Lifestyle

Prednosti pisanja dnevnika

Ne, pisanje dnevnika nije samo za decu i ne, ne moraš da počinješ sa Dragi dnevniče.

Istraživanja mnogih psihoterapeuta ukazuju na to da vođenje dnevnika, koje uključuje misli i osećanja povodom onoga što nam se u životu dešava, pomaže da se izborimo sa svakodnevnim problemima.

Ne, pisanje dnevnika nije samo za decu i ne, ne moraš da počinješ sa Dragi dnevniče. Dnevnik je mesto na kome možeš da budeš iskren prema sebi, da bez bojazni izneseš svoje dileme, staviš na papir svoje tajne i oslobodiš se negativnih emocija. On služi da takve sadržaje iskažeš bez stida i straha da će te neko ismejati ili zloupotrebiti ono što si napisao.

Kada na papir staviš ono što te muči, isti sadržaj dobija drugačiji značaj. Često stekneš uvid da to nije tako strašno i nerešivo, jer sagledavaš stvari sa distance, na mnogo realističniji način. Takođe, uz pomoć dnevnika možeš da pratiš sopstvene promene i napredak.

Mladi ljudi mnoge stvari ne mogu ili ne žele da podele sa roditeljima, jer se plaše da neće biti ozbiljno shvaćeni. Takođe, neki roditelji se suviše intenzivno iščuđavaju iskustvima koje dete deli sa njima, govoreći im da to nisu sadržaji kojima bi ono trebalo da se bavi.

Vršnjacima se, takođe, ne može baš sve reći, jer ovakve tajne neretko bivaju namerno ili nenamerno zloupotrebljene. Zato je dnevnik važan – njemu se može reći sve bez opasnosti da se bude ismejan ili izdan, bez bojazni da se izazove nečija zavist ili zluradost.

Načinu vođenja dnevnika možeš pristupiti potpuno individualno. To može biti prepričavanje dnevnih iskustava, ali i sasvim izmišljena priča, crtež, strip, pesma, bilo šta što asocira na trenutno stanje uma i duše. Najbolje je da sam pronađeš formu koja ti najviše odgovara.

Prednosti dnevnika su to što ne moraš od njega ništa da kriješ. U njemu možeš pisati i o lepom i o ružnom. Niko neće prekidati tvoj tok misli dok pišeš, a i kasnije se možeš vratiti na neke događaje i sagledati ih sa nove tačke gledišta.

Sama činjenica što znaš da to niko neće videti pomoći će ti da pišeš slobodnije. Baš zato što čuva tvoje misli od zaborava, dnevnik može da ti posluži i kao idealan podsetnik. Dnevnik ti može pomoći da neke misli i događaje koje si opisao razumeš i uporediš.

Još jedna ogromna prednost pisanja dnevnika jeste ta što će ti se pamćenje znatno poboljšati. Sve što zapišeš, od detalja nekog razgovora koji si vodio, pa do imena nekog filma koji ti se naročito svideo, nećeš tako lako zaboraviti. To može biti izuzetno korisno za sve potencijalne buduće događaje.

Današnji dnevnici se ne moraju pisati rukom, oni se mogu voditi i elektronski. Postoje brojne aplikacije uz pomoć kojih ceo proces biva znatno olakšan. Ne znaš dok ne pokušaš, zato pokušaj…možda se iznenadiš!

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] bi obogatio/la svoj rečnik potrebno je da znaš što više reči i da kreneš da pišeš. Pisanje dnevnika, priča ili bilo kakvo pisanje na stranom jeziku može biti od izuzetne pomoći, jer dok pišemo ne […]