Društvo

Protest podrške smenjenim tužiteljkama održan i u Nišu

Nišlije su se juče okupile na platou kod Narodnog pozorišta sa ciljem da protestom pruže podršku tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Jasmini Paunović i Bojani Savović. Okupljeni su zahtevali da se tužiteljkama vrati oduzeti predmet, ali i smena šefa VJT Nenada Stefanovića, njegove zamenice Brankice Marić i republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Ko su Bojana Savović i Jasmina Paunović?

Tužiteljke VJT u Beogradu Bojana Savović i Jasmina Paunović radile su na predmetu u okviru kojeg su istraživale malverzacije u Elektroprivredi Srbije. Sumnja se da je reč o iznosu od oko 7,5 miliona dolara. Ubrzo nakon hapšenja šestorice osumnjičenih za zloupotrebe u EPS-u, njima je predmet oduzet bez obrazloženja, a one su smenjene sa odeljenja za suzbijanje korupcije. 

Jedan od osumnjičenih za zloupotrebe u EPS-u je i bivše odgovorno lice firme Bauwesen, koja je bila odgovorna za rekonstrukciju Trga kralja Milana u Nišu. Ta firma je za sobom ostavila brojne probijene rokove za izgradnju i tajnu o tome koliko je Nišlije koštalo rekonstruisanje trga, koje nije ni dovršeno. Iz tog razloga, aktivisti su istakli da je ovaj predmet važan i za građane Niša. 

Poruka građana – bez pravosuđa nema ni države

Likovni pedagog u penziji Slavoljub Blagojević u Nišu je poznat po svojim kreativnim, kritičkim performansima. Ovaj protest bio je u znaku vuka sa podvijenim repom, za kojeg kaže da simbolizuje predsednika. Prema njegovim rečima, želi da ohrabri građane i pravnike jer kod nas vlada strah. 

Pravo da vam kažem, i ja se pomalo bojim. Neke sačekuše ili tako… Međutim, veća je želja za pravdom i demokratijom od straha, kaže Blagojević. 

Na protestu koji je brojao stotinak građana, bilo je i dosta mladih. Jedan od njih je i Aleksa Rančić, nekadašnji student Pravnog fakulteta, a sada advokatski pripravnik. On smatra da je atmosfera u društvu i pravu sramna, a da je to sada eskaliralo.

Mislim da je danas vreme da svaki mladi čovek, kao i svi u pravosuđu ustanu i dignu svoj glas. Ovde sam prepoznao troje ili četvoro kolega maksimalno, to je poražavajuće. Očekivao sam veći broj mlađih kolega, oni se preko društvenih mreža iskazuju kao zagovornici prava i pravne države, ali nema ih kada dođe red na praksu. Niko nema svoje ja, niko nema hrabrosti, kaže on. 

Zahtevi sa protesta došli do suda

Aktivista Miloš Bošković je pred kraj okupljanja odneo zahteve iskazane na protestu do niškog suda, ali ga je čuvar sprečio da uđe jer je radno vreme završeno. Ipak, on je zahteve ostavio na vratima u nadi da će ih neko ipak uzeti i uvažiti. Do tada, poručuje da bez pravosuđa nema ni države, kao i da će se protesti nastaviti ukoliko slučaj ne dobije epilog, a tužiteljke ne budu vraćene na predmet. 

Podsetimo, u Beogradu su do sada održana tri skupa podrške tužiteljkama, a poslednji, treći, održan je istovremeno i u Nišu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare