Vesti

Pilotska škola dostupnija mladima: Vazduhoplovna akademija iz Vršca ponovo pod okriljem Vlade

Ako plan koji je sada pred Vladom dobije zeleno svetlo mladi u Srbiji će po prvi put imati priliku da se za atraktivna zanimanja u vazduhoplovstvu školuju kao budžetski studenti.

U okviru aerodroma Vršac uskoro bi mogao nići regionalni visokoškolski centar za obuku vazduhoplovnog osoblja. Istraživački centar, kao i kampus za smeštaj onih koji će se školovati za poslove komercijalnih pilota, kontrolora letenja i inženjera.

To bi začilo da dosadašnji trening centri u Vršcu postaju visokoškolska ustanova, a Srbija regionalni lider u toj oblasti u ovom delu Evrope.

To proizlazi iz dokumenata u koji su naši sagovornici imali uvid, a na sednici Vlade će se razmatrati 8.10.2020. Ovo je deo šireg projekta u kojem Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA predlaže Vladi Srbije da nakon osam godina Vršac vrati pod svoje okrilje. U dopisu koji je SMATSA uputila Vladi kaže se kako Vršac nije kompatibilan sa razvojnim planovima SMATSA. Pored toga po evropskoj regulativi Vazduhoplovna akademija ni u jednom segmentu ne može se podvesti pod poslovni model pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi kao što je SMATSA.

Ako plan koji je sada pred Vladom dobije zeleno svetlo mladi u Srbiji će po prvi put imati priliku da se za atraktivna zanimanja u vazduhoplovstvu školuju kao budžetski studenti. Za mnoge to bi bilo ostvarenje sna, a za Srbiju prilika da dobije pilote i kontrolore leta sa visokoškolskim diplomama.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare