Društvo

Podrška romima postaje predmet kritike društva

"Srpska deca nisu uopste ugrožena, romi ne žive i uče u istim uslovima, skroz je logično da imaju povlast."

Afirmativna mera, koja omogućava romima lakši upis u srednju školu, je stupila kao zakon 2003. godine. Od tada je ova afirmativna akcija okrenuta ruglu od strane roditelja srpske dece. Često ćeš pročitati i pogrdne nazive za ovu meru, kao što su medvedja usluga i poeni na izvolte. Zahvaljujući ovoj odluci, svake godine srednju školu u Srbiji upiše nešto više od 1.000 učenika romske nacionalnosti. Mišljenje mladih na ovu temu do sada nije uzeto u obzir od strane medija.

Yothvibes je pitao mlade da li smatra da je ovo dobar potez ministarstva prosvete, 50% mladih misli da jeste. Što se tiče samog postojanja ove afirmativne mere, jedna cetvrtina mladih koje smo pitali, nikada nije čula za ovaj zakon.

Zašto baš medvedja usluga?

Kako navode mediji, pojedini roditelji smatraju da postoji zloupotreba ovog zakona. Nepravdu vide u tome što socijalno ugrožene porodice ne mogu da računaju na ovu afirmativnu meru. Da li je tako? Sa nama je pričala Tamara Simonović, izvršna direktorka Grupe za decu i mlade Indigo. 

 

Ovo nije nikakva medveđa usluga, već prilika da romska deca upišu i završe srednju školu, pa zatim postanu ravnopravni članovi društva, obrazovani i pripremljeni za uključivanje na tržište rada, kazala je Tamara.

Romska zajednica je jedna od najsiromasnijih, ne samo u Srbiji, vec i u Evropi. Romi su preživeli viševekovne diskriminacije i isključivanje iz društva. Sam težak položaj Roma i romske dece je rezultat diskriminacije i isključivanja iz društva.

Tamara navodi da su do pre nekoliko godina, romska deca neopravdano upućivana u specijalne škole i odvajana u posebna, segregisana odeljenja. Na taj način su ona dobijala obrazovanje lošeg kvaliteta koje im nije omogućavalo da napreduju i postanu ravnopravni članovi društva.

Kada je naš obrazovni sistem počeo da se menja, uvedene su mnoge novine. Sve novine su donete sa ciljem poštovanja prava deteta na kvalitetno obrazovanje. Jedna od promena je i uvođenje afirmativnih mera, čiji je cilj nadoknađivanje za nepravedne prakse koje su postojale u prošlosti. Afirmativna mera upisa učenika romske nacionalnosti u srednje škole pod povoljnijim uslovima uzima u obzir nejednake startne pozicije dece na početku školovanja, pa samim tim i nepovoljnije ishode obrazovanja za romsku decu.

Podrška od velike važnosti

Ova afirmativna mera je vrlo važna upravo zbog toga što je mnogo manji broj romske dece koja završe osnovnu školu od broja dece koja je upišu. Tamara takođe navodi da izvestan broj ove dece upiše srednju školu i odluči se za tehničku ili stručnu, koje naravno i završe. Jedan broj mladih počeo je i da radi nakon završene srednje škole.

Razgovarali smo sa Markom*, dečkom romske nacionalnosti, kome je ova afirmativna mera dosta pomogla. Kazao nam je da do sada nije naišao na zamerke ljudi i nečije loše mišljenje.

Poeni su mi dosta pomogli,upisao sam školu koju sam želeo. Da nije ove afirmativne mere, ne bih bio gde sam sada trenutno, ispričao nam je Marko.

Dodao je da je ova vrsta pomoći dobra stvar, ali da nije sve u njoj i da je potreban rad i trud. Poeni su samo odskočna daska i nikako ne smemo da zaboravimo da damo sve od sebe.

Srpska deca su ugrožena?

Ponavlja se pitanje sa početka, da li su srpska deca zaista ugrožena? Polovina ispitanih mladih misli da srpska deca nisu ugrožena.

Jednakost nije davanje boljih uslova i mogućnosti jednoj grupi ljudi, koja god da je u pitanju, kazao je jedan od ispitanika koji se izjasnio negativno.

Tamara nam je kazala da afirmativne mere za siromašne učenike, koji nisu romske nacionalnosti, postoje. One mogu biti ne samo upis u srednju školu pod povoljnijim uslovima, nego i materijalna podrška, u vidu besplatnih udžbenika, pribora i prevoza do škole. Još jedna vrsta afirmativnih mera mogu biti i podrška nastavnika, mentora, vršnjačka podrška i stipendiranje od strane firmi.

Grupa za decu i mlade Indigo je na žalost, upoznao mnogo dece koja imaju manje prilika za učenje i razvijanje svog punog potencijala.

Ova deca nisu ugrožena zbog postojanja afirmativnih mera za upis pod povoljnijim uslovima, jer ove afirmativne mere ni na koji način ne ugrožavaju decu koja nisu romske nacionalnosti, zaključila je Tamara.

*Ime sagovornika je anonimno u skladu sa njegovim zahtevom.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare