Društvo

Nakon filma na Letnjoj pozornici bioskop više nije isti

Festival glumačkih ostvarenja Filmski susreti ove godine se održao tradicionalno po 57. put. Mnogobrojna publika je u periodu od 20. do 26. avgusta, kako na Letnjoj pozornici, tako i u bioskopu Cineplexx imala priliku da odgleda ukupno 16 filmova.

Himna, vatromet, poklon glumaca i bacanje ruža publici obeležili su svečano otvaranje. Pesme nije manjkalo pa je tako voditelj Nenad Maričić otpevao svima poznatu Nesanicu, što je dodatno doprinelo lepoj atmosferi.

GRAD POSEBNE ATMOSFERE

TV voditeljka i glumica Marija Veljković navodi da nije prvi put u Nišu jer dolazi iz Istočne Srbije. Prošle godine je učestvovala na pratećem programu, gde je održano predavanje na temu Glumci na telviziji kao voditelji. Za nju su Niš kao grad i sam festival jako značajni.

Ovaj grad ima poseban miris od Kazandžijskog do Ćele kule do Čegra do Tvrđave. Zaista ima posebnu atmosferu, a što se tiče festivala mislim da publika koji god film da izabere neće pogrešiti. Kada pogledate fiilm na Tvrđavi, više Vam bioskop neće biti isti. Sinoć sam gledala film Vučje bobice. Prvi put se promovišu dečiji filmovi, prvi put sam gledala ljudsku priču, porodične vrednosti i mnogo mi se dopalo, kazala je Marija Veljković za Youth Vibes.

Na samom otvaranju je nagrada za životno delo Pavle Vuisić dodeljena glumcu Slavku Štimcu. On je pre tačno pola veka prvi put došao na ovaj festival. Njegov izlazak na binu je bio propraćen pesmom iz filma Sjećaš li se Dolly Bell.  To je samo jedan u nizu filmova u kojima je glumio. Sa suzama u očima je i sam zapevao i tako pokazao koliku emociju je sve ovo probudilo u njemu.

Došao je i taj čas ove godine. Prvo bih se zahvalio kolegama koji su mi ukazali poverenje i dodelili mi ovu nagradu koja sa sobom nosi veliku odgovornost. Imao sam čast poznavati Pavla Vuisića. Snimili smo zajedno pet ili šest filmova, ne znam tačno. Razmišljao sam o tome šta da o njemu kažem, razmišljao sam o tome šta me je najviše fasciniralo kod čika Paje. To je lakoća kojom je on igrao i taj urođeni osećaj za meru. Veličanstveni čika Paja – rekao je Štimac na otvaranju festivala.

DECA SU NAM OTETA

Svake večeri su bila projektovana po dva filma, a sutradan su održavani razgovori sa glumcima povodom istih. Različita tematika svakog filma, a opet veoma specifična ostavila je veliki utisak na publiku. Tako je drugo veče festivala bilo u znaku porodičnog filma Vučje bobice, koji je prvi put premijerno prikazan.

Film je dobio naziv po biljci koja je otrovna i nalazi se u divljini. Radnja prati devojčicu Anđu i dečaka Aleksu koji žive sa roditeljima koji se često svađaju. Baba i deda koje imaju u gradu im i nisu omiljeni s obzirom na njihov način života. Zato su odlučili da odu kod druge babe i dede u selo i prepuste se avanturama i slobodi.

Nada Blam, koja u njemu tumači lik baka Radmile kaže kako je ovaj film za nula plus uzrast i da je namenjen svim generacijama.

O deci se priča. Mi mislimo o deci, volimo decu, ali filmova nema. Ovo je jedan od prvih dečjih filmova koliko ja znam.  Prvi put posle mnogo godina je snimljen dečji film – rekla je glumica Nada Blam.

Replika Nade Blam koja navodi na duboko razmišljanje je Deca su nam oteta. To je i glavna poruka filma. On neguje porodične vrednosti i ukazuje na to da je veoma važno živeti u srećnoj porodici i osećati bliskost i toplinu. Nažalost,  danas je sve češće moguće videti drugačiji stil života, raspadnute i otuđene porodice.

Takvo je vreme. Mislim da je to u stvari sve sklop nekih okolnosti, interkontinentalno. To se svuda dešava u svetu, ne samo kod nas. Mislim da to nije neobično, ali sve tendencije umetnosti govore da se sve vraća prirodi tako da nove generacije neće imati taj problem, bar se ja tako nadam, navela je Nada Blam u razgovoru  za Youth Vibes.

POŠTOVANJE TRADICIJE UPRKOS KIŠI

Kiša koja je padala tokom projekcije filmova nije omela vernu publiku da dođe, odgleda filmove i vidi glumce. To je znak poštovanja tradicije.

Glumac filma Heroji radničke klase Ervin Hadžimurtezić je prvi put na festivalu u Nišu. Njemu se ceo koncept dopao.

Oduševljen sam onim što je bilo u onakvim vremenskim uslovima, ja ne znam koji grad bi tako nešto uspeo da napravi i koja publika, rekao je Ervin za Youth Vibes.

Za razliku od njega, glumac Viktor Savić  je tokom konferencije na kojoj se govorilo o filmu Bilo jednom u Srbiji,  izneo kritike na račun toga.

To su pravi ljubitelji filma i oni održavaju festival. Čovek koji je stajao ispred bandere bez kišobrana, to je neka vrsta bunta, objašnjavao je Savić.

MENTALNO ZDRAVLJE MLADIH

Film Usekovanje kroz koji je prožeta tema mentalnog zdravlja je pogodio suštinu. Upravo zato su i glumci koji su u njemu tumačili značajne uloge, dobili priznanja. Pavle Mensur, osvojio je specijalno priznanje žirija za svoju ulogu Jovana. U ulozi njegove majke bila je glumica Aleksandra Balzamović koja je dobila povelju za izuzetnu žensku ulogu. Takođe, još jedna nagrada i to za epizodnu žensku ulogu pripala je Aniti Ognjanović.

Radnja filma obuhvata jedan dan, jedan stan i slavu Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, za vreme pandemija korona virusa. Roditelji kriju da od njega da se razvode, a on krije da se drogira. On je iscrpljenj mladić koji misli da je njegovo postojanje besmisleno.

To stanje u kom je Jovan je nešto s čim se suočavaju mnogi mladi ljudi i o tome samo treba pričati navodi Pavle Mensur za Youth Vibes.

Filmovi koji su takođe bili prikazani na ovogodišnjem festivalu su Leto kada sam naučila da letim, Heroji radničke klase,Nije loše biti čovek, Nebesa,Bilo jednom u Srbiji, Mrak, Zlatni dečko, HerojiStrahinja Banović, Gejm. Komedija na tri sprata, Kelti. Gostujući filmovi su bili Olga, Minitstar, Ban, Perikle – Tisa Milosavljević i To je Toma. Atmosferu sa ovogodišnjih filmskih susreta možeš pogledati na našem YouTube kanalu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare