Kako da

Pet aplikacija koje će ti pomoći u učenju

Gradivo se svakim danom sve više gomila, testovi i ispitivanja su sve bliže, a vremena je sve manje. Evo pet korisnih aplikacija koje ti mogu pomoći da "vratiš svoj voz u šine" i zablistaš u ovoj školskoj godini.

[edgtf_dropcaps type=“normal“ color=““ background_color=““]Š[/edgtf_dropcaps]kolska godina je već uveliko počela. Zbog globalne pandemije koronavirusa mnogi od nas su zaboravili kako je to sedeti u školskoj klupi, pokušavati da pohvataš sve što profesor priča, učiti za testove i truditi se da postigneš sve do određenog roka. Meseci lenčarenja su na nama ostavili traga. Ipak, iako se mi i dalje osećamo ušuškano i bezbrižno, gradivo se svakim danom sve više gomila, testovi i ispitivanja su sve bliže, a vremena je sve manje. Evo pet korisnih aplikacija koje ti mogu pomoći da „vratiš svoj voz u šine“ i zablistaš u ovoj školskoj godini.

1. Forest: stay focused

Ova aplikacija funkcioniše po principu Pomodoro tehnike; podesi se tajmer i za to određeno vreme se obavlja predviđeni posao (čitaj: učenje). U originalnoj Pomodoro tehnici, tajmer se podešava na 25 minuta, nakon čega sledi 5 minuta pauze. Nakon 4 sesije sledi veća pauza. Na ovaj način se povećava tvoja produktivnost. U toku tih 25 minuta koji su, složićeš se, ne tako dugačak period, treba da se fokusiraš na to što radiš. Dakle, nema telefona, laptopa (sem ako ti nije potreban za to što radiš), gledanja unaokolo. Tvoju pažnju treba da okupira samo knjiga koja se nalazi ispred tebe.

Naravno, ukoliko ti se čini da je 25 minuta isuviše kratak period, svakako možeš povećati vreme. Ali, ne zaboravi da nakon 45-50 minuta ipak napraviš kratku pauzu kako ti koncentracija nakon nekog vremena ne bi padala.

Ono što ovu aplikaciju čini interesantnom jeste sađenje drveća: nakon svake uspešne sesije u tvojoj virtuelnoj šumi zasadiće se jedno drvo. To tvoje drvo biće zaista zasađeno. Što više produktivan budeš, to će tvoja šuma biti veća i doprinećeš pošumljavanju naše planete.

2. Anki Universal

Flashcards bi bila ključna reč kada je u pitanju ova aplikacija. Ona ti omogućava da napraviš ili preuzmeš sa interneta već napravljene kartice, te da kroz pitanja obradiš određenu temu. Ovo je odličan način za dugotrajno učenje, odnosno pomoći će ti da zaista zapamtiš neku informaciju umesto da ona ispari dan nakon testa. Kada jednom pređeš nove kartice, one će se na tvom desktopu pojaviti odmah sutradan. Tada, u zavisnosti od tvoje procene da li si naučio ili ne, pitanje možeš ponoviti kroz deset minuta ili par dana. Svaki sledeći put kada uradiš to pitanje, vremenski interval se povećava i ti tu informaciju obnavljaš sve ređe i ređe. Ako je se sećaš i nakon mesec dana i više, to znači da si je zaista usvojio.

Korisne aplikacije; Foto: Jana Cekić

3. Goal tracker

Ukoliko si tip osobe koji voli da postavlja ciljeve i ostvaruje ih, ova aplikacija je definitivno za tebe. Ona ti omogućava da sve svoje ciljeve držiš na jednom mestu, kao i da pratiš korake koji te vode ka ostvarenju istih, bilo da je u pitanju zdrava ishrana, vežbanje, praćenje sna ili učenje. Na taj način ćeš imati uvid u svoj napredak, ili ćeš pak uvideti gde grešiš i zbog čega stagniraš.

4. Duolingo

Ova aplikacija je namenjena učenju stranih jezika. Ako ti je u planu da počneš da učiš neki, uz pomoć duolinga bi na interesantan način i kroz igru mogao da prođeš kroz neke osnove i izgradiš neki početni vokabular. Aplikacija je napravljena poput igre – podeljena je na različite životne aspekte koji su potom izdeljeni na nivoe. Ovde možeš naučiti da čitaš i pišeš reči, kao i da sklapaš rečenice. Ipak, za neko bolje poznavanje stranog jezika svakako je neophodan još neki izvor, poput kursa ili komunikacije sa nekim ko zna strani jezik koji ti je potreban. U tom pogledu možda će ti koristiti aplikacija hello talk, koja ti omogućava da pronađeš izvorne govornike velikog broja jezika širom sveta i da sa njima komuniciraš, te se tako usavršiš.

Aplikacija „Duolingo“; Foto: Jana Cekić

5. Office lens

Svake godine nam galerija u telefonu bude prepuna slika knjiga, skripti i svezaka, a ove godine će, zbog kombinovanog sistema nastave, verovatno biti još više digitalnog sadržaja. Pomoću ove aplikacije moći ćeš da skeniraš papir koji ti treba, tako da ne moraš da se mučiš dok čitaš zbog nezgodnog ugla slikanja. To će ti takođe pomoći ako želiš kasnije da odštampaš sliku. Kad smo već kod digitalnih sadržaja, aplikacija koja ti može pomoći u hvatanju beleški je sound note. Pomoću ove aplikacije možeš snimiti predavanje, pronaći deo koji nisi stigao da zabeležiš te dopuniš svoje beleške.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare