za prijemni ispit se polaže test opšte informisanosti i test znanja iz arheologije. Na sajtu fakulteta se nalazi primer testa opšte informisanosti za svaki smer. Takođe, na sajtu možeš pronaći spisak literature koji je potreban za test znanja iz arheologije. U njihovoj skriptarnici se nalaze prošlogodišnji prijemni ispiti koji ti takođe mogu biti od pomoći. Postoji i vodič za brucoše koji su pripremili stariji studenti i on može biti od velike pomoći. Godišnje primaju 60 studenata. 

Način organizacije

Osnovne akademske studije arheologije traju četiri godine. Po godini ćeš imati otprilike desetak predmeta, broj predmeta varira iz godine u godinu. Prvo počinje izučavanje najstarijeg perioda u ljudskom društvu. To je arheologija paleolita i mezolita i traje jedan semestar. Nakon toga u drugom semestru sledi arheologija neolita, mlađeg kamenog doba. U međuvremenu ćeš izučavati i arheologiju Palestine, posle se izučava Egipat, Stara Grčka… Kroz vremena se ide hronološkim redosledom. Ono što ćeš takođe raditi u prvoj godini je upoznavanje sa materijalom i obradom. Imaćeš i praksu u arheološkoj zbirci gde ćeš posmatrati različite materijale. Predispitni poeni se dobijaju na osnovu kolokvijuma, seminarskih radova i prezentacija. Tu su moguće različite kombinacije kako bi se oni dobili. Neki profesori su jako striktni po pitanju prisustva na predavanjima i zato je jako važno da se dobro organizuješ i uskladiš sa njihovim sistemom rada. Konstantan rad i nadograđivanje je neizostavno, svake godine se beleže nova istraživanja i otkrića.

Profesori ti preporučuju literaturu za rad. To mogu da budu monografije, naučni članci…Iz njih ćeš uglavnom izvlačiti bitne odlomke koji su ti potrebni. Literaturu ćeš pronaći u biblioteci ili na internetu u pdf formatu. Naravno, tu su i stariji studenti koji imaju različite skripte koje takođe mogu da ti koriste. U drugoj godini ćeš imati izborne predmete iz istorije. Ostali izborni predmeti su jezici i traju dve godine (s početkom u prvoj godini). U trećoj i četvrtoj godini se izborni predmeti baziraju na predavanjima sa prethodnih godina. Tokom druge godine u jednom semestru ćeš obrađivati ljudske kosti, a u drugom životinjske. Ponekad ćeš i ceo dan provesti na fakultetu. Fakultet se nalazi u centru grada, pa je studentima dostupan veliki broj kafića i mesta gde mogu da se druže ili uče. U sklopu kafića Plato se nalazi klub studenata koji je jedno od omiljenih mesta za okupljanje. 

Aktivnosti na fakultetu

Pored razmena koje su jako popularne, postoji mogućnost da volontiraš na fakultetu. Takođe, postoji klub studenata arheologije gde češ moći sa svojim kolegama da razmenjuješ mišljenje i da zajedno poboljšate studentski život. Tokom studija moraš da ispuniš određen broj bodova prakse, to studenti zovu velika praksa, Mala praksa podrazumeva odlazak u arheološku zbirku i upoznavanje sa predmetima. Ona traje tokom prve godine. Veliku praksu čini odlazak na terene, rad u muzejima… Studenti se prijavljuju za velike prakse i tamo iskopavaju i istražuju različite lokalitete. One traju od jutra do popodnevnih sati. To obuhvata i rad na dokumentaciji gde beležiš uočene strukture. Sve ukupno mogu trajati od nedelju do mesec dana. Čak i ako je to duži vremenski period, može biti veoma zabavno jer vreme provodiš sa svojim kolegama.

Šta posle fakulteta?

Posle osnovih studija možeš upisati master, a potom i doktorske studije. Imaš mogućnost da ostaneš na fakultetu kao profesor ili asistent. Takođe, možeš da budeš naučni saradnik u arheološkoj zbirci ili laboratoriji. Moguć je rad pri arheološkom institutu koji je baziran na naučnim istraživanjima i arheološkim iskopavanjima. U zavodu za zaštitu spomenika vrše terenska istraživanja i tamo se bave zaštitnim arheološkim istraživanjima, restauracijom spomenika… Možeš da radiš u muzeju, da organizuješ izložbe, da pišeš naučne radove… U Srbiji ima oko 200 zaposlenih arheologa. Čako i ako odziv nije veliki, ovo zanimanje je jako važno. Mi treba da očuvamo našu civilizaciju i istoriju od zaborava, zato je redovno istraživanje bitno. U svakom trenutku možeš otkriti nešto što će biti od globalnog značaja. 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare