Modern art

Pretty Loud: Želimo da svaka žena bude samostalna, hrabra i jaka

Skoro da ne postoji domaći medij koji o njima nije izveštavao i pisao. U poslednjih godinu dana imale su preko 150 različitih pojavljivanja. Čak im je i New York Times posvetio celu stranicu jednog izdanja.

Pretty Loud je nastao 2014. godine, kao projekat u okviru GRUBB fondacije, koja se inače bavi edukacijom romske dece i mladih. U fondaciji je postojala muška muzička grupa, te su devojke došle na ideju da organizuju i žensku. Tokom godina je kroz Pretty Loud prošlo dosta članica, ali se broj trenutno ustalio na 6 devojaka. Selma, Elma, Dijana, Iva, Silvia i Zlata trenutno čine prvu žensku romsku muzičku grupu u svetu.

Teme njihovih pesama su raznolike i kreću se od ljubavi do borbe za rodnu ravnopravnost. Inspiraciju najčešće nalaze u neposrednoj okolini i iskustvima žena koje su rodno zasnovanu diskriminaciju osetile na svojoj koži. Navode kako bi u budućnosti volele da se fokusiraju i na neke veselije teme, za šta nesumnjivo ima prostora, budući da su tek na početku svoje karijere.

Foto: Pretty Loud

Ravnopravno(st)

Razne institucije i organizacije prepoznaju vrednost njihovog rada. Njihov poslednji hit Ravnopravno rađen je u saradnji sa Ujedinjenim nacijama. On je deo kampanje 16 dana aktivizma, koju je podržala i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, koja je na čelu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Ovom pesmom devojke poručuju kako nijedna žena ne bi trebalo da trpi nasilje i da je, kako kažu za Youth Vibes, sramota što je u 21. veku ono još uvek prisutno u tolikoj meri.

O nasilju bi trebalo da pričamo stalno, a ne samo 25. novembra, ističu.

Spotovi za pesme Mashup i Ravnopravno emitovani su na onlajn manifestaciji u okviru godišnjih proslava UN-a, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Borimo se protiv nasilja nad ženama, želimo da svaka žena bude samostalna, hrabra i jaka i da sama donosi odluke o svom životu, kaže Iva.

Srećne su što mlade devojke, prvenstveno Romkinje, sve više pažnje posvećuju obrazovanju i ispunjenju svojih snova, a ne ranom braku.

O značaju podrške

Devojke dodaju i da je, pored škole i posla, ponekad teško uskladiti sve obaveze. Ipak, od svoje okoline, ali i medija, od početka su imale punu podršku. Zlata, koja je samohrana majka, ističe kako joj dosta znači podrška bake i majke koje joj pomažu oko svega.

Foto: Danijel Raštinović

Podržavaju ih i žene koje im se često javljaju sa rečima hvale, kao i deca koja se ugledaju na njih. Jednim od većih uspeha smatraju i to što ih podržava i muška populacija – prvenstveno kolege i mentori iz GRUBB fondacije.

Ako se muškarci sa nama bore za naša prava i nešto što zaslužujemo, onda je to samo po sebi uspeh, kaže Zlata.

Ove godine dobile su priliku da svoj talenat pokažu nastupom u Londonu, na festivalu Women of the World. Često dobijaju pozive za nastupe kod nas i u inostranstvu, a želja im je i da jednog dana odu na svetsku turneju. Kroz bavljenje muzikom rade na sebi, ali nastoje i da inspirišu druge. Za kraj poručuju:

Nema ničeg vrednijeg od obrazovanja i rada na postizanju sopstvenih ciljeva. Svaki trud se isplati.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare