Lifestyle

Pet (manje poznatih) serija koje vredi pogledati

Postoje mnoge serije koje su 'nepravedno' zapostavljene ili koje nisu dobile pažnju koju zaslužuju. Evo 5 serija koje treba da staviš na svoju must-watch listu.

Najpopularnije serije su već odavno privukle ogromnu pažnju i opravdale poverenje velikog broja ljudi. Ipak, postoje mnoge serije koje su ‘nepravedno’ zapostavljene ili koje nisu dobile pažnju koju zaslužuju. Evo 5 serija koje treba da staviš na svoju must-watch listu.

1. Messiah (2020)

Serija emitovana 1. januara ove godine, izazvala je razne kontroverze. Čovek koji se predstavlja kao Mesija pojavljuje se u današnjem, modernom svetu i izaziva različite reakcije i nepoverenje.

Postoje razne terorije na temu ko je on. Dok u seriji gotovo hipnotisane mase veruju da on predstavlja drugi dolazak Isusa Hrista na Zemlju, neki ipak smatraju da u stvari predstavlja antihrista, koji je u religiji poznat kao lažni mesija – onaj ko dolazi među ljude i predstavlja se kao Isus, a onda seje zlo i haos.

Ubrzo nakon što se Mesija dokaže svojim neobjašnjivim čudima, dobija sve veći broj sledbenika koji su spremni i na ekstreme kako bi bili uz njega. Kroz seriju dvoje agenata pokušavaju da razotkriju odakle bezimeni čovek dolazi, šta mu je cilj i ko je on zapravo.

2. Killing Eve (2018)

Kombinacija drame, (crnog) humora i špijunskog trilera već je obećavajuća. Serija prati Iv Polastri, agenta MI6 – tajne obaveštajne organizacije iz Velike Britanije, i Vilanel, psihopatu i plaćenu ubicu.

Svako ubistvo koje Vilanel počinjava je odlično osmišljena priča za sebe. Iv mora da je uhvati, ali to za nju prestaje da bude zadatak, i sa sve većim udubljivanjem u ličnost kao što je Vilanel, prerasta u opsesiju.

Ipak, ni Vilanel nije potpuno ravnodušna prema Iv. Za sada se još uvek ne zna šta će se desiti kada se pronađu i koliko daleko će ih odvesti njihova sve veća međusobna opsednutost.

3. Why women kill (2019)

Mračna, ali komična drama prati paralelno tri odvojene priče, o tri žene iz tri različite decenije (šezdesete, osamdesete i 2019. godine). Ono što ih povezuje jesu ista vila u kojoj su živele i neverstvo u braku.

Šezdesetih godina u toj vili živi Bet En, vredna i poslušna domaćica, čiji je posao jedino da ugađa mužu. Osamdesetih tamo živi Simon, bogatašica kojoj je to već treći brak, dok se u savremeno vreme priča vrti oko Tejlor koja je u otvorenom braku.

Gotovo svaka scena donosi neki novi zaplet ili iznenađenje i neizvesnost postoji od početka pa do samog kraja. Ni ne pokušavaj da pretpostaviš ko je, zbog čega i na koji način ubijen, jer zasigurno nećeš pogoditi.

4. Black mirror (2011)

Crno ogledalo je serija koja možda i ne spada u one manje poznate. Zasigurno je da je u Americi vrlo brzo postala veliki hit. Ova britanska serija spada u satiru, psihološki triler i naučnu-fantastiku iako prikazuje prilično bliske i realne događaje sa kojima se već danas suočavamo.

Dobitnik je 8 Emi nagrada. Ideja za naziv Crno ogledalo nastala je kao aluzija na crni ekran naših pametnih televizora, telefona, računara, kao i to što je cela serija odraz stvarnih problema našeg društva.  

Seriju čini niz potpuno samostalnih, nepovezanih epizoda, poput mini-filmova. Ono što im jeste zajedničko je prikaz strašne današnjice ili bliske budućnosti bez ikakve cenzure, ulepšavanja ili prećutkivanja. Glavne teme su moderno društvo i sve ono što uz njega ide – tehnologije čiji robovi postajemo, nehumanost, nasilje, malverzacije, političke prevare… Cilj je prikazivanje i upozoravanje na opasnosti koje donosi ubrzani razvoj tehnologije i naša zavisnost od nje.

Dok su malobrojne epizode možda laganije i ne toliko mračne, o ostalim ćeš sigurno razmišljati dugo nakon gledanja. Možda će te naterati da se zapitaš u kakvom to svetu živimo i da li je moguće zaustaviti pošast koja je već počela da se širi i nagriza naše društvo. U svakom slučaju, serija nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

5. Koreni (2018)

Verovatno iznenađujuće, ali na poslednjem mestu ove liste se nalazi jedna sjajna domaća serija. Zasnovana je na istoimenom romanu Dobrice Ćosića i prilično verno i autentično prikazuje emocije, misli i unutrašnje stanje svih likova, ali i način života ljudi u 19. veku, njihov mentalitet i stavove.

Serija prati bogatu porodicu Katić – oca Aćima, sinove Đorđa i Vukašina i njihove porodice kao centralni motiv. Na početku priče otvaraju se i do samog kraja prepliću motivi važnosti porekla, porodičnih vrednosti, položaja žene u patrijahalnom društvu, uleta modernih ideja i obrazovanja, politike.

Okidač za početak propasti porodice Katić je Badnje veče kada se Vukašin iz Pariza vraća u rodno Prerovo. Niz događaja dovodi do toga da se Aćim odrekne sinova i podigne bunu u selu, da se braća posvađaju, Đorđe istuče svoju ženu i još mnogo događaja koji slede poput lančane reakcije, mada se može videti da koren problema čuči mnogo pre te jedne praznične večeri.

Ako si već odgledao/la popularnije serije i želiš nešto novo i kvalitetno, neka od ovih serija mogla bi da bude pravi izbor. Samo im pruži priliku i sigurno se nećeš razočarati.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare