Društvo

Sačuvajmo Kej: Nišlije žele da odbrane poslednju zelenu oazu u gradu

Grupa građana u okviru neformalnog udruženja ,,Sačuvajmo Kej" juče je pozvala na protest sve građane koji žele da se suprotstave seči stabala i uništavanju poslednje zelene oaze u gradu - Nišavskog Keja.

Pre nekoliko dana, građane su iznenadile iskopane rupe na potezu blizu pešačkog mosta. Područje na kojem se radilo nije bilo obeleženo, a ubrzo su se pojavila i prva isečena stabla.  Odgovora od nadležnih institucija nema, a građani su nezvanično saznali da je reč o radovima koji su povezani sa dalekovodom, protiv čije izgradnje se već protestovalo u niškom naselju Brzi Brod, gde su radovi trenutno zaustavljeni. Iz Grada i Elektromreža Srbije navode da imaju sve potrebne dozvole za rad.

Foto: Lana Stanisavljević

Dozvola za radove, ali ne i za uništavanje zelenih površina

Na protestu koji je brojao stotinak okupljenih građana i aktivista, skrenuta je pažnja na negativne posledice koje sa sobom nosi seča stabala na Nišavskom Keju. Neformalno udruženje građana Sačuvajmo Kej okupljeno je sa ciljem da odbrani Kej kao oazu mira, rekreacije i unikatan deo grada, kaže Petar Rakočević iz tog udruženja.

Nećemo da se postavljaju podzemni dalekovodi mimo zakonskih i stručnih standarda. Sa ovog mesta poručujemo da tražimo garancije da niški Kej ostane parkovska površina. Oni imaju dozvole, ali te dozvole ne podrazumevaju da imaju pravo da seku drveće i ugrožavaju zelene površine, kaže Rakočević.

Foto: Lana Stanisavljević

Dodaje da će nastaviti sa okupljanjima sledećeg vikenda i tražiti da se tokom i nakon radova nezavisne komisije izjasne da li je sve urađeno po zakonskim i stručnim standardima. Jedan od okupljenih građana na protestu bio je i profesor Fakulteta zaštite na radu Slobodan Milutinović.

Sa aspekta uticaja na životnu sredinu koji imaju ovi podzemni kablovi, ovaj projekat je nesporan. Oni nisu štetni, ukopani su u zemlju, ali ovo je projekat koji utiče na zelene površine kojih je u Nišu ionako malo. Imamo manjak površina koje dozvoljavaju infiltraciju voda u zemljište. Sve se pokriva betonom i asfaltom, pa se čudimo što je vazduh zagađen, kaže Milutinović.

Foto: Lana Stanisavljević

Šta Kej predstavlja za Nišlije?

Kej na Nišavi je idealno mesto za odmor nakon napornog radnog dana. Zelenilo, reka i velika površina omogućavaju rekreaciju, okupljanje sa društvom, šetnju ljubimaca… Kao takav je unikatan i postao je omiljen među Nišlijama. Njegovo iznenadno urušavanje uznemirilo je i mlade. Naša sugrađanka Sunčica smatra da je grad previše urbanizovan i zagađen.

Kej je ono malo prirode i zdravlja koje je ostalo u zagađenom gradu. Smatram da je potrebno da se izborimo i sačuvamo Kej. Zato se nadam da će se protestu odazvati što veći broj ljudi, kaže ona.

Foto: Lana Stanisavljević

Jučerašnji protest završen je šetnjom do tržnog centra Roda. Uz transparente Dalekovod – daleko vam kuća i Oazu mira ne damo niko da nam dira građani su izrazili želju da se izbore za ovaj jedinstven park. Okupljanja će biti nastavljena, a do tada građani očekuju odgovor nadležnih institucija na njihova pitanja.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare