Lifestyle

Prednosti i mane online učenja

"Niko me ne gleda, niko od profesora ne može da zna da li pratim nastavu, zašto bih uopšte učio?"

Zbog pandemije korona virusa i trenutnog stanja u našoj državi, nastava je obustavljena u mnogim državama. Za neke je ovo bila velika promena,  jer do sada većina učenika Srbije nije imala priliku da uči preko interneta.

Iako je ovakav način učenja nepoznat i nov za nas, prinuđeni smo da se naviknemo i prihvatimo da ćemo u narednom periodu učiti online. Kao i svaki vid učenja, i online učenje ima svoje prednosti i mane.

Sve što ti je potrebno je kompjuter

Ne moraš da vodiš računa da li si poneo/la sve sveske, ili zaboravio/la knjigu iz nekog predmeta, jer sve što ti je potrebno je na tvom radnom stolu i kompjuteru. Većina profesora koristi platforme za učenje, kao što su Google Classoroom, Zoom, Discord, koje su veoma lake i jednostavne za korišćenje. Sve lekcije su ti na dohvat ruke, a profesori su stalno dostupni za tvoja pitanja i nedoumice.

Nema izostanaka

Ranije smo, ako se nismo osećali dobro ili smo želeli da propustimo neki dan u školi, uvek mogli da dobijemo opravdanje i ne odemo u školu. Sada, kako ređe možemo da izlazimo iz kuće, to je gotovo nemoguće, jer profesori traže da u određeno vreme svi budemo kraj naših računara, a neki profesori održavaju nastavu u popodnevnim časovima, za vreme policijskog časa, kako bi bili sigurni da smo pristuni i spremni za rad.

Manje društvene interakcije

Zbog trenutne situacije u našoj zemlji, retko ko može da izlazi iz kuće i viđa se sa svojim prijateljima. Iako znamo da je ovo privremeno, trenutno može da nam bude veoma teško da se naviknemo.

Uz učenje online nemamo mogućnost da sedimo u klupi, izlazimo za vreme odmora ili se družimo sa svojim prijateljima, već ceo dan provodimo ispred ekrana. Ovakvo učenje za neke može biti veoma teško, ali može biti i prilika da vidiš da li ti odgovara, i da li bi hteo/la da u budućnosti studiraš na ovakav način.

Upozanješ se sa nečim novim

Većina učenika iz Srbije nije imala priliku do sada da uči online, tako da je ovo način da se upoznamo sa drugačijim stilom učenja koji će nekima možda više prijati od onog tradicionalnog.

Većina studenata u svetu studira online, jer su manji troškovi, ne moraju da napuste svoju zemlju, a idalje dobijaju mogućnost da uče kao da su prisutni na času. Zato, ako si se ikada pitao/la kako izgleda učenje online ili planiraš da učiš online, ovo je savršena prilika da vidiš da li će ti odgovarati. Iako nije isto i ne koriste se iste platforme, veoma je slično i možda ti pomogne u tvom izboru za studiranje.

Možeš da odrediš raspored i tempo koji ti odgovara

Odlazak u školu, 6-8 sati provedenih u njoj, pa odmor od iste, mogu da oduzmu veliki deo našeg dana, te nam tako ostaje malo vremena za učenje i vannastavne aktivnosti. Sada imaš ceo dan na raspolaganju da uradiš sve svoje školske obaveze i da ti ostane vremena da se posvetiš drugim stvarima. Sve što je potrebno je da napraviš raspored, uradiš sve obaveze na vreme i imaš ceo ostatak dana da iskoristiš kako želiš!

Odustajanje od učenja

Niko me ne gleda, niko od profesora ne može da zna da li pratim nastavu, zašto bih uopšte učio/la, nešto je što smo svi pomislili bar jednom u toku procesa učenja online. Ponekad, baš zbog odsustva komunikacije i provere, izgubimo volju za učenjem i radije bismo radili nešto drugo. Važno je da i u tim trenucima ne posustajemo jer ćemo, ako na vreme uradimo svoje obaveze, imati više vremena da se posvetimo drugim stvarima.

Svidelo nam se online učenje ili ne, svi se nadamo da će uskoro cela situacija biti završena i da će se sve vratiti u normalu. Zato je veoma bitno da vodimo računa o sebi i drugima i budimo strpljivi.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] SeattlePi; Youthvibes; VIA Academica Objavio: Vujić […]