Svojom glavom

Omladinski portali prepoznati od strane ministarstva – ili ne?

Broj omladinskih portala u Srbiji povećan je za još jedan, jer je počeo sa radom, kako navode iz Ministarstva omladine i sporta “prvi” omladinski portal - Portal Mladi Srbije.

Jedan od problema, kada su mladi u pitanju je nedovoljna informisanost, ali će biti pre da zaposleni u resornom ministarstvu ne znaju da postoje i/ili  ne prepozaju medije za mlade, koji već godinama unazad izveštavaju kvalitetno.

Na svojim mrežama, kao i sajtu Ministarstva navodi se da je novoosnovani Portal Mladi Srbije, prvi omladinski medij u našoj zemlji.

izvor: Skrin/MOS

Za radoznale

Krovna organizacija mladih Srbije, sprovela je istraživanje “Mladi u medijskom ogledalu 2021”, gde se navodi da je posmatrano osam omladinskih portala u Srbiji.

Šta kaže istraživanje?

U istraživanju Mladi u medijskom ogledalu 2021 se navodi da na jednu vest o aktivizmu mladih, dođe 13 vesti iz crne hronike.

Mladi su u mejnstrim medijima, ukoliko se govori o negativnoj konotaciji, najčešće prikazani kao nasilnici, nemoralni i promiskuitetni.

Samo omladinski portali čiji je rad analiziran u gore pomenutom istraživanju su: Megafon, Mingl,Noizz, Omladinske novine, O radio, Vice, Youth Vibes i Zoomer.

Zašto su omladinski mediji toliko bitni?

Omladinski mediji su temelj informisanosti mladih, iz razloga što u mejnstim medijima neće imati priliku da svakodnevno vide ili čuju sadržaje koji su namenjeni direktno njima.

Takođe, omladinksi portali se objektivno bave različitim problemima ili interesovanjima koja zanimaju i koja se direktno tiču mladih ljudi.

Zahvaljujući tome što se omladinski mediji bave različitim temama i ljudima, čitaoci mogu da dobiju inspiraciju ili da se motivišu i društveno angažuju. I naravno, najbolje je kada mladi informišu mlade.

Da se vratimo na ministarstvo

Zanimljiva je činjenica da ministarstvo čija su ciljna grupa mladi, ne zna da postoje ili ignoriše rad omladinskih portala u državi. 

Ovde se ne pominje način i kvalitet rada Portal Mladi Srbije, već lažna informacija koja je objavljena na zvaničnim kanalima komunikacije Ministarstva omladine i sporta, umesto da su se donosioci raspitali i pokrenuli saradnju sa omladinskim medijima, a u cilju bolje informisanosti mladih u Srbiji.

Poruka za mlade je da čitaju sve omladinske medije.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare