Pitamo te

Realnost ili fikcija: Mladi o Euforiji

Serija Euforija postavlja visoke rekorde gledanosti uprkos podeljenim mišljenjima koje izaziva. Dok njeni ljubitelji nestrpljivo iščekuju datum objavljivanja treće sezone, istražili smo šta mladi misle o ovoj kontroverznoj tinejdž drami.

Nedavno je završeno emitovanje druge sezone Euforije, američke adaptacije istoimene izraelske serije u produkciji HBO-a. Radnja prati odnos mlade zavisnice od narkotika, Ru, i Džuls, transrodne devojke koja je nedavno stigla u grad.

Ru i Džuls
Ru i Džuls; Foto: Screenshot/Youtube/HBO Max

Serija je izazvala dosta kontroverzi jer prikazuje odrastanje američkih srednjoškolaca koje prate problemi sa drogom, seksualnošću i nasiljem, koje je u novoj sezoni sve prisutnije. Određene scene izazvale su pisanje peticija da se serija ukine, ali HBO je odlučio da je obnovi za drugu sezonu, a potom najavi i treću.

Kontroverze nisu prepreke za visoke rekorde

Prema podacima HBO-a, Euforija je druga najgledanija serija od 2004. godine, nakon Igre prestola. Kako prenosi Elle, do kraja februara je prva epizoda druge sezone Euforije dostigla čak 19 miliona gledalaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Euforija prikazuje upravo ono što devojke sve trpe danas

Euforija je postala izuzetno popularna i među omladinom u Srbiji, stoga smo pitali preko stotinu mladih šta misle o njoj. Sproveli smo upitnik i distribuirali ga preko društvenih mreža. Od preko stotinu mladih koji su se odazvali, 83% ispitanih su devojke, a 17% momci.

Većina mladih (88 %) reklo je da im se serija dopala. Kao razlog navode dobru montažu, estetiku i muziku, ali i to što serija, kako kažu, realno prikazuje današnje odrastanje. Mladi kojima se serija nije dopala smatraju da su problemi omladine u Euforiji  preuveličani i da nemaju veze sa realnim stanjem.

Kejsi
Kejsi; Foto: Screenshot/Youtube/MsMojo

Jedna od glavnih tema koje serija obrađuje je nasilje. Nasilje je prikazano u raznim oblicima, od digitalnog, preko seksualnog do fizičkog nasilja. Najveći broj mladih (71 %) smatra da u seriji nije prikazano previše nasilja, iako su na društvenim mrežama dostupni mnogi komentari koji tvrde suprotno.

Euforija prikazuje upravo ono što devojke sve trpe danas, jedan je od odgovora ispitanika.

Identifikacija sa likovima

Na pitanje da izaberu svog omiljenog lika iz serije, najveći broj mladih (20,6 %) je naveo Medi, naizgled samouverenu devojku koja trpi fizičko i psihičko nasilje od strane svog dečka Nejta. Odmah iza nje, sa 19,6 % glasova, sledi Ru, zavisnica koja pokušava da se izleči kako bi mogla da uspostavi zdravu vezu sa Džuls, ali je sklona recidivu. Treći omiljeni lik, sa 14 % glasova je Fesko, narkodiler bez roditelja koji u kriminalu nalazi način da se prehrani.

Pomalo se pronalazim u njenom liku,  kaže ispitanica kojoj je omiljeni lik Medi.

Medi
Medi: Foto: Screenshot/YouTube/Twixtorpacks

Najneomiljeniji lik iz  Euforije  je Nejt, najpopularniji dečko u školi koji maltretira pre svega svoju devojku, ali i sve oko sebe. Svega 4 % ispitanika navelo je Nejta kao omiljenog lika, uglavnom zbog fizičkog izgleda.

Uprkos tome što je jedan od glavnih likova, samo 5,6 % mladih izjasnilo se da im je Džuls omiljeni lik. Ispitanici kojima je Džuls omiljeni lik kao obrazloženje navode fizički izgledi i rodni identitet.

Euforija je i slika srpske omladine

Veliki broj mladih (83 %) kaže da u svojoj okolini može da prepozna barem jednog lika iz EuforijeOvaj podatak govori da uprkos tome što Euforija prikazuje odrastanje tinejdžera u SAD-u, u velikoj meri oslikava i živote adolescenata u Srbiji.

Zapostavljene teme?

Postoji mnogo domaćih filmova i serija koje se bave životom omladine. Ipak, većina mladih (61 %) rekla je da bi volela da vidi domaću seriju koja se bavi sličnim temama kao  Euforija.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare