Društvo Vesti

Početak akademske godine uz intoniranje himne?

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučilo je svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji da prvi čas u novoj akademskoj godini počne intoniranjem državne himne.

Studentska Konferencija Univerziteta Srbije (SKONUS), najviše predstavničko telo studenata u Srbiji, objavilo je preporuku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja visokoškolskim ustanovama da prvi čas u novoj akademskoj godini počne intoniranjem himne Bože pravde.

Smatramo da studenti koji slušaju himnu u svojim visokoškolskim ustanovama uče da poštuju svoju naciju, odnosno državu u kojoj žive i razvijaju osećaj zajedništva i pripadnosti društvenoj zajednici, navodi se u preporuci Ministarstva.

Ministarstvo je ovom prilikom i poželelo uspešan početak akademske godine svim visokoškolskim ustanovama.

http://

Prvi septembar u osnovnim i srednjim školama

Školska godina za osnovce i srednjoškolce 1. septembra počela je neposrednom nastavom i takođe uz zvuke himne. Kako prenosi N1, u prvi razred krenulo je 65.000 đaka, ukupno u svim osnovnim i srednjim školama oko 740.000 učenika.  U određenom broju škola širom Srbije prvi dan počeo je štrajkom prosvetnih radnika, a časovi su trajali 30 minuta. Zahtevi prosvetara su i ove godine platni razredi i povećanje plate od 20 odsto.

Himna i u predškolskim ustanovama

Osim škola i predškolske ustanove biće obavezne da 1. septembra puste državnu himnu Bože pravde, ali samo deci koja polaze u pripremni predškolski program, a u skladu sa Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, kako za Danas izjavljuje Ministarstvo prosvete.

Dete u predškolskom
Foto: pixabay/picjumbo_com

Izvođenje himne moguće je sviranjem, pevanjem ili sviranjem i pevanjem, a za izvođenje se mogu koristiti razglas, računari i muzički uređaji, objasnilo je Ministarstvo. Školama i predškolskim ustanovama je dostavljen link sa sajta Vlade Srbije sa koga se mogu preuzeti muzika i tekst himne, prenosi Danas.

Poštovanje državnih simbola je izraz poštovanja države u kojoj živite, ali i pripadnosti društvenoj zajednici. Izuzetno je važno da se osećaj poštovanja prema svim državnim simbolima – zastavi, grbu i himni razvija od predškolskog i školskog uzrasta, za Danas izjavljuje ministar prosvete Branko Ružić.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare