Svojom glavom

Nisi ti apolitičan, lažu te

"Ne zanima me to, ja sam apolitičan." Moram da te razočaram, ali nisi ti apolitičan, ti si nešto što se u Antičkoj Grčkoj zvalo idiotes, ili na srpskom - idiot.

Nije mi namera da te uvredim. Naprotiv. Namera mi je da ti objasnim da se samo idioti ne bave politikom. Ovi idioti iz Stare Grčke, na njih mislim. Idiotizam je danas medicinska kategorija, dijagnoza. No, imaju je mnogi, čini mi se sve više i svuda.

Ali neću o njima. Hoću o tebi.

Reci mi molim te, apolitični čitaoče, šta je definicija tog pojma koji koristiš kao epitet uz svoje ime? Nisi siguran? Pokušaću da ti objasnim.

Imaš jednu državu i u njoj sistem. U tom sistemu se za mlade izdvaja 0,08% iz budžeta, a stipendije za najbolje od tih mladih su godinama 8 400 dinara, za šta možeš da platiš dom, kupiš nudle i par pakovanja pašteti. I pašteta poskupela? Ništa, onda samo jedno pakovanje. Tebi je super.

U tom sistemu zimi ne možeš da otvoriš prozor. Ako otvoriš, počećeš da kašlješ, kao što kašlju i svi oko tebe. Vidiš bore se neki po ulicama da bi mogao da otvoriš taj prozor. Osećaš i ti da je zagađen vazduh, ali ne bi da im se pridružiš. Tebi je super.

Tom sistemu vrediš onoliko koliko su blizu izbori. Ovog puta 100 evra. Ako pobede – biće još. Ali ako poželiš da nešto pokreneš ili organizuješ, tu neće biti podrške od države. E, sad i ti mnogo tražiš. A da, ne tražiš. Tebi je super.

U toj državi i tom sistemu, dragi moj apolitični čitaoče, oko svega ovog tebe ne pita niko ništa, a pitaš se štošta. Ali nema veze, to je politika. Ne utiče to sve na tebe i ne zanima te. Tebi je super. Ti si apolitičan. Samo sledeći put nazovi to pravim imenom. Rekla sam ti već kojim. Ili reci jednostavno reci Ne zanima me sopstveni život i neću uraditi ništa da mi bude bolje, a mogu.

A zanima te? Ipak utiče na tvoj život? Onda se pokreni. Imaš moć. Mnogo veću nego što verovatno misliš. Ne dozvoli da te prave idiotesom iz Antičke Grčke. Oni su imali slobodu da odluče da li će to biti. Imaš je i ti.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare