Lifestyle

Projekat na ti: Važnost reproduktivnog zdravlja

“Cilj našeg projekta je da edukujemo mlade o reproduktivnom zdravlju, da mladi čuju nešto više i o ovoj temi, da ih ne bude sramota da bilo koga pitaju.”

Kako bi podigle svest mladih o važnosti reproduktivnog zdravlja, tri devojke iz Niša su smislile vrlo interaktivan i interesantan način koji će se svideti mladima i time odnele 3. mesto na takmičenju po imenu Svetionik znanja. Projekat na ti je projekat tima iz Niša čija je glavna i ključna tema reproduktivno zdravlje mladih.

Tim iz Niša čine tri gimnazijalke Leontina Mladenović, Valentina Stojanović I Lena Milovanović. Pored njih tim sačinjava još i stručan mentor iz oblasti teme kojom se bavi sam tim, u njihovom slučaju to je dermatovenerolog doktorka Jovana Majstorović. Alumni mentorku, koja je već učestvovala u Svetioniku, Milica Obradović I koordinatorku Ivu Jovanović.

Sta je Svetionik znanja?

Svetionik znanja je projekat, takmičenje, koje organizuje Asocijacija za afirmaciju I kulturu iz Beograda. Ono predstavlja takmičenje 15 timova srednjoškolaca koji dolaze iz 15 gradova Srbije. Svaki tim dobija jednu temu na koje radi I treba da se napiše projekat koji rešava neki problem u njihovoj lokalnoj zajednici, objašnjava za Youth Vibes jedna od naših sagovornica Lena Milovanović, deo tima iz Niša.

Reproduktivno zdravlje mladih

Nišlijke su se pozabavile temom mentalnog zdravlja, čime su obavezale i temu seksualnog zdravlja mladih. Došle su do zaključka da mnogo mladih ne koristi prezervative kada stupa u odnose, da mladi nisu dovoljno informisani o polnim bolestima I da mnogo njih ne brine o reproduktivnom zdravlju. Nakon savetovanja sa mentorkama I koordinatorkom odlučile su da se bave upravo tom temom.

Devojke navode da na reproduktivno zdravlje kao i na svako drugo utiče samo pojedinac svojim ponašanjem. Svedoci smo da dosta mladih nije informisano o važnosti reproduktivnog zdravlja i time nekada mogu da ugroze i njihovo zdravlje a i njihove živote. Tim iz Niša anketirao je mlade svoje ciljne grupe sa pitanjem o posteti ginekologa ili urologa. Čak 54,6% ispitanika odgovorilo je da nikada nije bilo, a 22,7% da idu jednom godišnje. Mladi koji su ciljna grupa u ovom projektu smatraju se sekusalno sposobnim osobama, zato se savetuje odlazak na kontrole kod lekara izmenju 3 od 6 meseci.

Cilj projekta

Kako bi zainteresovale mlade da se oslobode pričanju o ovoj temi Lena, Valentina I Leontina odlučile su da projekat sporovde preko YouTube platforme u vidu emisija. Realizacija projekta krenuće uskoro I sačinjavaće 10 epizoda koje će trajati 30 do 45 minuta u zavisnosti od teme. Kako bi mladima bilo još zanimljivije I oni sami će moći da učestvuju time što postavljaju pitanja njihovim stručnim gostima.

„Pošto smo se opredelile za emisiju smatrale smo da taj sadržaj koj ćemo da stavimo u tu emisiju stavimo I u neki vid podcasta kako bi mogli da pokrijemo veću I širu pubiliku. Želimo da taj sadržaj bude lako dostupan mladima da bude na našem jeziku jer se to trenutno teško nalazi.“, rekla je Valentina.

Prijava do javne prezentacije

Za više informacija o realizaciji samog projekta tima iz Niša možeš prisustvovati njihovoj javnoj prezentaciji. Ona će biti održana 20. januara u 17h na Zoom platformi i Facebook uživo prenosa na profilu Svetionik znanja. Prijavi formular možete naći u opisu Instagram profila @projekat.na.ti . Prijave su otvorene do 19. januara u 20h.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare