Lifestyle

Pravilna ishrana ili redovna fizička aktivnost?

Nema više slatkiša, grickalica i brze hrane. Svi smo nekad to rekli sebi, svako iz svojih razloga.

Može se reći da su zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost glavni faktori za dobro raspoloženje. Nije lako osećati se dobro u svojoj koži. Ali pre svega, bitno je da radimo ono što smatramo da želimo i da nam u tom trenutku prija. 

Jak karakter?

Nema više slatkiša, grickalica i brze hrane. Svi smo nekad to rekli sebi, svako iz svojih razloga. Da bismo smršali, da se ne bismo osećali naduveno, jer videli smo nekog da se zdravo hrani i da mu je lepo, i slično. Diskutabilno je koliko ljudi zapravo istraje u tome, ali sigurno je da ima takvih slučajeva.

Često po tome merimo jačinu nečijeg ili svog karaktera. Ali evo jedne olakšavajuće činjenice za sve vas koji ste odustali – za dobar osećaj, najvažnije je raditi ono što nas čini srećnim. Naravno da bi nas srećnima činilo da smo mršavi i zgodni, ali ako jako želimo da pojedemo tu čokoladicu, ne treba da se sprečavamo.

Trošenje ili neunošenje viška kalorija?

Ako se bavim sportom, mogu sebi da dozvolim da sad pojedem ovu veću pljeskavicu. Ako ste mislili da je ovo samo izgovor, prevarili ste se. Ako se bavimo sportom, hrana nam je prekopotrebna. Čak nam je i u potpunosti dozvoljeno da jedemo šta i koliko želimo. Što bi se reklo – to se sve potroši.

Zdrava ishrana je ništa drugo do neunošenja viška kalorija. Međutim, zavisi od osobe do osobe koliko je lako preživeti dan ako nismo siti i da li nas pravilna ishrana čini gladnima. Ako ne, lako se možemo i baviti sportom i smanjiti ishranu na minimum. Međutim, mi živimo na Balkanu gde nam je prosto u krvi i u navici da jedemo koliko možemo, a ne koliko smo gladni. Siti smo kad ne može ništa više da stane u nas, a ne kad smo zapravo utolili glad. 

Fizička aktivnost nas čini gladnima i tada je vrlo važno dobro jesti. Tada ne treba braniti sebi malo obimniji obrok jer u suprotnom slabimo organizam. 

Neumereno se zdravo hraniš, neumereno se baviš sportom: moguće?

Potpuno moguće. Čovekovom organizmu su neophodni šećer, meso, mlečni proizvodi. Neretki su slučajevi gde čovek previše zabrani sebi namirnice poput slatkiša ili mesa sa namerom da se zdravo hrani, a nije svesan da time samo škodi sebi. 

Pored toga, neumereno bavljenje sportom je moguće, i tu su primeri poput forsiranja ili manjka odmora. Svakako da je teže neumereno se baviti sportom nego se neumereno malo hraniti, ali budimo na oprezu. 

Čim osetiš loše raspoloženje, dozvoli sebi nešto što je znalo da te čini srećnim. Na kraju krajeva, ako nismo srećni i zadovoljeni, sve ostalo ima manji značaj.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare