Konkursi

Prilika za mlade autore: Književni konkurs časopisa Maksim

Biblioteka  Nikola Sikimić Maksim iz Kučeva raspisala je književni konkurs za drugi broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu Maksim. Cilj konkursa je afirmisanje autora svih uzrasta i pružanje prilike svima, pa i mladima da budu među istim koricama kao i sam vrh naše savremene proze, poezije, esejistike.

Kako da se prijaviš

Zainteresovani autori treba da do 30. novembra pošalju svoje priloge (kratka proza, poezija, esej, članak ili književni prikaz) sa kratkom biografijom na mejl: projekatmaksim@gmail.com.

Jedan autor može poslati najviše tri priloga. Radovi treba da budu napisani na ćirilici, fontom Times New Roman, veličine 12, u Word dokumentu. Dužina radova ne treba da prelazi 15.000 slovnih karaktera (sa razmacima) za prozne tekstove, odnosno 30 stihova za poeziju.

Ko su članovi redakcije

Glavna i odgovorna urednica časopisa je Jovana Dišić, direktorka Biblioteke Nikola Sikimić Maksim, koja uređuje i prozu u časopisu. Ostatak redakcije čine Marko Đorđević (poezija), Milan Radoičić (esejistika), Sanela Ankić, Maja Pantić i Jelena Marjanović.

Urednički tim čine i mlađi autori, koji mogu uputiti, posavetovati i usmeriti manje iskusne kolege po peru. Maksim je časopis čiji je jedini kriterijum kvalitet i visoka umetnička ili akademska vrednost, a ona vrlo retko zavisi od autorove godine rođenja, kaže za Youth Vibes Jovana Dišić, glavna i odgovorna urednica časopisa Maksim.

Projekat Maksim

Kučevski pesnici, pisci i ljubitelji pisane reči okupili su se leta 2021. u Biblioteci Nikola Sikimić Maksim i zaključili da je potrebno stvoriti prostor na kome bi manje poznati ili nepoznati pisci i pesnici mogli da stanu rame uz rame sa najvećima. Iz te ideje nastao je Maksim, časopis za književnost, umetnost i kulturu.

Ideja se javila iz potrebe da lokalni i manje afirmisani autori budu među istim koricama kao i sam vrh naše savremene proze, poezije, esejistike. Istovremeno je to šansa za mlade autore, čak i one koji nisu do sada nigde objavljivali svoje tekstove, navodi Jovana Dišić, glavna urednica časopisa.

Književnost
Foto: Pixabay/blende12

Prvi broj, sa temom  Reč, knjiga, čovekizašao je iz štampe krajem juna. Pozivu da pošalju prilog za novi časopis odazvali su se Aleksandar Gatalica, Muharem Bazdulj, Zoran Živković, Sanja Savić Milisavljević, Mik Geris i mnogi drugi.

Predviđeno je da časopis izlazi jednom godišnje, a prošlogodišnji broj možeš pronaći OVDE.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare