Na raskrsnici

Na raskrsnici: Filozofski fakultet u Nišu – novinarstvo

Filozofski fakultet u Nišu je visokoobrazovana i naučna ustanova. Ovaj fakultet nudi veliki broj studijskih programa na osnovnim akademskim studijama (OAS), čak 13. Takođe fakultet poseduje i master akademske studije (MAS) i doktorske akademske studije (DAS). U ovom tekstu govorićemo o smeru osnovnih akademskih studija - novinarstvu.

Filozofski fakultet u Nišu je visokoobrazovana i naučna ustanova. Ovaj fakultet nudi veliki broj studijskih programa na osnovnim akademskim studijama (OAS), čak 13. Takođe fakultet poseduje i master akademske studije (MAS) i doktorske akademske studije (DAS). U ovom tekstu govorićemo o smeru osnovnih akademskih studija – novinarstvu.

PRIJEMNI ISPIT

Prijemni ispit se sastoji od testa znanja srpskog jezika, koji se polaže u pisanoj formi. Oblasti koje mogu da ti se nađu na testu i literaturu koju treba da koristiš, možeš pronaći ovde. Takođe možeš naći i primere testova iz ranijih godina, ali je važno da znaš da nećeš dobiti iste zadatke na testu, već su to smernice. Na fakultetu se svake godine organizuje pripremna nastava u junu. Predhodne godine, prijemni ispit iz novinarstva na Filozofskom fakultetu, održao se 3.jula.

Studiski program novinarstvo, nudi 50 mesta za upis, 30 budžetskih i 20 samofinansirajućih. Ovaj smer je, 2020. godine,  upisalo 46 studenata, 30 se finansira na teret budžeta, dok se 16 samofinansiraju. Minimalni broj bodova ostvaren za finansiranje iz budzeta Republike Srbije bio je 66,82, a za samofinansiranje 46,86.

NAČIN ORGANIZACIJE

Novinarstvo, kao osnovne akademske studije, imaju dva semsetra godišnje, ili ukupno, 8 semestra u četiri akademske godine. Ukupan broj esp bodova koji možeš da ostvariš tokom studiranja je 240.

Spisak predmeta, raspoređenih po godinama i sa brojem espb koji možeš da osvojiš, ako položiš predmet, možeš naći ovde. Takođe ovde možeš naći i silabus i literaturu koja ti je potrebna za određeni predmet.

Predmeti na ovom smeru su jednosemestralni, što znači da se slušaju jedan semestar. Postoje obavezni i izborni predmeti. Što se tiče izbornih, imaš ponuđen određen broj predmeta, od kojih ti izabereš koliko ti se traži. Npr. među takvim predmetima su jezici, gde imaš ponuđenih pet predmeta (engleski, nemački, francuski, ruski i grčki), a ti odabereš jedan.

Predmete koje slušaš se sastoje od predavanja i vežbi. Na predavanjima se obrađuje gradivo, dok se na vežbama, uz pomoć asistenata i saradnika,  uvežbava pređeno gradivo.

Najčešći broj kolokvijuma po predmetu je dva, ali kod nekih predmeta možemo imati jedan ili tri kolokvijuma. Ispiti se odvijaju pismeno, u vidu testa, ili usmeno, izvlačenjem ceduljica sa pitanjima. Konačna ocena ne zavisi samo od ispita, već i od predispitnih obaveza koje se obavljaju tokom semestra (prisustvo, aktivnost, kolokvijumi, seminarski radovi…).

AKTIVNOSTI NA FAKULTETU

Pored nastavnih aktivnosti, na fakuletu možeš pronaći i vannastavne aktivnosti. Među kojima su razna predavanja, konferencije i seminari. Među aktivnostima je i angažovanje u studenskom parlamentu, a takođe, kao student novinarstva, možeš volontirati u Studenskom dnevnom listu.

ŠTA POSLE FAKULTETA?

Nakon završenih četiri godina studiranja novinarstva, stičeš naziv diplomirani žurnalista. Tada posedujete znanja da se zaposlite u nekom od medija, odnosno možeš postati:

  • novinar u štampanim medijima
  • novinar u elektornskim medijima
  • novinar u desku
  • novinar u drugim redakcijama/rubrikama
  • novinar u informativnim glasilima
  • novinar u specijalizovanim glasilima

Međutim, možeš i nastaviti studiranje na master, a zatim i doktoskim akademskim studijama.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare