Modern art

Nail art – spoj umetnosti i isplativog posla

Ukrašavanje noktiju koje je ujedno i popularno, može pored svoje umetničke strane doneti i dobru zaradu.

Poslednjih nekoliko godina sve više devojaka se odlučuje da oproba sreću baveći se negom lepote. Jedna od najpopularnijih kozmetičkih delatnosti je nega noktiju, poznatija i kao nail art.

Razlozi zbog kojih se devojke odlučuju da krenu sa nail art-om su mnogobrojni. Nekim devojkama to predstavlja hobi, dok neke žele da se profesionalno bave manikirom. Međutim, ono što ih povezuje je umetnost, jer nail art ponekad zahteva da se nokat pretvori u slikarsko platno.

Umetnost ukrašavanja noktiju kao hobi

Većina devojaka krene sa ukrašavanjem prirodnih noktiju, a tek kasnije se opredele u kom smeru će nastaviti sa radom. Ako želiš da se baviš ukrašavanjem prirodnih noktiju, biće ti potrebna određena oprema. Za početak, ne moraš da pratiš sve trendove i kupiš mnogo stvari. Biće dovoljni set četkica, nekoliko bočica sa šljokicama i neki lakovi koji ti se dopadaju.

Kada kreneš da napreduješ, kriterijumi se povećavaju, kao i tvoja kolekcija lakova i opreme. Ono što je najlepše kod nail art-a je što sa vremenom postaješ inspirativniji i na lepši način gledaš svet oko sebe. Tražiš inspiraciju u muzici, hrani, cveću i obične stvari pretvoriš u umetnost.

Priroda kao inspiracija za nail art; foto: Lana Stanisavljević

Nail art kao hobi, predstavlja način da se kreativno izrazimo. Čak i onaj ko nema mnogo umetničkih veština može da vežba i unapredi svoje crtanje i uklapanje boja.

Pitanje zarade

Ovaj hobi se može gledati i kao prilika za zaradu, mada ne moraš da zarađuješ direktno od ukrašavanja noktiju. Društvene mreže su dobar način promovisanja. Možeš zaraditi putem reklame određenih proizvoda koje koristiš. To su tzv. sponzorisane recenzije, i za njih sponzori plaćaju ili ti besplatno šalju proizvode na testiranje.

Ipak, profesionalno bavljenje ovim poslom predstavlja veliku obavezu i zahteva dosta odricanja. Olivera Vidojković se ozbiljnije bavi nail art-om već 5 godina, a kako kaže, glavni pokretači da se bavi ovom vrstom posla bili su joj ljubav i talenat. Ona je krenula tako što je ukrašavala prirodne nokte, da bi kasnije prešla na upotrebu gelova.

foto: Olivera Vidojković

Kako se u ovom poslu često pominje zarada, ona je dodala da se od nail art-a može dobro zarađivati. Bitno je težiti što boljim rezultatima da bismo i mi i mušterije bili zadovoljni. Kada je mušterija zadovoljna, ona se vraća i preporučuje te dalje, što je znak poverenja i da dobro radiš svoj posao, kaže Olivera.

Ona dodaje da za ovaj posao svakako jesu potrebna ulaganja, ali od naših ciljeva i rada zavisi koliko ćemo uložiti. U početku jeste lagano, ali potrebna je volja i upornost da stigneš do cilja jer nekad ne ide sve onako kako zamisliš. Nekome čak pođe za rukom da se profesionalno bavi ovim i da mu to bude primarno zanimanje i izvor zarade.

Ljubav prema poslu je ključ uspeha

Dok neki smatraju da su prelepi manikiri isključivo produkt ljubavi prema umetnosti, Olivera misli da je realna situacija pola-pola. Mislim da jedan deo devojaka zaista voli ovaj posao, dok drugi deo vidi samo priliku za zaradu. Devojke koje krenu da rade iz ljubavi dalje stignu nego one koje žele samo da zarađuju. Ko voli nail art, ne odustaje tako lako, napreduje i teži savršenstvu, dodaje ona.

Postoji i mišljenje da se vremenom ljubav prema nail art-u može smanjiti ili čak nestati zbog pritiska izazvanog tenzijama poslovnog tipa. Olivera je rekla da je zbog toga moguće da teže dođe do inspiracije, ali ne i da ljubav prema ovom poslu prestane.

foto: Lana Stanisavljević

Kako za ukrašavanje veštačkih, tako i za prirodne nokte, bitni su istrajnost i ljubav. Samo nas to može odvesti ka ciljevima koje smo sebi postavili. Istina je da su nekada potrebne godine rada i malo bolova u leđima, ali se sve isplati.

Kako god da gledaš na to, nail art je jedna vrsta umetnosti. Postaje sve popularniji, a na društvenim mrežama možeš videti mnogo različitih manikira i tehnika za ukrašavanje noktiju. Bili oni prirodni ili veštački, nokti su malo slikarsko platno na kome se nalazi inspiracija umetnika zvanog nail artist.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare