Lifestyle

Sa juga Srbije na jug Afrike

Ne jašemo slonove, imamo kola!

Da li ste se ikada zapitali kakav je zapravo zivot tinejdžera u Africi? Da li je tamo slično kao kod nas ili je tamo prava džungla kako nam filmovi predstavljaju ovaj kontinent?

Zanimalo me je kako im je tamo, pa sam odlučio da pitam svoju drugaricu Tašu koja vec nekoliko godina živi u Mozambiku, to jest u glavnom gradu Maputo. Taša ide u AISM, to je Američka internacionalna škola. Pomola mi je da dobijem odgovre na pitanja od raznih ljudi. Njeni drugari, koji dolaze iz različitih zemalja, vole sport, najvise basket i atletiku, vole druzenje, izlaske i čitanje, baš kao i mi.

ŠKOLSKI SISTEM U MOZAMBIKU  

Kako kaže Taša, kod njih je školski sistem drugačiji. Ono što nas razlikuje jesu razni predmeti koje kod nas možemo da pohađamo samo na fakultetu. Na primer, za vannastavne aktivnosti imaju izbor između čak 8 sportova. Što je zaista zadivljujuće, jer kod nas se po planu i programu rade samo četiri sporta u srednjoj školi. Za neku dodatnu aktivnost, mogu da pohađaju časove politike. Kako obavezne predmete imaju iste kao i kod nas, osim što dodatno uče i ekonomiju. Zanimljivo je da posebnu pažnju pridaju i umetnostima, kao što su drama, fotografija, ples – koji su kod nas u sklopu sekcija, a kod njih kao izborni predmet. Na kraju četvrte i treće godine polažu ispit koji važi za koledže.

KAKO IZGLEDA DRUŽENJE U AFRICI

Na pitanje kako provode svoje slobodno vreme,  odgovori su veoma raznoliki. Posećuju dosta bioskope, Nacionalni park koji predstavlja sve ono što pomislimo kada čujemo reč Afrika, a gaje i veliku strast prema kuglanju.

Vole provod – to je sigurno. Obično prave kućne žurke, kao one koje viđamo u filmovima ili izlate u noćne klubove. Omiljeni su Coconuts i Parque de Marginal.

RAZLIČITE KULTURE

Navikao sam, to je rečenica koju je svako izgovorio. Verovatno je zato nama čudno kada smo u blizini osobe koja je drugačija od nas. Ali suština je da ti niko neće smetati, ako ga upoznaš. Mnogi od njih su melezi, tako da su navikli da su okruženim različitim rasama i verama. Trude se da nauče nešto o novoj kulturi. Tako je na početku bilo i sa Tašom.

Većina njih je čula za Srbiju kada je Taša došla. Asocijacija na Srbiju im je Novak Đoković – a i ne sumnjamo, ipak je jedan od najpoznatijih tenisera sveta. Zanimljivo je da pojedini misle da je Srbija deo Rusije. Da li je zbog toga što Srbija (Serbia) i Sibir (Siberia) slično zvuče na engleskom? Hm, ko bi znao?

DA LI SU BEZBEDNI?

Taša navodi da se Mozambik dosta razlikuje od Evrope. Nije potpuno sigurno mesto za zivot. Dešavaju se često kidnapovanja i ubistva. Retko koji roditelji puštaju svoju decu da idu kući peške, obično idu taksijem ili dolaze po njih. Grad je podeljen u sektore, jedan u kome je bioskop, drugi gde je škola i gde većina drugova živi i tako na dalje. Dećavaju se i krađe, pretnje noževima, silovanja, tako da se naši vršnjaci obično opredele za kućna okupljanja. Ali, hej, oni i dalje odlično funkcionišu!

Za kraj imali su samo jedno da poruče – Ne jašemo slonove, imamo kola! Mislim da je sve rečeno.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare