Lifestyle

Rame uz rame sa Generacijom Z

Oni putuju, spremno prihvataju razlike, nisu ksenofobični i ne dele ljude po verskoj i nacionalnoj osnovi.

Pored različitosti pojedinca, svaka generacija ima svoje zajedničke karakteristike. Da li si se nekada zapitao/la zašto generacija kojoj pripadaš nosi šifrovani naziv Generacija Z?

Šta je to Generacija Z?

Ukoliko si rođen/a između 1996. i 2010. godine, pripadaš ovoj generaciji. Generacija Z je generacija koja dolazi posle čuvenih Milenijalaca. To je prva generacija koja je rođena i odrasla u digitalnom dobu.

Predstavnik Generacije Z ne razmišlja o uzvišenim ciljevima. On želi brz novac, instant zadovoljstvo i komfor. Buntovnici, disidenti, romantičari i borci za više ciljeve su, izgleda, bespovratno otišli u prošlost.

Generacija genijalaca

Pripadnik ove generacije ne beži od obrazovanja. Čak 59 odsto pripadnika ove generacije, govori statistika, pohađa ili planira da upiše fakultet. Ipak, oni ne odrastaju uz Tolstoja, ne uzdišu zbog romantičnih filmova i s podsmehom se odnose prema istoriji i revolucijama koje su promenile svet. Oni su deca virtuelnog sveta.

Stručnjaci o njima govore kao o budućim naučnicima, istraživačima i stručnjacima koji će tehnologijom oblikovati svet onako kako to oni žele.

Generacija bez predrasuda

Pripadnicima ove generacije je svet na dlanu. Oni putuju, spremno prihvataju razlike, nisu ksenofobični i ne dele ljude po verskoj i nacionalnoj osnovi. Imaju viziju sveta bez socijalnih razlika i društvenih problema. Sukobi i razlike među ljudima za njih su stvar prohujalih vremena koja svetu nisu donela mir, nego rat i neslaganje.

Virtuelni život

Povrh svega, ovi sajber borci za bolju budućnost su, zapravo, usamljeni. Mahom introvertni i zatvoreni u sebe, oni žive život na društvenim mrežama i ispred ekrana kompjutera. Njihovo samopouzdanje je nisko, pokazuju podaci.

Naučnici su ocenili da je njihovo uživanje u stvarnom životu obrnuto proporcionalno vremenu koje provode ispred ekrana. Da li to znači da je ova generacija promašila u doživljaju života? Za one koji kucaju na vrata stvarnog života i praktikuju komunikaciju oči u oči prognoze ne važe.

Oni, deca tehnološkog buma, imaju mogućnost da ostave važne tragove na polju nauke, ali i da ne zaborave da se život odvija u životu. Zato preporuke za ovu generaciju idu u pravcu prihvatanja novog vremena, ali i nezapostavljanja vrednosti koje su vekovima uspostavljane, a njih je bar lako usvojiti: voli, druži se, čitaj i maštaj!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare