Na raskrsnici

Na raskrsnici: Studije u inostranstvu

Zbog sve veće globalizacije i dostupnosti međunarodnih programa razmene, sve više mladih razmišlja o studijama u inostranstvu. Da li je to pravi izbor – to mora odlučiti svako za sebe. Šta to podrazumeva, o čemu treba razmišljati kada govorimo o upisu i šta je sve potrebno za odlazak na studije u inostranstvo – možemo vam pomoći odgovorima na ova pitanja.

Zbog sve veće globalizacije i dostupnosti međunarodnih programa razmene, sve više mladih razmišlja o studijama u inostranstvu. Da li je to pravi izbor – to mora odlučiti svako za sebe. Šta to podrazumeva, o čemu treba razmišljati kada govorimo o upisu i šta je sve potrebno za odlazak na studije u inostranstvo – možemo vam pomoći odgovorima na ova pitanja.

PREDUZMITE PRVE KORAKE

Obrazovanje u inostranstvu se mnogima čini privlačno još u srednjoj školi, kada čuju za programe jednogodišnje razmene u Americi, Velikoj Britaniji i drugim državama. Neki sakupe hrabrost i odluče da se prijave, drugi čuvaju hrabrost za studije. Sakupiti hrabrost – to je zapravo ključ kada govorimo o studijama u inostranstvu. Ako nešto zaista želite, nemojte propustiti priliku zbog nedostatka hrabrosti. Dakle, prva stvar na listi potrepština za studije u inostranstvu je hrabrost.

Pre svega, hrabrost vam je potrebna da biste pitali, a to je prvi korak ka studijama u inostranstvu. Otvorili ste veb stranice stranih univerziteta koji vas zanimaju, pronašli odgovarajuće studijske programe, pročitali uputstva za strane studente dostupna na engleskom (ili jeziku države u kojoj se univerzitet nalazi – ako barem malo vladate tim jezikom, onda ste ’’na konju’’) – šta sada?

Pronađite kontakt studentske ili međunarodne službe univerziteta/fakulteta i pošaljite im mejl, u kome ćete se predstaviti i pitati sve što vas zanima (primer jednog ovakvog mejla možete pronaći u nastavku). Ako vam je sve jasno i nemate pitanja, napravite listu rokova i stvari koje do tada morate da uradite.

Fakultet društvenih nauka u Ljubljani

Prva stvar će verovatno biti otvaranje (onlajn) aplikacija za studije, koje  se najčešće sastoje od popunjavanja nekoliko formulara o sebi i svom dosadašnjem obrazovanju, ali i slanja istih, odštampanih i potpisanih (OVO JE VAŽNO) formulara preporučenom poštom. Budite oprezni da formulare pošaljete tako da na željeni univerzitet stignu pre zatvaranja roka za prijavu. Nikada ne možemo biti dovoljno sigurni! Zatim je potrebno aplikaciju dopuniti srednjoškolskom diplomom i/ili ocenama sa maturskog ispita.

Raspitajte se kada ćete diplomu dobiti i ne časite časa. U slučaju nekih univerziteta, diplomu treba overiti apostilom, pečatom koji diplomu legalizuje za međunarodnu upotrebu. Dokumenta koja prilažete aplikaciji obično morate prevesti kod sudskog tumača, mada to zavisi ne samo od univerziteta do univerziteta, već i od fakulteta do fakulteta.

POVEŽITE SE I PRONAĐITE PRAVE INFORMACIJE

Sledeći korak je, verovali ili ne, čekanje. Rezultati konkursa za studije u inostranstvu obično ne stignu tako brzo, tako da se čovek mora naoružati strpljenjem. Neki univerziteti će, pored kompletirane aplikacije, tražiti da održe intervjue sa kandidatima i/ili eventualno neka testiranja, koja su slična našim prijemnim ispitima za upis na fakultete.

Dobar savet je pronaći nekog starijeg srpskog studenta koji već studira na vašem željenom univerzitetu – njihovo iskustvo će vam definitivno biti od pomoći kako pri upisu, tako i pri prilagođavanju na studije i novo okruženje. Za sve vas koji se pitate kako pronaći starije studente, Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) je pravo mesto za vas. Svaki ogranak pokriva određenu državu i ima Facebook grupu koja okuplja naše studente tamo. Grupe su, naravno, otvorene i za srednjoškolce i srednjoškolke zainteresovane za studije u inostranstvu. Dakle, raspitajte se šta vaš željeni fakultet od vas zahteva i dobro se pripremite.

Pošto se za neke univerzitete informacija da li ste prihvaćeni ili ne čeka prilično dugo, nije loše odlučiti se i za alternativu u Srbiji. Iako ćete tokom prolećnih meseci morati da budete malo vredniji, definitivno se isplati. Ljudi bi dali čitavo bogatstvo za sigurnost – ovde samo od vas zavisi da li ćete imati upisan faks u rukama ’’od početka’’ ili nestrpljivo čekati rezultate (nekad i do septembra!).

Fakultet društvenih nauka u Ljubljani

STIPENDIJE

Jedna od možda najvažnijih stavki za studije u inostranstvu su stipendije. Kao i proces aplikacije i upisa, i ponuda stipendija se razlikuje od države do države, univerziteta i univerziteta. Sajtovi univerziteta uglavnom imaju odeljak koji nabraja i opisuje stipendije za njihove studente, od kojih neke pokrivaju i strance.

Raspitajte se kada možete aplicirati za stipendiju i kakve studente program stipendira. Tako možete na vreme početi da sakupljate iskustva, reference i tražene kompetence – obično to bude aktivacija u lokalnoj zajednici, akademski i/ili uspesi na raznim (preduzetničkim) takmičenjima…

Ukoliko ste se čvrsto odlučili za studije u određenoj državi i niste pronašli stipendiju, i dalje postoji način. Možete se mejlom predstaviti i obratiti za pomoć univerzitetu na koji se upisujete (ili ste se već upisali), ambasadi države u koju idete u Srbiji, ali i ambasadi Srbije u državi u koju odlazite. Iako nećete dobiti odgovore od svih kojima pošaljete mejl (što takođe važi i za same univerzitete i informacije o studiranju), ne dozvolite da vas to obeshrabri. Neko će vam već odgovoriti i dobićete informacije koje ste tražili.

Pored državnih stipendija, pogledajte i stipendije različitih fondacija, kako u Srbiji, tako i u državi u kojoj želite da studirate. Nije retkost da i kompanije stipendiraju neke studente (najčešće prirodnih nauka), uz uslov da se kasnije zaposlite kod njih. Svet je veliki i globalan – možete zakucati na bilo koja vrata.

Fakultet društvenih nauka u Ljubljani

IZAZOVI STUDIJA U INOSTRANSTVU…

Za kraj ćemo se kratko vratiti na hrabrost koju smo pomenuli. Treba reći par stvari i o samom odlasku u inostranstvo, koji definitivno nije lak. Morate se pripremiti na nepoznato, život bez svoje porodice, u državi čiji vam je jezik možda nepoznat. Čovek se prilagodi na sve, potrebno je samo malo vremena.

Setite se da niste sami, da se mnogo naših srednjoškolaca uputilo u avanturu studija u inostranstvu, i da žele da vam pomognu sa vašom. Koliko god daleko da odete, uvek se možete vratiti za najviše koji dan. Zato morate biti hrabri – iako izlazak iz zone komfora nije prijatan, možda će vam pružiti najbolje iskustvo u životu.

Studije u inostranstvu ne znače nužno bežanje iz Srbije, već učenje na malo drugačiji način, u malo drugačijoj kulturi. Najbolja stvar koju možete pokloniti sebi, ali i svojim vršnjacima – kako u inostranstvu, tako i u Srbiji, jeste razmena znanja i iskustava. Odnesite dobre prakse iz Srbije u inostranstvo i donesite dobre prakse iz inostranstva u svoju zemlju. Onda ćete uspeti.

Ukoliko imate konkretna pitanja u vezi sa upisom fakulteta u inostranstvu, ekipa Youth Vibes-a će vam rado pomoći! Kontaktirajte nas na društvenim mrežama i pitajte.

PRIMER MEJLA FAKULTETU ZA KOJI STE ZAINTERESOVANI (na engleskom):

’’Dear Sir or Madam, (ako znate kome tačno pišete, oslovite njega/nju)

Ma name is ________ and I am an excellent fourth grade student of the ______________________ school in Serbia. Namely, I am very interested in studying _____________ in your country, which has always been my wish. Therefore, I am writing this e-mail with hope to get information on how to apply for the studies at the Faculty. (Dopunite svojim podacima)

I would like to know what the application process is like for foreign students? What do I need to do in order to apply? How and when does one have to apply? Are there any scholarships offered for foreign students at the University? (Dodajte svoja pitanja i ne stidite se – njihov posao je, između ostalog, da vam odgovore…)

I am sorry for posing a lot of questions. However, I did hear a lot of extremely positive recommendations for studying at the Faculty and so I would not like to miss the chance of becoming a part of it.

Thank You in advance and sorry for taking up Your time.

I have attached my CV to this mail, just in case You would like to get to know me better and perhaps give me more personal feedback about suitable study programs at your Faculty.

Looking forward to Your reply!

Sincerely, … (potpišite se – mejl što više ’’prilagodite’’ fakultetu kojem šaljete, pogledajte njihove vrednosti i diskretno ih pohvalite)’’

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare