Lifestyle

Naši i vaši omiljeni crtani filmovi

Pred tobom se nalazi tekst o tvojim omiljenim crtanim filmovima, za koji smo sigurni da će te makar na kratko vratiti u detinjstvo

Crtani filmovi nesumljivo čine veliki deo odrastanja svakog deteta. Oni su bezbrižni i radosni- pravi način da se makar na kratko vratiš u detinjstvo i prisetiš tog bezbrižnog perioda. Svaka generacija ima svoje crtane filmove i kanale na kojima su ih redovno pratili. Prema anketi sprovedenoj na instagram nalogu Youth Vibes-a, čak 95% ispitanih i dalje ponekad sa zadovoljstvom gleda crtane filmove, a svi su kao mali redovno uživali u njima. Nas je zanimalo šta to današnji tinejdžeri imaju da kažu na ovu temu, pa za tebe izdvajamo koji su to crtaći, na koje si možda zaboravio/la, a sigurni smo da ćeš im se sa zadovoljstvom vratiti.

Crtani filmovi bez roka trajanja

Bez obzira na godine, postoje oderđeni crtaći koje smo svi gledali, i po nekoliko desetina puta. Da bi crtani bio kvalitetan, iza njega mora stajati dobra produkcija i animacija, muzika koja prati radnju, ali pre svega jaka poruka i lep kraj.

Diznijevi crtaći su obeležili svačije detinjstvo, a to i dalje sa zadovoljstvom čine. Mi bismo ove crtaće podelili u dve kategorije – životnjske i ljudske (u koje naravno spadaju i oni sa princezama i prinčevima). Ova kompanija ne prestaje da nas iznenađuje iz godine u godinu, tako da je besmisleno nabrajati ih, pa ti mi taj deo sa zadovoljstvom prepuštamo.

Neki od nas imali su privilegiju da one najstarije crtaće poput Duška Dugouška, Patka Dače, Toma i Džerija i drugih gledaju na kasetama, što im daje dodatnu sentimentalnu vrednost.

Deca, ciljna grupa autora crtanih filmova

Era Ultre i Minimaksa

Ultra je ulepšavala detinjstvo devojčicama i dečacima sve do avgusta 2019. godine, mada mnogi misle da je svoj kvalitet izgubila znatno pre toga. Ovaj kanal emitovao je razne anime crtaće za decu, ali i druge kvalitetne crtane filmove iz stranih produkcija.

Ultra je bila smisao života u to vreme, jedan je od anonimnih odgovora na anketu.

Od malih nogu uživali smo u njihovim crtaćima, a evo koji dečiji crtaći sun a nas ostavili najveći utisak: Pepa prase, Nodi, Benovo i Holino malo kraljevstvo, Traktor Tom, Teletabisi, Fifi i cvetno društvo, Mala princeza, Jagodica bobica i ostali.

Kasnije su se ovi crtaći delili na muške i ženske, a evo najboljih. Kada pričamo o ženskim to su: Vinks, Super Špijunke, Princeze sirene (i ostale anime poput Družina Mjau Mjau, Kirari i Zaljubljene Mimi), Brac, Piksi, Anđeoski prijatelji.

Muški crtani filmovi koje rado pamtimo su: Yu Gi Oh, Bakugan, , Galakički fudbal, Gormiti, Nindža kornjače Zmajeva kugla, Naruto i Bejblejd.

Najviše je onih univerzalnih, a mi izdvajamo sledeće; Anđela Anakonda, Garfild, Savez superzloća, Pokemoni, Kod Lioko i mnogi drugi.

Nakon više od deset godina postojanja, Ultra se ipak iz finansijski i drugih razloga gasi, na žalost mnogih.

Minimaksje s druge strane i dalje aktivan kanal, te ga deca sa velikim uzbuđenjem i dalje prate. Svi smo voleli njegove maratone božićnih i novogodišnij crtanih filmova, a devojčice su sa velkim uzbuđenjem na njemu gledale raznorazne Barbicrtane filmove, dok su svi uživali u dugometražnim crtaćima o bajkama Braće Grim, a nesmemo da zaboravimo pomenuti i čuvene Mađarske narodne priče.

Minimaks je pored crtaća za devojčice i dečake, imao i crtaće o vozovima, od kojih posebno izdvajamo Čaginkton, Tireks ekspres i Tomas- parna lokomotiva. Ipak, najviše je bilo onih o životinjama – Džeronimo Stilton, Anđelina ballerina, Marta pas koji govori, Jež Alfred na zadatku, Artur, Radoznali džordž, Moj mali poni, itd. Posebno su se isticali crtaći o konjima i divljim životinjama- Lenin ranč, Braća Kret i  Bibi i Tina. Posebno bismo izdojili crtać koji ne pripada ni jednoj kategoriji, a opet je bio dosta poularan. U pitanju je Ratnik kišna kap.

Pored životnjskih ni filmovi o ljudima nisu zaostajali, među njima  a tu izdvajamo Razigranu Mimi, Čarobnicu Lili i Bibi Bloksberg. I danas, nakon skoro dvadeset godina postojanja, naši najmlađi i dalje sa ushićenjem prate crtane filmove na Minimaksu.

U svakom crtanom filmu postoji nešto čarobno, po čemu ga i posle toliko godina pamtimo. Crtani filmovi, iako izgledali naivni, ipak u sebi sadrže mnoge važne životne poruke, zato danas malo zaviri među stare kasete i diskove, jer ko zna šta bi te sve moglo iznenaditi.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare