Društvo

ProGlas za Nišlije

Predstavnici pokreta ProGlas posetili su Niš u nedelju, 11. decembra. Na bini na trgu ispred Narodnog pozorišta govorili su Dragan Bjelogrlić, Svetlana Bojković, Ivan Ivanović, Marko Šelić Marčelo i još mnogo značajnih lica ovog pokreta.

ProGlas je tekst iza kojeg je stala grupa zabrinutih građana, kako stoji na njihovom sajtu. Ovu nestranačku inicijativu su pokrenuli akademici, glumci i druge značajne ličnosti sa ciljem da promovišu glasanje i građansku aktivnost.

ProGlas u Nišu, foto: Lana Stanisavljević

On sada broji preko 170 hiljada potpisa. ProGlas je krenuo u turneju po gradovima Srbije kako bi uživo komunicirao sa što većim brojem građana. U Nišu se okupio veliki broj građana koji su podržali ovu inicijativu.

Uprkos hladnom i oblačnom vremenu, okupljanje je održano na otvorenom. Za inicijatore ProGlasa, među kojima su i istaknuti glumci, vrata Narodnog pozorišta ovog puta su ostala zatvorena.

Dragan Bjelogrlić, foto: Lana Stanisavljević

Građanima se prvi obratio glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić. Rekao je da su promene uvek kretale iz Niša, a Nišlijama je čestitao što su na ovo mesto došli po svojoj volji i savesti.

,,Nemoguće je da ovu ustanovu vodi čovek koji je zaključao vrata Svetlani Bojković, a otvorio ih je Vulinu i Dačiću“, kazao je Bjelogrlić.

Dobro poznato lice sa malih ekrana, ali i ekoloških protesta glumica Svetlana Bojković obratila se Nišlijama koje su je pozdravile gromkim aplauzom.

,,Duh je izašao iz boce i ne može više da se vrati. Doterali smo do duvara. Vostani Serbie, dugo si spavala, u mraku ležala, sad se probudi!“, poručila je Svetlana Bojković.

U Nišu se obratilo najviše govornika, a neki od njih su novinari, akademici i pravnici. Svako od njih je istakao važnost demokratije i glasanja na predstojećim izborima, jer se bave profesijama koje ne mogu funkcionisati bez slobode i savesti.

Svetlana Bojković, foto: Lana Stanisavljević

I mladi na okupljanju

Ispred Narodnog pozorišta mogle su se sresti sve generacije. Na samom ProGlasu je bila i grupa Studenata protiv nasilja. Pitali smo mlade u gužvi zašto su ovde.

Jedan od posetioca ProGlasa

,,Da dignemo glas protiv ovog režima koji nas ugnjetava već 12 godina“, čuli smo od jednog od posetioca ProGlasa.

Namera ProGlasa je da podstakne proces u kome će se svi, u svom punom kapacitetu angažovati na promeni koja je ovoj zemlji nužna.

Jedan od posetioca ProGlasa

,,Smatram da je važno glasati i izaći na izbore 17. decembra i tu sam da podržim ljude koji se bore za isto što i ja“, kaže naša mlada sagovornica iz gužve.

Paralelno sa održavanjem tribine ProGlasa, u drugom delu grada nalazio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te je ovaj dan obeležila neuobičajena gužva na putevima i nadletanje helikoptera.

Foto: Lana Stanisavljević

ProGlas će završnu tribinu održati 14. decembra u Beogradu, što će biti njihova poslednja aktivnost pred izbore koji su tri dana kasnije.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare