Društvo

Poljski zakon o abortusu: Kada nedužni postanu žrtve

Saznanje da je trudnica postala žrtva kontroverznog zakona o zabrani abortusa, ponovo je podiglo na noge građane Poljske i aktiviste za ljudska prava širom sveta.

Tridesetogodišnja žena iz Poljske preminula je u 22. nedelji trudnoće usled septičkog šoka. Zbog zakona o abortusu koji je na snazi u toj državi, lekari nisu izvršili abortus jer je srce fetusa kucalo, iako je život majke bio ugrožen, a fetus je imao teška oštećenja. Ona je preminula 22. septembra, ali je porodica skoro iznela slučaj u javnost, što je izazvalo masovne proteste u Poljskoj.

Protesti u Poljskoj

Ustavni sud Poljske je prethodne godine izmenio zakon o abortusu, zabranivši ih u slučaju teških deformacija fetusa. Time je u toj zemlji legalni abortus postao praktično nemoguć, osim u slučajevima incesta, silovanja ili kada trudnoća predstavlja pretnju po život majke. O ovome je portal Youth Vibes pisao detaljnije prošle godine, a taj tekst možeš pročitati ovde.

Procenjuje se da je do sada zbog spornog zakona o abortusu protestovalo više od sto hiljada Poljaka. Okupljeni su zahtevali povlačenje zakona za koji smatraju da je sraman jer narušava integritet žene i dovodi njen život u opasnost.

Trenutni protesti broje hiljade učesnika i održavaju se u svim većim gradovima. Okupljeni su nosili transparente sa natpisima Ni jedna više i njeno srce je kucalo.

Protest u Poljskoj novembra 2020. godine, grad Wroclaw; Foto: @ulepiona_photography

Reakcija države

Demonstranti su za trenutnu situaciju optužili lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda, Jaroslava Kačinjskog. Obrazložili su da je ovim zakonom praktično odobreno da umesto lekara trudnoću vodi tužilac, jer lekari ne rade abortus na vreme iz straha da će snositi krivičnu odgovornost. Mnogi lekari nisu sigurni u kojim slučajevima i pod kojim okolnostima smeju da izvrše abortus, jer ovim zakonom to nije precizno određeno.

Kačinjski se povodom protesta oglasio vrlo kratko na društvenim mrežama. Demonstrante je optužio za širenje epidemije, rušenje stabilnosti u zemlji i podržavanje zločina.

Poljski državnici uveravaju javnost da smrt trudnice nema veze sa izmenom zakona, po kojem abortus nije legalan u slučaju teške deformacije fetusa.

Protest u Poljskoj novembra 2020. godine, grad Wroclaw; Foto: @ulepiona_photography

Posledice zakona o abortusu

U prethodnih godinu dana, najmanje 34.000 Poljakinja izvršilo je abortus ilegalno ili van granica svoje zemlje. Takođe, oko 18.000 žena je potražilo pomoć od sestrinske grupe Žene pomažu ženama, koja im je slala pilule za prekid trudnoće poštom.

Poljska je jedna od zemalja koja je oduvek imala izuzetno strogu regulativu o abortusu. Do 1932. abortus je bio potpuno zabranjen, a kasnije je zakon promenjen da bi on bio dozvoljen iz medicinskih razloga ili zbog silovanja. Pored toga, u Poljskoj je ograničen i pristup hitnoj kontracepciji. Prošle godine je u toj zemlji legalno obavljeno oko 1000 abortusa, od čega 98% zbog teških deformacija fetusa.

Protest u Poljskoj novembra 2020. godine, grad Wroclaw; Foto: @ulepiona_photography

Uticaj Katoličke crkve na pravosuđe u Poljskoj

Poljska Vlada je krajnje desničarska, konzervativna i vođena verskom ideologijom. Iz tog razloga, većina zakona, kao i zakon o abortusu, proizvod je uticaja Katoličke crkve.

Sud je obrazložio da je nerođeno dete čovek i da zaslužuje zaštitu prema poljskom Ustavu koji garantuje pravo na život. Samim tim, abortus se tretira kao ubistvo i onaj ko ga izvrši može da se suoči sa zatvorskom kaznom.

Jedan od vodećih sveštenika Katoličke crkve u Poljskoj, Stanislav Godencki izjavio je da etika i internacionalni zakoni ne dozvoljavaju ubistvo i da je pravo na život iznad prava na izbor. 

Vest o smrti trudnice je izazvala oštre reakcije ne samo u Poljskoj, već i širom sveta. Brojni aktivisti za ljudska prava osuđuju ovakav zakon i skreću pažnju na opasnost propagiranja zabrane abortusa.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare