Društvo

Održan drugi po redu Dijalog mladih sa premijerkom

Danas, 19. februara od 12h, u zgradi Vlade Republike Srbije, održan je drugi po redu Dijalog mladih sa predsednicom Vlade Republike Srbije, Anom Brnabić u organizaciji Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

Danas, 19. februara od 12h, u zgradi Vlade Republike Srbije, održan je drugi po redu Dijalog mladih sa predsednicom Vlade Republike Srbije, Anom Brnabić u organizaciji Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

Nakon nešto više od godinu dana nakon prethodnog dijaloga, danas su se ponovo za istim stolom našli mladi i predsednica Vlade, kako bi razgovarali o ključnim problemima u sledećim oblastima:

  • Obrazovanje mladih  
  • Zapošljavanje mladih 
  • Socijalna prava mladih

Premijerka se u uvodu osvrnula na prethodni Dijalog i najpre istakla nove inicijative i programe koji su bili direktna posledica susreta mladih sa njom: obuke o omladinskoj politici i senzibilizacija gradonačelnika/ca i predsednika/ca opština da uključuju mlade u procese donošenja odluka, sprovođenje programa Moja prva plata i drugo. Postoji spremnost Vlade da se sa mladima vrši monitoring politika.

Kroz dijalog, mladi su predstavili ključne probleme u ovim oblastima i postavili pitanja od važnosti za pronalaženje rešenja.

Foto: KOMS

Obrazovanje mladih 

U okviru tematske oblasti dijaloga – obrazovanje mladih, predstavnici/e mladih su istakli da je obrazovanje teorijsko, da nam fali učenje o veštinama i da je potrebno izaći iz privida da se reforma obrazovanja dešava, a nikako da se završi. Neformalno obrazovanje i volontiranje ključni su za unapređenje sistema formalnog obrazovanja. Istaknut je problem pristupa obrazovanju u pandemiji i da je potrebna podrška studentima i srednjoškolcima.

Luka Radičević, jedan od učesnika dijaloga je sa premijerkom govorio upravo o obrazovanju, a kao probleme je istakao preopterećivanje obrazovnog sistema dodatnim predmetima i časovima, nedostatak neformalnih metoda u nastavi i neregulisan status volontiranja učenika.

Gospođa premijerka se prema učesnicima ponela izuzetno profesionalno i sa puno poštovanja, a tokom Dijaloga je više puta naglasila da je uključivanje mladih u rad Vlade važno zbog dobijanja informacija iz prve ruke, te je više puta i pozvala Krovnu organizaciju mladih Srbije zajedno sa predstavnicima mladih da budu deo više planiranih projekata i inicijativa, navodi Luka za Youth Vibes.

Premijerka je istakla da smo dobar primer jer imamo u kurikulumu inovativne programe obrazovanja – programiranje i kodiranje u osnovnim školama. Važno je jer se mladi uče logičkom i algoritamskom razmišljanju – kako da misle, ne šta da misle. Premijerka je obećala da će do 2022. godine svaka škola biti povezana, imati dobru internet konekciju i dobiti neophodnu opremu – kroz digitalne učionice i digitalni nastavni sadržaj. Uskoro će biti uspostavljen i jedinstven informacioni sistem prosvete.

Foto: KOMS

Zapošljavanje mladih 

Mladi su premijerki predstavili važnost prepoznavanja radnih praksi unutar normativnog okvira i poštovanje standarda za sprovođenje praksi koji su prepoznati na evropskom nivou. Domaćim kompanijama je potrebna podrška, te su mladi predložili premijerki da se osnuje fond koji bi podržao mlade koji se odluče da osnuju kompaniju. Potencijal za rešavanje problema zapošljavanja mladih je i u preduzetništvu, a podrška je potrebna i za mlade poljoprivrednike i poljoprivrednice.

Premijerka je izjavila da je u toku izrada Strategije za start-up kompanije i nju prepoznaje kao ključnu za podršku navedenim problemima. Fond za nauku će sufinansirati dobre projekte u oblasti privrede, čime se podstiče inovativnost i korišćenje tehnologija. Premijerka prepoznaje da je važno da se radna prava mladih poboljšaju i obavezala se da će raditi na tri važna normativna okvira:

  1. Zakon o volontiranju;
  2. radnim praksama – bilo kroz poseban zakon ili kroz Zakon o radu;
  3. Zakon o nestandardnim oblicima rada, koji je izuzetno važan za mlade.
Foto: KOMS

Socijalna prava mladih 

Mladi su premijerki skrenuli pažnju na to da su mladi diskriminisani na više osnova: seksualna orijentacija  u okviru socijalnih prava mladih. Mladima je bezbednost ugrožena, i to ne samo fizička, već i ekološka, mentalno zdravlje, postupanje u vanrednim situacijama. Važno je da se nove mere predlože, ali i da se postojeće dobre i dalje podržavaju, poput studentskih poliklinika. Mentalno i seksualno zdravlje mladih trebalo bi da budu prioritet.

Premijerka je izjavila da bi trebalo zajedno implementirati Nacionalnu strategiju za mentalno zdravlje ili, ako nije adekvatna za mlade, da je izmenimo zajednički. Podržala je predlog učesnika i učesnica da se osnuje Savet za bezbednost mladih, da se sa gradonačelnicima radi na unapređenju bezbednosti mladih na lokalu, u saradnji sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu. Kroz Dijalog, učesnici i učesnice su se dotakli teme studentskih poliklinika – premijerka razume mlade da su studentske poliklinike važne i spremna je da nastavi dijalog o mehanizmima studentske zaštite. Vlada će u toku naredne nedelje lansirati platformu Čuvam te kroz koju bi se unapredila bezbednost mladih.

Pored navedenih oblasti, dotakli su se i teme Saveta za mlade – premijerka je prioritizovala njegovo formiranje i najavila odlučivanje po ovom pitanju kao deo agende Vlade za nedelju dana.

Dijalog mladih sa institucijama kao konstanta?

Predsednik UO KOMS, Uroš Savić Kain, istakao je da ovakav Dijalog mladih sa institucijama neophodan i da menja sliku o mladima da su lenji i neinformisani, takođe, demonstrira i pokazuje političku volju da se sa mladima razgovara o politikama za mlade.

Jedan od učesnika Dijaloga, Aleksandar Grković, za Youth Vibes kaže da je razgovor sa premijerkom Srbije Anom Brnabić protekao bolje od njegovih očekivanja. Kako navodi, premijerka je bila otvorena za sve sugestije i kritike.

Mladi su puni očekivanja i nadaju se da će predsednica Vlade uspeti da ispuni sva obećanja. Teme koje smo otvorili na ovom dijalogu su na visokom nivou. Srećan sam što mogu da saopštim da smo postigli pun napredak u tim diskusijama i da će saradnja KOMS-a sa predstavnicima Vlade da bude još bolja i kvalitetnija. Nadamo se da će posle ove i drugih inicijativa, dijalog mladih sa institucijama da bude konstanta i da će javnost imati razumevanja za nas, kaže Aleksandar.

Događaj je održan u skladu sa svim epidemiološkim merama, zbog čega je bilo onemogućeno prisustvo medija na samom događaju.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare