Lifestyle

SAMS: Upoznaj pravne institucije na prav(n)i način

Pravni fakultet u Beogradu je definitivno jedan od najvećih i najstarijih fakulteta na našim prostorima. Ovaj fakultet, pored Pravnih fakulteta u ostalim gradovima, pohađa najveći broj studenata, što sa sobom nosi određene prednosti.

Pored izuzetno velikog broja studenata i profesora pri samom fakultetu, postoje mnogobrojne organizacije sa kojima ćeš se susresti ukoliko se odlučiš za Pravni fakultet. Svaka od ovih organizacija ima za cilj da ti što bolje približi posao pravnika. Tako možeš da se sa njim upoznaš iz prve ruke. U okviru svake organizacije postoji različit broj sektora.

Mladih pravnika je iz godine u godinu sve više, samim tim je sve teže doći do radnog mesta. Učlanjivanjem u neku od studentskih organizacija stiče se iskustvo i praksa. Ona je neophodna ako želiš da postaneš uspešan pravnik. Broj vannastavnih, dodatnih aktivnosti je zaista ogroman. Postoje i studentke prakse i putovanja, kao i tribine koje organizuju same organizacije.

SAMS: Studentska asocijacija za međunarodnu saradnju

Pored ostalih studentskih organizacija sa veoma dugom tradicijom, SAMS je organizacija koja otvara vrata studentima još od 2012. godine. Već godinama se organizuju razne tribine, kako za buduće pravnike, tako i za one koji razmišljaju da upišu Pravni fakultet.

U okviru organizacije postoji veliki broj sektora, a sekor za međunarodnu saradnju je pre nekoliko meseci pokrenuo dva projekta Diplomatski razgovori i Upoznaj pravne institucije na prav(n)i način. Cilj ova dva projekta je da se svim mladim pravnicima da mogućnost da se upoznaju sa različitim pravnim profesijama i najvišim funkcionerima naše države.

Ambasada Pakistana; Foto: SAMS

Diplomatski razgovori i posete državnim institucijama

Zahvaljujući prvom projektu organizovane su mnogobrojne posete stranim ambasadama. Razgovori i sastanci sa stranim diplomatama, upoznavanje sa tuđim jezikom i novom kulturom. Sve su ovo mogućnosti koje pruža ovaj projekat. Samo neke od ambasada koje su do sad podržale ovaj projekat su ambasada Mađarske, Grčke, Turske, ali i brojnih neevropskih zemalja poput Pakistana, Irana, Egipta i Južne Koreje.

Implementacijom projekta Diplomatski razgovori dajemo svim studentima Pravnog fakulteta, a posenbo našim članovima mogućnost da se upoznaju sa načinom funkcionisanja diplomatskih misija u Srbiji, kaže Dunja Pavlović, koordinatorka diplomatskog projekta.

Ambasada Južne Koreje; Foto: SAMS

Poseta pravnim institucijama u okviru drugog projekta takođe može biti veoma značajna pri izboru buduće profesije. Posete sudovima, tužilaštvima i drugim značajnim pravnim institucijama dragoceno je iskustvo za mlade pravnike. Pored poseta institucija od kojih je najskorija bila Agencija za borbu protiv korupcije, ovaj projekat nudi i niz kurseva i radionica. Iskusni pravnici- advokati diplomate i tužioci kroz njih vrlo rado prenose svoja znanja.

Koordinatorka drugog projekta – Anđela Ivanović pravnim institucijama poručuje da organizacija SAMS pruža jednaku mogućnost svim mladima, a naročito pravnicima širom Srbije da se upoznaju sa pravnim institucijama.

Cilj našeg delanja jeste da svi imaju jednako pravo na obrazovanje, bez ikakvih izuzetaka.

Praksa, iskustvo i poznanstva koja stekneš u toku studiranja su dragocena. Kada određeni fakultet ima veliki broj studenata najlakše je istaći se učlanjivanjem u neku od studentkih organizacija. Na taj načinj stičeš dodatno iskustvo i još bolje se upoznaješ sa profesijom za koju si se odlučio/la. Projekti poput ovog koji je pokrenula organizacija SAMS budućim pravnicima otvaraju vrata da pored suve teorije steknu i neophodnu praksu i na taj način otvore sebi vrata ka profesiji kojom će se u budućnosti baviti.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare