Društvo

Održan protest ,,Narod protiv trovača“

U nedelju u 12 časova je održan protest pod sloganom Narod protiv trovača koji je organizovala inicijativa Eko straža.

Peti po redu protest inicijative Eko straža održan je u nedelju u 12 časova pod sloganom Narod protiv trovača. Više hiljada građana okupilo se na Andrićevom vencu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog zagađenosti vazduha. Nakon obraćanja ekoloških aktivista iz raznih krajeva zemlje, demonstranti su prošetali do Trga Repbulike gde su im se organizatori ponovo obratili.

Foto: Mihailo Kljajević

Mladi na protestu

Među okupljenima bilo je i mnogo mladih ljudi. Pitali smo ih zašto su došli na protest.

Danas sam ovde zato što smatram da imamo veliki ekološki problem kojim se vlast uopšte ne bavi, već daje dozvole za rad zagađivačima, ne vodeći računa kako to utiče na ljude ovde, rekla je za Youth Vibes Anja Ilić, aktivistkinja organizacije Marks21.

Na pitanje šta žele da postignu ovim protestom, odgovara Aleksandra Đurđević, studentkinja Fakulteta političkih nauka.

Cilj je da poboljšamo zdravstvenu situaciju jer je u Beogradu, ali i u ostatku Srbije vazduh veoma loš. Želimo da napravimo bar mali korak napred ka smanjenju zagađenja i boljem vazduhu.

Problem koji ne pogađa samo prestonicu.

Prema podacima aplikacija koje prikupljaju informacije sa mernih stanica širom Srbije, kvalitet vazduha u zemlji proteklih nedelja bio je veoma zagađen. Beograd se više puta našao na vrhu spiska prestonica sa najzagađenijim vazduhom. Ipak, u mnogim drugim gradovima Srbije zabeležen je veći nivo zagađenja. Na protestu su bili prisutni i mladi ljudi iz Pančeva koje decenijama ima problem sa zagađenjem vazduha.

Došla sam na protest iz Pančeva jer sam primetila da je, pogotovo u poslednje vreme, sve teže disati, kaže za Youth Vibes Jelena Novinić, studentkinja iz Pančeva.

Foto: Mihailo Kljajević

Ima li bitnijih problema?

Koliko je zagađenje aktuelan problem i da li ga treba hitno rešavati? Na to pitanje odgovor nam je dao Bojan Radić iz Grocke, koji je na protest došao sa gas maskom.

Nema smisla više čekati. Umiremo od raka, umiremo od svega i svačega… Mora se stati na kraj ovome. Da li ovakvim protestima ili kako već, nekako moramo da se izborimo.

Ima li rešenja?

Organizatori protesta istakli su da je vazduh loš jer se ne pridržavamo zakona i da vlast treba da se pozabavi sprovođenjem zakona i strateškim dokumentima, ali i da počne da izveštava građane o kvalitetu vazduha u zemlji.

Reportažu sa protesta pogledaj ovde:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare