Društvo

Nišlije se pitaju: Da li je pravda dostižna?

Nakon saobraćajne nesreće koja se desila 4. januara u Nišu, veliki broj Nišlija je izašao na protestnu šetnju, tražeći pravdu za nastradale i odgovore od nadležnih institucija.

U večernjim satima, 4. januara, na bulevaru Medijana u Nišu, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su nastradali muškarac i dečak. Nesreću je izazvao dvadesetotogodišnji mladić, izgubivši kontrolu nad vozilom usled velike brzine. Ovu nesreću od početka prati nedostatak pravih informacija, kao i izostanak reakcije policije i nadležnih institucija.

Zašto su Nišlije izašle na protest?

Prvi protest je održan spontano, veče nakon nesreće i tom prilikom su građani palili sveće za nastradale. Današnja protestna šetnja je organizovana sa namerom da se mirnim putem ukaže na problem bahate vožnje. U protestnu šetnju je izašlo nekoliko hiljada Nišlija, tražeći pravdu za nastradale i odgovore na brojna pitanja.

Ja sam izašla na protest jer tražim pravdu za nastradalog dečaka, i za mog sina, kojeg je ubio vozač u alkoholisanom stanju. Smatram da je u Srbiji pravda teško dostižna. Potrebna je jaka volja i neprestana borba, rekla je jedna od učesnica protesta za Youth Vibes.

Na protestu je bilo i mnogo mladih ljudi, koji su se priključili protestu sa nadom i željom da nešto promene nabolje.

Izašli smo jer smatramo da zakon u Srbiji nije dovoljno oštar i jednak za sve, kao i da podržimo porodice preminulih. Pravda je dostižna, ali je potrebno više ljudi koji će podržati ovakve inicijative, jer svi žele promenu, a niko neće da se potrudi za to, kažu učesnici protesta.

Da li je Niš bezbedan grad?

Ova nesreća je otvorila najvažnije pitanje, a to je da li je Niš bezbedan grad. Mnogi učesnici protesta smatraju da je problem bahate vožnje sve učestaliji i brinu za svoju bezbednost. Roditelji strahuju da decu puste na ulicu, a pojedini iskusni vozači se plaše da sednu za volan.

Smatram da besnim automobilima i bahaćenju pribegavaju pojedinci. Ja kao vozač sam krajnje savesna i mislim da takve slučajeve moramo prijavljivati, nekako da stanemo na kraj tome. Treba poraditi na saobraćajnoj bezbednosti, da se ne bi dešavale nesreće poput ove, smatra jedna od učesnica protesta.

Iako građani smatraju da je grad u kome žive nebezbedan i da je saobraćaj krajnje opasan, policija uverava građane u suprotno.

Od mirnog protesta do revolta

Protestna šetnja je počela na bulevaru Medijana, a ciljno odredište je bila Policijska uprava u Nišu. Kada su građani stigli do uprave, zahtevali su da se načelnik pojavi i odgovori na pitanja porodicama nastradalih, kao i da smiri izrevoltirane građane.

Pojavljivanje načelnika Policijske uprave Slaviše Virijevića je propraćeno psovkama i zvižducima. U početku, načelnik nije mogao da dođe do reči, jer su građani bili besni i imali su brojna pitanja. Posle toga, građani su počeli da postavljaju pitanja, ali je skoro svaki pokušaj načelnika da odgovori bio propraćen psovkama i zvižducima. Ono što je uspeo da kaže građanima jeste da je Niš bezbedan grad, da ima patrola, da nijedan saobraćajni policajac nije na odmoru, kao i da se vikom i psovkama ne može ništa postići.

Time se miran protest pretvorio u revolt, a sledeći protest se najavljuje 16.01. u 15 časova. Za kraj, jedan od učesnika protesta je ostavio poruku za sve vozače.

Savetujem svima da se ne voze sa bilo kim. Vozite se samo sa osobom u koju imate poverenja. U saobraćaju treba brinuti i o sebi i o drugima. Kada voziš, znaš kako voziš, ali ne znaš kako to rade drugi, zaključuje naš sagovornik.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] i treći, ovog puta na Sinđelićevom trgu kod zgrade Osnovnog suda u Nišu. Za razliku od prethodnog protesta, na jučerašnjem je bila mirnija atmosfera i građani su na protest došli sa definisanim ciljem […]