Lifestyle

Nisam upisao/la željeni faks i šta sad?

Pauzirati godinu ili upisati drugi fakultet pitanje je koje najčešće muči maturante koji su pali ispit na željenom fakultetu. Koje se sve mogućnosti nude?

Prijemni ispiti su završeni i studenti već uveliko znaju jesu li prošli ili pali ispit za željeni fakultet. Na fakultetima gde je velika zainteresovanost mnogi čekaju nedelju za prozivku kada će zasigurno znati jesu li upisali fakultet. Upis kandidata mora biti završen najkasnije do 17. jula. Ali šta ako već unapred znaš da si pao/la prijemni ispit?

Odluku koji fakultet upisati mnogi su uzeli za ozbiljno i za to izdvojili vreme kako bi se odlučili. Još teža je odluka šta učiniti ako ne položiš ispit – pauzirati godinu ili upisati neki drugi fakultet?

„Shvatila sam da FON nije fakultet za mene“

Razgovarali smo sa Kristinom koja je prošle godine konkurisala na FON, a za alternativu izabrala Ekonomski fakultet u Beogradu. Nažalost, nije uspela da upiše svoju prvobitnu želju.

Nisam razmišljala da pauziram, to bi mi bila najgora opcija. Kada nisam upala na FON-u otišla sam na prijemni na Ekonomskom i pokidala – upala sam na budžet. To mi je dalo vetar u leđa, navodi Kristina i dodaje da se ni u jednom trenutku nije pokajala.

Kako ona kaže, jedini motiv za FON joj je bio isplativ posao koji taj fakultet nudi, da nju zapravo ti predmeti ne zanimaju. Kristina je imala sreće da je razmislila o konkurenciji i unapred odlučila da se prijavi na drugi fakultet, ali šta ako nisi imao/la alternativu u samom startu pri konkurisanju?

Prebacivanje bodova na drugi fakultet

Mnogi fakulteti nude mogućnost za prijavu na nepopunjena mesta u prvom ispitnom roku, tako što se prebace poeni sa drugog fakulteta. Ovu mogućnost nudi i državni Ekonomski fakultet u Beogradu koji priznaje prijemne ispite iz predmeta kao što su opšte obrazovanje i informisanost, matematika, sociologija, geografija i drugi ispiti rađeni na nekom od fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Postoje i privatni fakulteti koji pružaju iste usluge, tako da nije kasno da se prijaviš i ne čekaš drugi ispitni rok. Ako se ipak odlučiš da to bude državni fakultet, preostaje ti da sačekaš septembar kada se prijavljuje za preostala nepopunjena mesta na fakultetima. Prijavljivanje kandidata predviđeno je za 2. i 3. septembar, a prijemni ispiti se polažu već 4. i 5. septembra.

„Pala sam prijemni ispit i na drugom ispitnom roku“

Natalija iz Niša želela je da upiše Medicinski fakultet u rodnom gradu za koji je bilo potrebno spremiti biologiju i hemiju. Kako ona kaže, hemiju je jako dobro spremila, dok je biologiju slabije, pa se odlučila da se oproba i na Prirodno-matematičkom fakultetu, smer hemija koji je upisala na budžetu.

Pošto sam završila medicinsku školu, imala sam podršku porodice, ukoliko želim, da pauziram ili volontiram i sledeće godine pokušam opet ili polažem prijemni za medicinu u drugom konkursnom roku, kaže ona.

Natalija je imala čvrtu želju da upiše Medicinski fakultet, tako da je odlučila da proba i smer stomatologiju u drugom konkursnom roku. Za svoje buduće studiranje izdvojila je kako celu prethodnu školsku godinu, tako i letnji raspust.

Bilo mi je teško, da spremam sve to ponovo, jer sam doživela veliko razočaranje ne upisavši ono što sam želela. Drugi prijemni sam položila, ali na rang listi nisam zauzela određeno mesto, da bih mogla da budem primljena. Nakon toga usledio je još jedan emotivno težak period za mene, govori za Youth Vibes Natalija i dodaje da je sada i više nego zadovoljna i da joj možda ovo ipak više leži.

Ono što ona poručuje budućim brucošima je da uhvate kakva god prilika im se pruža, jer kao što su njoj govorili, ko zna zašto je to dobro.

Šta se dešava sa maturantima zaraženim korona virusom?

Ministar je za Tanjug naveo da maturanti koji su zaraženi virusom korona neće izgubiti prvi rok za upis na fakultete i da će im biti omogućeno da polažu prijemni u avgustu.

Ako se desi da se u broju bodova sudaraju sa decom koja su upisana na budžet, povećaćemo kvote. To nije veliki broj, zbog bolesti 31 maturant nije mogao da izađe na prijemni, naveo je ministar.

Kako ministar Šarčević navodi, čekalo se da prođu prijemni ispiti kako bi se oglasili povodom ovog pitanja jer su se bojali da ne dođe do manipulacije.

Ukoliko bude potrebno proširićemo kvote. U Srbiji imamo 100 fakulteta, to bi značilo da na svakom trećem proširimo za po jedno mesto, pojasnio je Šarčević.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare