Lifestyle

Najčešća pitanja koja muče skijaše

Sezona skijanja već je uveliko u toku. Bez obzira na vremenske uslove i količinu snega koja je varirala u skladu sa vremenom, gužve na svim skijalištima umeju biti ogromne. Može se reći da je ova skijaška sezona, makar do sada, prošla vrlo uspešno. Za tebe smo izdvojili nekoliko najčešćih pitanja, koja muče kako iskusne skijaše, tako i potpune početnike.

Skijanje je godinama, pa i decenijama unazad postalo vrlo popularno. Kako u Srbiji, tako i u regionu. Postoji niz razloga zbog kojih je skijanje broj jedan na listi omiljenih zimskih sportova. Pre svega, vrlo je korisno i zdravo, jer se dosta vremena provodi u prirodi, planinski prizori i pejzaži koji se mogu videti na skijama nikako se ne mogu dočarati ni jednim fotoaparatom.

Sezona skijanja već je uveliko u toku. Bez obzira na vremenske uslove i količinu snega koja je varirala u skladu sa vremenom, gužve na svim skijalištima umeju biti ogromne. Može se reći da je ova skijaška sezona, makar do sada, prošla vrlo uspešno. Za tebe smo izdvojili nekoliko najčešćih pitanja, koja muče kako iskusne skijaše, tako i potpune početnike.

Kako se fizički pripremiti za skijanje?

Skijanje je sport kao i svaki drugi. Stoga zahteva određenu kondiciju i fizičku spremnost. Naravno, većina skijaša se ovim sportom bavi rekreativno, te on ne zahteva ozbiljnijefizičke pripreme. Ipak, naš savet je da nekoliko dana ili nedelja pred odlazak na skijanje poradiš malo na svojoj kondiciji. Verujemno da će ti značiti, potogovo ukoliko skijaš u manjoj ili većoj grupi. Treba imati na umu da odlazak na skijanje podrazumeva i konstantno nošenje ski opreme, kako na stazu tako i van nje, a ona sama po sebi nije baš lagana i udobna.

Kako se odlučiti i izabrati ski opremu?

Skijanje je relativno skup sport. Pored adekvatne fizičke pripreme zahteva kvalitetnu, udobnu i laganu opremu.

Mi ti savetujemo da se raspitaš kod starijih i iskusnijih skijaša kakva ski oprema je tebi potrebna. Različita ski oprema potrebna je u zavisnosti od toga na koji način i koliko dobro skijaš (ili bordaš). Postoje različiti ski forumi i stranice koje ti takođe mogu pomoći.

Kada jednom kupiš dobru i kvalitetnu ski opremu ona ti može trajati i više od deset godina. Ako skijanje shvataš ozbiljno, nemoj se libiti da izdvojiš malo veću svotu novca. Ukoliko ipak nisi u mogućnosti, polovna ski oprema je odlična alternativa. Pogledaj da li neko iz tvog okruženja ima da ti pozajmi osnovnu opremu. Ono što ti zafali možeš iznajmiti i isprobati na licu mesta u najpovoljnijem ski servisu, kada već odeš na skijanje. Ukoliko si apsolutni početnik mi ti savetujemo da za početak kupiš dobre pancerice, a ostalu ski opremu iznajmiš. Vremenom, izdvojićeš dovoljno novca da kupiš svu ski opremu ako ti se skijanje dopadne.

Ako možda već imaš opremu koja je dotrajala ili joj treba popravka Skijaški sajam može biti odlična alternativa za tebe. Tamo možeš prodati ili zameniti tvoju ski opremu. Takođe, može se doći do opreme po vrlo povoljnim cenama. On se obično održava početkom decebra i traje oko nedelju dana.

Osnovna ski oprema, pored skija (ili borda), skijaških cipela tj. pancerica (ili borderskih čizama) i ski štapova, podrazumeva i ski naočare tj, brile, potkapu ili bandanu, rukavice i kacigu. Moramo naglasiti da je vrlo važno nositi kacigu, iako ona nije obavezan deo ski opreme. Ključno je kupiti i dobru skijašku jaknu, pantalone ili skafander i aktivni veš.

Kada treba ići na skijanje?

Termini u kojima se odlazi na skijanje takođe u velikoj meri određuje kako ćemo se na skijanju provesti. Treba izbegavati udarne skijaške termine, pogotovo školske raspuste i produžene praynike vikende. Ipak, ukoliko su to nije moguće onda je važno adekvatno odrganizovati svoje vreme i izbegavati velike gužve koliko god je to moguće. Što ranije izađeš na stazu veće su šanse da ćeš velike gužve izbeći.

Vremenska prognoza takođe je vrlo važan faktor pri biranju termina za odlazak na skijanje. Za dobar skijaški dan važno je da nema mnogo vetra i magle. Naravno, nažno je da je vidljivost na stazi dovoljno dobra- da je dovoljno vedro. Temperatura vazduha je takođe vrlo bitan faktor. Sunce jeste bitan, ali ne i presudan faktor, jer ukoliko je previše jako ume da bude neprijatno vruće, a moguće je i izgoreti. Prognoza je vrlo promenljiva stvar, važno je pratiti i proveravati je makar nedelju dana pred odlazak. Ona se vrlo brzo menja i u skladu s tim ne treba očajavati ukoliko na prvi pogled ne obećava.

Skijaška sezona uglavnom traje od početka decembra do kraja aprila. Kada govorimo o idealnom terminu za skijanje- ne postoji idealan. Na samom početku sezone, iako u većini slučajeva nisu sve staze otvorene, ipak nema gužve i cene smeštaja nisu mnogo velike. Ukoliko se odlučite da na skijanje odete krajem sezone, takođe, ne možete mnogo pogrešiti. Ipak, po našem mišljenju mart mesec je najpovljniji termin za odlazak na skijanje. Gužve nisu velike, vreme na planini je uglavnom vrlo pogodno za skijanje, a ni cene smeštaja nisu mnogo velike

Postoji veliki broj nedoumica u vezi sa ovim zimskim sportom,, pogotovo među amaterima. Ovo su samo neka od pitanja na kojke smo pokušali da damo odgovor. Iskreno se nadamo da ti će ti ovaj tekst olakšati prilikom pripreme za sledeći odlazak na skianje.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] fizičke pripreme i adekvatne ski opreme o kojoj smo već pisali ovde, potrebno je spakovati se što je praktičnije moguće. Prosečan skijaški smeštaj, pogotovo u […]