Lifestyle

Niš – grad u oblaku dima

Početak grejne sezone doprineo je tome da se grad Niš nedeljama ne spušta sa vrha tabele gradova sa najzagađenijim vazduhom. Dosadašnji rekord oboren je sinoć u 23 časova.

Zato ja nosim masku!

Ovo je odgovor slučajnog prolaznika Dimitrija na konstataciju da je prema podacima sajta AirVisual, Niš juče u 20 časova, kada je naša ekipa bila na terenu, bio grad sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji. Indeks kvaliteta vazduha iznosio je 268, ocenjen kao vrlo nezdrav.

Niš 26. novembra u 20 časova; Foto: Jana Cekić

Oboren i sopstveni rekord

Početak grejne sezone doprineo je tome da se grad Niš nedeljama ne spušta sa vrha tabele gradova sa najzagađenijim vazduhom. Dosadašnji rekord oboren je sinoć u 23 časova, kada je, prema merenju sajta AirVisual, indeks vazduha iznosio 408, ocenjen kao opasan.

U istom danu, 26. novembra, je zabeležen još jedan rekord, takođe negativan. Jučerašnji dan bio je dan sa najvećim brojem zaraženih i premunulih od koronavirusa. Pitali smo Nišlije šta ih više brine i zbog čega bi bilo potrebnije da nose maske.

Maske zbog zagađenja pre nego zbog korone?

Sve naše sagovornike više brine zagađenje vazduha u njihovom gradu jer je to problem koji postoji godinama i saglasni su oko toga da je ta činjenica zabrinjavajuća.

Više me plaši zagađenje vazduha. Za koronu će napraviti vakcinu a problem zagađenja vazduha će ostati, rekla je Petra.

Jedan od sagovornika kaže da ga zagađenje vazduha definitivno više plaši jer smatra da mediji preteruju sa informacijama o koronavirusu.

Informacije nisu tačne i narod samo opterećuju tim glupostima, rekao je on.

Niš 26. novembra u 20 časova; Foto: Jana Cekić

Starijeg gospodina koji je prihvatio da nam da odgovor na ova pitanja ipak najviše brine to što mere za sprečavanje širenja virusa Covid-19 nisu uvedene na vreme.

Zagađenje vazduha je nešto što zavisi od nas i kako se budemo ponašali, tako će nam biti, dok korona zavisi od beogradskih klubova i splavova. Oni su zapalili celu Srbiju. Ko će to sada da plati? 

Posle vatre uvek ostane dim

Više me plaši zagađenje vazduha. Za koronu će napraviti vakcinu a problem zagađenja vazduha će ostati, rekla je Petra.

Kao što je rekla naša sagovornica, koronavirus će pre ili kasnije postati prošlost a za Nišlije će svež vazduh ostati imaginarna stvar jer svežeg vazduha nema. Ako građane loš kvalitet vazduha više plaši od aktuelne pandemije, možda treba uvesti i mere za sprečavanje ovog problema. Dok ih neko ne uvede i ne pozabavi se time, nosite maske ili ostanite kod kuće – i zbog koronavirusa i da biste uopšte mogli da dišete.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare