Lifestyle

Prednosti i mane međunarodne (IB) diplome

Međunarodna IB diploma može ti otvoriti mnogo mogućnosti, posebno ukoliko planiraš da studiraš u inostranstvu.

Međunarodna diploma ili International Baccalaureate diploma je obrazovni srednjoškolski program koji traje dve godine i održava se na engleskom jeziku. Cilj ovog sistema je da podstakne mlade da kritički razmišljaju i da sami istražuju. Nakon sticanja ove diplome učenici imaju dosta mogućnosti jer je ona priznata od strane velikog broja univerziteta u više od 80 različitih država širom sveta. 

Kako izgleda IB program?

Program je akademski veoma izazovan što ga čini odličnom pripremom za fakultet kao i za dalji život. Kako traje dve godine, to su uglavnom poslednje dve godine u srednjoj školi.

Učenici u tom periodu pohađaju 6 predmeta i imaju mogućnost da odaberu predmete koje će pohađati. Predmeti su podeljeni u 6 grupa iz kojih učenik bira po jedan predmet, tj. bira tri predmeta na nižem i tri predmeta na višem nivou. Tu spadaju maternji jezik, strani jezik, društvene nauke kao i prirodne nauke, matematika i umetnost. I učenik sam bira koje predmete želi na određenom nivou.

Pored nastave, učenici imaju i obavezne vannastavne aktivnosti

Ovaj program nije fokusiran samo na akademski deo, te je neophodno ispuniti i tri dodatne vannastavne aktivnosti. To je CAS (Creativity Activity Service) program u koji spadaju sport, volontiranje i kreativne aktivnosti. Time ovakav sistem obrazovanja pruža mogućnosti da doprineseš zajednici koja te okružuje i da budeš donosilac promena oko sebe. Takođe, prioritet programa su mentalno i fizičko zdravlje učenika, pa je zato obavezna i sportska aktivnost.

Učenje se ne zaustavlja samo u učionici, već se kroz CAS program primenjuje i nadograđuje stečeno znanje, te se takođe steknu veštine potrebne u svakodnevnom životu, istakao je Asim Kalčo, učenik IB škole u Mostaru.

Prednosti i mane

Ovakav vid obrazovanja bitno se razlikuje od sistema koji nam je pružen u državnim školama. Pre svega, fokus je na učenicima i njihovim potrebama, razvijaju se kritički stav i otvoren um. Takođe, ovakav način obrazovanja je koristan kako bi te usmerio ka onome što želiš da studiraš, nudeći mogućnost odabira predmeta.

Sa druge strane, program je veoma zahtevan i zahteva apsolutnu posvećenost. Takođe postoje i striktna pravila po kojima se odvija program, što učenicima može oduzeti kreativnost.  

Iskustvo učenika

Naš sagovornik Asim, jedan od učenika IB škole, se odlučio za ovaj program pre svega jer kako kaže predstavlja odličnu pripremu za način učenja na fakultetu.

Jedna od pozitivnih strana IB je da ona sprema svakog učenika za univerzitet i studiranje.Dosta se bazira na kritičkom razmišljanju, samostalnim istraživanjima i primeni znanja usvakodnevnim situacijama, a ne samo na čistom memorisanju činjenica i reprodukciji znanja, dodaje Asim.

Sam program je koristan kao priprema za dalje studiranje

Smatra da ga je ovaj način obrazovanja promenio u mnogo aspekata. Kao najbitnije navodi razvoj kritičkog razmišljanja zatim način samostalnog istraživanja i učenja. Međutim, kako se ovaj program ne sastoji samo od akademskog dela on ističe da su mu i sve vannastavne aktivnosti bile dragocene. Tako je dobio priliku da razvije svoje veštine i primeni stečeno znanje u svakodnevnim situacijama.

Takođe, Asim je naveo i manu ovog programa. Iz njegovog iskustva to može biti odabir 6 predmeta iz prethodno navedenih grupa.

IB ne dozvoljava da se fokusirate samo na jezike zato što ne volite matematiku ilida se fokusirate na prirodne nauke zato što niste najbolji u društvenim. Na ovaj način jesvako primoran podjednako raditi na svakom aspektu tokom dve godine da bi uspešno završiosvoje školovanje.

Sve u svemu, međunarodna (IB) diploma je zahtevan program koji vam pruža mnogo mogućnosti kako u daljem školovanju tako i na planu ličnog razvoja. U Srbiji i regionu postoji nekoliko ovakvih škola, a na vama je da procenite da li je ovakav sistem za vas.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare