Lifestyle

Paulo Koeljo: Pisac čije su knjige uticale na svest mnogih ljudi

Na današnji dan rođen je Paulo Koeljo – jedan od najpoznatijih i najuticajnijih književnika, čija su dela prodata u oko 225 miliona primeraka, a prevedena čak na 80 jezika.

Rođen je u Rio de Žaneiru, u Brazilu 1947. godine. Književnost je voleo od malena, a svoju prvu knjigu je objavio 1982. godine – nažalost, njegov prvenac nije imao velikog uticaja na njegovu karijeru.

Koeljo je napisao mnogo knjiga, ali u mladosti je često odlagao pisanje i objavljivanje svojih knjiga – kada je odlučio da se ozbiljnije posveti svojoj karijeri, rekao je: ako danas budem video belo pero, to će biti znak da napišem novu knjigu. Videvši belo pero kroz prozor, krenuo je da piše. Koeljo je sledeće godine objavio Alhemičara, njegovo najprodavanije i poznatije delo. Ovo delo je prvo štampano u samo 900 primeraka i bilo je dostupno samo na području Brazila. Koeljo je kasnije pronašao bolju izdavačku kuću i tada je Alhemičar postigao veliki uspeh – postao je internacionalni bestseler.

Nakon objavljivanja Alhemičara, Koeljo je svake dve godine objavljivao po jednu knjigu. Iako Koelja najviše smatraju dramskim piscem, on je napisao četiri autobiografska dela, dok su ostale knjige uglavnom bile fikcije.

Život u mentalnoj instituciji

Sa 17 godina, Paula Koelja su roditelji smestili u mentalnu instituciju, iz koje je pobegao tri puta, dok sa 20 godina nije bio zvanično pušten. Koeljo nije bio ljut na svoje roditelje – o ovoj situaciji rekao je: oni nisu ovo uradili da bi me povredili, već jer nisu znali šta drugo da rade. To nisu uradili da bi me uništili, već da bi me spasili. Njegov roman Veronika je odlučila da umre posvećen je njegovom životu u mentalnoj instituciji.

Neuspelo studiranje i politička uverenja u pisanju

Koeljo je oduvek želeo da bude pisac, ali je zbog pritiska svojih roditelja morao da odustane od svog sna i krene da studira prava. Nakon prve godine studiranja, odustao je od fakulteta i tokom 60-ih godina krenuo je da putuje po Africi, Meksiku i Evropi.

Kada se vratio u Brazil, krenuo je da piše pesme za poznatu rok zvezdu, Elisa Reginu. Njegova karijera tekstopisca bila je na konstantnom udaru. Godine 1974. uhapšen je jer su se njegovi tekstovi smatrali previše političkim i opasnim.

Dobitnik je brojnih nagrada, kao što su Bambi (2002), Kulturni dijalog  (2001),  a nagradu Zlatni bestseler osvojio je svake godine od 1995 do 2000. Poznati list Njujork Tajms za Koelja je rekao da su njegove knjige uticale na živote miliona ljudi.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare