Lifestyle

Roditelji, razumemo li se?

Rešila sam da proverim kakav odnos tinejdžeri imaju s roditeljima.

Odrasli smo, valjda. Promenili smo se i uozbiljili. U godinama smo kada stalno kukamo kako nas matorci smaraju i kako nas niko ne razume. Rešila sam da proverim kakav odnos tinejdžeri imaju s roditeljima. Razgovarala sam sa nekima poput tebe na tu temu i dobila različite odgovore. Evo kako mladi gledaju na stvari.

Milica, 16

Nemam tu vrstu komunikacije sa njima da mogu baš sve da im kažem, ali većinu stvari znaju, pogotovo majka. Raspravljamo se oko ocena i izlazaka, ali na kraju uglavnom popuste. Mislim da me ne razumeju u potpunosti, jer su vremena bila drugačija kad su oni bili u mojim godinama.

Zašto uvek ja sve radim?

Anđela, 15

Često se raspravljam sa roditeljima, ali uglavnom oko perifernih stvari, tipa “Zašto uvek ja sve radim?“,“Zatvori terasu!’. Kada mi zabrane nešto, prvo razmislim da li je vredno ubeđivanja. Imam apsolutno otvoren odnos s majkom. Zapravo, mislim da me razume u 90% stvari i uglavnom je kul.

Pavle, 16

Sa svojim roditeljima pričam i o problemima i o lepim stvarima. Imamo otvoren odnos, ali postoje i neke stvari koje ne znaju. Raspravljamo se oko nekih sitnica, ali to je zbog toga što su oni odrastali u nekom drugom vremenu. Obično mi ništa ne zabranjuju, već mi kažu da radim šta ja mislim da je najbolje.

Anđela, 18

Nikada mi ništa nisu zabranili iako to neverovatno zvuči. Naše rasprave traju kratko i to se dešava samo kada je neko od nas nervozan. Ako neko ima strpljenja i razumevanja za mene, onda su to moji roditelji. Stvarno im ništa ne zameram.

Ilija, 13

Često se svađam s majkom, ali u pitanju su neke sitnice, najčešće kućni poslovi. Mogu sve da im kažem i uvek su tu da me posavetuju. Oko svega se dogovaramo i svi poštujemo taj dogovor.

Značiće jednog dana.

Teodora, 15

Nervira me to što mogu da budu mnogo strogi za neke stvari, ali znam da je to zato što brinu. Znaju stvari za koje mislim da su bitne, iako se ponekad plašim nešto da kažem. Ponekad mogu da ostanem smirena u toku rasprave, ali ne baš uvek.

Dakle, od idealnog do ne baš najboljeg. Imam poruku za obe strane. Razgovarajte i slušajte se međusobno. Ali ne da biste odgovorili, već da biste se razumeli. Čak i kada se ne razumete, iskulirajte ponekad. Značiće jednog dana.  

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare