Društvo

Needle spiking: Nova pretnja u noćnim klubovima

Svi smo, odrastajući, od roditelja čuli priče o tome da nam neko može sipati drogu u piće i neretko smo ih zanemarivali. Međutim, ove godine se 20 devojaka susrelo sa ovom opasnošću na još teži način.

U Velikoj Britanije se ove godine pojavila još jedna pretnja pod nazivom Needle spiking. Radi se o ubodu iglom koja sadrži neku vrstu opijata i dovodi žrtvu do stanja nesvesti. Žrtva potom biva u nemogućnosti da se odbrani od bilo koje vrste nasilja, a jedan od najčešćih oblika jeste upravo seksualno uznemiravanja.

Kako mnogobrojne žrtve ističu jedan od prvih simptoma jeste gubitak govora, a zatim sledi mučnina i povraćanje praćeno gubljenjem i vraćanjem svesti.

Šta nakon uboda?

Žrtve se najčešće ne sećaju ničeg nakon trenutka kada su ubodene, a mnoge su izjavile da ubod iglom nisu ni osetile dok nije počelo da im bude veoma loše. Nakon tog stanja dolazi do prekida svesti, a devojke koje pored sebe nisu imale nekog ko bi im pomogao najčešćće završe kao žrtve nasilja ili uznemiravanja. Tek jutro nakon, jedna od žrtava je osetila oštar bol u nozi i u tom trenutko otišla u bolnicu kako bi joj tamo konstantovali da je ubodena špricem koji je sadržao drogu u sebi.

Čak više od 20 devojka je prijavilo da su bile drogirane na ovaj način. Od njih je 97% bilo seksualno uznemirano i zlostavljano nakon što su ubodene iglom. 

Priča o ovom slučaju obišla je svet i pitanje koje se samo nameće jeste kako izbeći ovu situaciju.

Uzimajući u obzir da je ubod iglom gotovo neosetan jako je teško uopšte primetiti da se ovako nešto događa, ali ono što se može preduzeti ukoliko budete ubodeni jeste da se smesta obratite bilo kome u blizini ko može da vam pomogne i odveze vas u bolnicu.

Još jedna od opasnosti koje vrebaju u ovom slučaju je nepoznato poreklo igle i moguće je da korišćene igle nisu sterilne. Time se žrtve dovode u opasnost od mnogih zaraznih bolesti koje se prenose ovim putem, poput side.

Mnogo godina unazad, žene su se borile za svoja prava i svoju bezbednost, ali ovo je još samo jedan primer u nizu koji pokazuje da će nasilnici uvek naći načina da naude ženama, pa makar one bile u potpunosti bespomoćne u tom trenutku.

Rešenje problema ili samo zataškavanje?

Da li će iko stati na put ovom činu ili će se kao i mnogi drugi činovi nasilja nad ženama zataškati?

Svetla tačka ovog slučaja jeste da je policija u Velikoj Britaniji uhapsila dva počinioca, 28-godišnjeg i 19-godišnjeg muškarca koji su bili osumnjičeni za drogiranje i seksualno uznemiravanje devojaka u klubovima u Saseksu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare