Lifestyle

Nezaboravno letovanje preko izviđača

Niški odred izviđača Lola je ove godine izabrao Stoliv kao odredište za svoj letnji kamp. Već decenijama, nove generacije baš u ovom kampu stvaraju uspomene i lepe trenutke koje, kako kažu, pamte čitav život.

Niški odred izviđača Lola je ove godine izabrao Stoliv kao odredište za svoj letnji kamp. Već decenijama, nove generacije baš u ovom kampu stvaraju uspomene i lepe trenutke koje, kako kažu, pamte čitav život. Stoliv je malo mesto u Bokokotorskom zalivu, između Tivta i Kotora, a u tom malom mestu se tokom celog leta mladi odlično provode i druže.

Kamp je zvanično otvoren 1974. godine. U to vreme je bio znatno drugačiji — spavalo se u šatorima i obavezni su bili svi izviđački običaji, kao na primer stroj, podizanje zastave ujutru, marš oko zaliva i mnogi drugi. Od tada, pa sve do danas, kroz kamp je prošlo na hiljade ljudi različitih uzrasta.

foto: Odreda izviđača „Lola“

Ipak, ovaj kamp najpogodniji je za tinejdžere, a svakog leta sve veći broj odlučuje se da letuje baš u ovom kampu. OI Lola omogućio im je letovanje bez matoraca, za jako malu svotu novca, uz obezbeđen prevoz, smeštaj i hranu. Na sve to zagarantovan je i dobar provod sa ostalim vršnjacima i uz kulturno-zabavni program koji se održava svake večeri. U kampu pored KZP-a postoji još mnogo aktivnosti, različite radionice za najmlađe, turniri u stonom tenisu, izleti do raznih mesta brodićem ili busom, školica plivanja i mnoge druge.

Kako izjavljuju tinejdžeri koji su već prošli kroz ovaj letnji kamp, hteo ili ne, u kampu ne možeš da se ne sprijateljiš sa ostalim vršnjacima, navode da je konstantno vrh atmosfera i nemoguće je smaranje. Dodaju da kamp celokupno, može se reći, zrači ljubavlju, a za takvu atmosferu i večito dobro raspoloženje zadužene su uvek slatke i nasmejane animatorke Jasna i Marija. Pored njih u kampu postoje i ostali članovi štaba, starešine i izviđači koji dolaze da pomažu.

Član sam odreda izviđača „Lola“ od 2012. godine. Na izviđaštvo ne gledam kao na obavezu, već je to postalo deo mog svakodnevnog života. U odredu sam vodnik i član tima za medije, a u Savezu izviđača Srbije sam član tima za međunarodnu saradnju. Zahvaljujući tome mnogo putujem, ali mesto kome se iznova vraćam i uvek radujem je Izviđački centar Stoliv u Crnoj Gori, izjavila je Jasna, jedna od animatorka.

U nastavku razgovora, Jasna je objasnila njenu ulogu u kampu i da je kao animatoru KZP-a, njeno zaduženje da organizuje izlete do Dubrovnika, Ostroga, izlete brodićem, popodnevne kreativne radionice i večernji program. Na kraju je otkrila ključ za dobro funkcionisanje kampa, a to je dobra organizacija, komunikacija između članova i posebno je važna ljubav prema kampu.

Animatorkama veliku pomoć pružaju članovi odreda koji su zaduženi za logistiku i bilo kakvu pomoć koja je potrebna u kampu. Kako izgleda dan iz njihovog ugla pokušao je da objasni Aleksa koji u Stolivu provodi veći deo svog raspusta.

Ustajemo u 7 časova, nakon lične higijene, oko pola 8, pomažemo kuvaricama oko doručka, nosimo namirnice, sečemo hleb. Za vreme doručka dežuramo u slučaju da nestane hleba, mleka i slično, a kada se završi doručak, mi doručkujemo. Tako je za vreme svakog obroka.

foto: Odreda izviđača „Lola“

Kako kaže on, između doručka i ručka stigne 5-6 kamiona sa namirnicama koje je potrebno da oni istoare. Dolazi vreme za ručak i završava se sve do 15h i tada počinje slobodno vreme volontera koje traje do 18h. Kada prođe večera, pomažu oko KZP-a i posle toga su slobodni, ukoliko ne dežuraju.

Dežurstvo traje od 23h do 7h ujutru i dežurni narednog dana spava do ručka. U suštini je to to, završio je Aleksa i dodao da nije toliko zanimljiv njihov posao, ali slobodno vreme koriste za dobro zezanje i tako brzo zaborave na umor i naporan posao.

Ipak najveći broj mladih se odlučuje za ovaj letnji kamp prvenstveno zbog uživanja, odmora i najboljeg zezanja i to su uglavnom srednjoškolci na raspustu. Jedan od njih je i Bogoljub, koji je u kampu bio dva puta i kako kaže, vrlo rado će ga posetiti još koji put.

Nigde nisam jeo bolje nego u Stolivu, sve pohvale za to. Sviđa mi se i to što svake večeri postoji neka manifestacija i nikad nije dosadno. Takođe je vrh to što je plaža mnogo blizu, kaže Bogoljub kroz smeh.

foto: Odred izviđača „Lola“

Sa nama je i podelio kako izgleda jedan njiho dan u Stolivu.

Doručak uglavnom prespavamo, jer uveče blejimo do kasno ili šetamo. Ustanemo za ručak i kada završimo, igramo karte, stoni tenis, odbojku ili slično, a kasnije odemo do plaže. Posle večere uglavnom idemo u Kotor ili samo blejimo u kampu. Šta god radili, atmosfera je uvek predobra, kao i društvo u kampu, govori on.

Ako ti ponestane ideja za letovanje, Lolin kamp u Stolivu je, po mišljenjima tinejdžera koji su već bili deo njega, jedan od najboljih mogućnosti da odlično provedeš vruće letnje dane, uz druženje i zezanje. A Lolin štab, svake godine, garantuje sjajan provod. Za sve dodatne informacije poseti njihov sajt.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare