Društvo

Na Svetski dan televizije nestašica malih ekrana

Svetski dan televizije obeležava se svakog 21. novembra od 1996. godine. Proglasila ga je generalna skupština Ujedinjenih nacija smatrajući da je televizija glavni i najbrži prenosnik informacija. Jeste li i danas?

Glavni cilj ovog dana jeste uvideti koliku moć ima televizija u pogledu prenosa najvažnijih informacija vezanih za razna dešavanja i u pogledu komunikacije sa javnošću.

Od samog nastanka televizija je služila za prenos slike i zvuka. Vremenom se sve poboljšavalo, postajalo je realističnije i time dovodilo do oblikovanja javnog mnjenja.

Pre 21. veka život bez televizije bio je nezamisliv

Građani su uvek imali priliku da saznaju šta se to dešava u njihovoj zemlji i svetu. Prvi emitovani program u bivšoj Jugoslaviji bio je Dnevnik, a čast da pročita najvažnije vesti pripala je Mići Orloviću.

U to vreme svako ko je imao televizor smatrao se bogatim čovekom. Svakoga dana pristizale su informacije iz čitave Jugoslavije. Tada je život bio dinamičniji. Pored programa za odrasle na kojima se puštao Dnevnik u određenom terminu, postojali su i dečji programi. Deca su uživala u raznim igricama, mozgalicama i pesmama. Mladi su preko malih ekrana pratili kulturne događaje koji su se održavali u drugim gradovima, kao i prenose raznih koncerata.

Kada televiziju zamene portali

Danas svaki dom ima bar jedan televizor, a od malih ekrana više ni traga. Sa razvojem tehnologije i pojavom pametnih telefona smanjio se broj mladih ljudi koji se informišu preko televizije. Glavni prenosnici informacija jesu razni internet portali. Neke najvažnije informacije dolaze čak i brže nego što to televizija može pružiti. Svedoci smo prenosa lažnih vesti putem interneta, što nije u velikoj meri slučaj sa televizijom.

Prema najnovijim istraživanjima veliki procenat mladih danas je zamenio televizor drugim uređajima. Prema podacima ovogodišnjeg alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, tek 43, 6% mladih koristi TV za svoje informisanje. Oni prate sadržaj preko svojih telefona, tableta ili računara, a televizor uključuju samo kada su sami kako bi prigušili tišinu.

Rezultati su pokazali da ono što mlade privuče da prate televiziju jesu premijerna emitovanja filmova ili emisije posvećene obrazovanju i daljem nastanku školovanja. Napredak i razvitak televizije se svakoga dana može uočiti, ali mlade mogu zadržati samo aktuelne teme ili pak nova TV lica.

S obzirom da je politika u velikoj meri uključena u programe, od velike je važnosti da se borimo za slobodu medija. Kada primetimo slobodu u emitovanju i izražavanju pojedinaca, oni će nam postati bliži, a praćenje preko tv ekrana uključiće se u naš bioritam.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare