Društvo Glavna vest Vesti

Pred Ministarstvo prosvete 25000 potpisa srednjoškolaca

Rečenica "Vi se ništa ne pitate" podstakla je đake da osnuju neformalnu grupu "I mi se pitamo". Upravo jedna od inicijativa srednjoškolaca je peticija protiv državne mature, gde su prikupili 25.000 potpisa.

Podsetimo, državna matura ima za cilj da se ujednači, a zatim i unapredi kvalitet obrazovanja i da se poveća pravičnost u samom sistemu.

Koncept polaganja državne mature zamišljen je tako da će svi učenici raditi iste, standardizovane testove, u isto vreme i pod istim uslovima.

Okupljeni srednjoškolci oko neformalne grupe “I mi se pitamo”, kažu da se uvode opasnosti zbog novog sistema državne mature i da je to poprilično zabrinjavajuće, a više o stavu srednjoškolaca i državnoj maturi možete pročitati OVDE.

Foto: I mi se pitamo

Kako je protekao protest?

Cveti trg – Ministarstvo prosvete, bila je ruta srednjoškolaca na protestu koji su organizovali, kako bi resornom ministarstvu predali prikupljene potpise.

Utiske sa protesta prenosi Stefan Marković iz grupe „I mi se pitamo“: Okupio se neočekivano veliki broj srednjoškolaca iz gimnazija i srednjih stručnih škola širom Beograda, moram priznati da nas je to iznenadilo i stavilo pred nas dodatnu odgovornost. Osećala se ogromna energija, ljudi su se sami organizovali, doneli transparente, skandirali, planirali dolazak i koordinisali sa nastavnicima i profesorima raniji izlazak sa nastave.

Iz resornog ministarstva, tokom protesta, stigao je poziv za sastanak, koji su odbili, jer kako navode za sastanak je potrebna priprema, a isti očekuju sledeće nedelje.

Foto: I mi se pitamo

Zahtevi srednjoškolaca su sledeći:

  • Da se što pre javno objave detalji upisa na fakultet i za završetak srednje škole;
  • Da se ne uvode dodatni prijemni ispiti i time obesmišljava celokupan projekat državne mature i srednjoškolcima značajno otežava proces upisa na fakultete;
  • Da državna matura ne izjednačava sve srednjoškolce nakon 4 godine potpuno različitih programa;
  • Da se uspeh tokom 4 godine srednje škole uračuna u bodovanje za upis na fakultete;
  • Da se pokrene dijalog o pitanjima u vezi sa državnom maturom, kao i da se revidiraju postojeći rokovi za implementaciju projekta.

Ponavljamo da ukoliko do dijaloga ne bude došlo ili on iz drugih razloga propadne u najkraćem roku ćemo ponovo izaći na proteste, koji će biti isplanirani, značajno organizovaniji i blagovremeno najavljeni na našim društvenim mrežama, istakao je Stefan Marković.

Podrška srednjoškolcima

Podršku srednjoškolcima su pružili Krovna organizacija mladih Srbije, kao najviše nezavisno predstavničko telo mladih i Unija srednjoškolaca Srbije,  koja reprezentuje i zastupa srednjoškolce na nacionalnom i evropskom nivou.

Poražavajuća je činjenica da su mladi, kao sastavni deo prosvetnog sistema, prinuđeni da izvan institucija i postojećih mehanizama participacije poput učeničkih parlamenata, traže odgovore na svoja pitanja. Obrazovne institucije značajno utiču na formiranje mladih i svako odsustvo funkcionalnosti, mehanizama participacije i prava na aktivno učešće mogu biti vrlo opasni i predstavljaju širi društveni problem, piše u saopštenju.

U saopštenju pozivaju nadležne institucije  da uvaže glas mladih i zajedno sa njima rade na kreiranju rešenja koje će zadovoljiti obe strane u procesu implementacije projekta državne mature. Isto tako, ističu da će ovu temu kandidovati na prvoj sednici novoformiranog Saveta za mlade Vlade Republike Srbije i inicirati dijalog po ovom pitanju.

Unija srednjoškolaca Srbije će  u narednom periodu nastojati da bude spona između učenika i Ministarstva prosvete, realizacijom daljih sastanaka sa predstavnicima ministarstva i komunikacijom novih informacija o državnoj maturi ka učenicima i đačkim parlamentima. 

Celo saopštenje KOMS-a i UNSS možete pročitati OVDE.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare