Sport

Saša Ciani: Nije mi teško da se borim za svaki minut u Dinamiku

Saša Ciani, sedamnaestogodišnji košarkaš iz Slovenije, za Youth Vibes odgovara na pitanja o selidbi u Beograd, prelasku u košarkaški klub Dinamik VipPay i objašnjava koliko su mu Dorćolci pomogli da napreduje. 

Visoki Slovenac, Saša Ciani (207cm), nedavno je stigao na Dorćol u Košarkaški klub Dinamik VipPay. Naime, pre same selidbe u Beograd, Sašina košarkaška karijera počinje upravo u mestu u kom je rođen, odnosno, prve košarkaške korake napravio je u KK Nova Gorica, koji se nalazi u mestu Šempeter. 

Kada sam bio mali, tata me je odveo na prvi trening u Košarkaški klub Nova Gorica, i odmah mi se svidelo, pa sam rešio da ostanem. Kasnije je došao poziv iz Primorske, kaže Ciani.

IZ ŠEMPETERA NA DORĆOL 

Nedugo zatim, pošto se Saša i više nego dobro pokazao u Novoj Gorici, jedan od trenera koji ga je tamo primetio jeste trener Miro Alilović. On je odlučio da Saši uputi poziv za pojačanje najpre redova KK Primorska, a neposredno posle i kluba sa Dorćola. Na njegov predlog, Ciani je u oktobru stigao u Beograd. Trener Alilović i danas radi sa Sašom u Košarkaškom klubu Dinamik Vip Pay, ali u redovima juniora glavne zasluge preuzima trener Saša Nikitović. Koliko je Saša napredovao pokazuje rezultat od 18 poena u proseku na skoro svakoj utakmici, kada govorimo o juniorima.  

Zbog trenera Mira sam došao u Dinamik jer sam čuo da se potenciraju mladi igrači i da se skoro sve bazira na mladima, priznaje Ciani.

Foto: privatna arhiva

JUNIOR – SENIOR 

Znajući da Ciani još uvek nije punoletan i da pred sobom ima selekciju juniora, on paralelno nastupa i za seniore. Tu “poziciju” je zaslužio sjajnim partijama i ubačenim poenima kako ispod koša tako i van reketa. Iako ima manju minutažu u seniorima, dato vreme koristi da ubaci što više poena. 

Stalno sam na treninzima sa seniorima zbog trenera Mira jer on želi da radi sa mnom i dogovor je bio da treniram paralelno i sa seniorima, ali nastupam i za juniore, kaže Ciani.

Znajući da Saša dolazi iz Slovenije, Beograd i srpski jezik su mu do prošlog oktobra bili relativno nepoznati. Imajući u vidu da je Slovenija bila zemlja članica bivše Jugoslavije i da se govorni jezici razlikuju, Saši su, da bi što bolje savladao jezik, pomogli kako saigrači tako i treneri. Učinili su sve da se Ciani oseća dobrodošlo. 

Beograd je mnogo veći grad od Nove Gorice, iz koje ja dolazim, ali nije mi puno trebalo da se prilagodim jer sam imao veliku pomoć saigrača iz regiona, priznaje Saša.

KOŠARKAŠKE RAZLIKE 

Imajući u vidu da se sistemi i radne navike razlikuju u Sloveniji i u Srbiji, postavlja se pitanje koliko se Saša navikao na drugačiji pristup igri u Beogradu i koja je to najznačajnija razlika kada poredimo Sloveniju sa Srbijom, naravno, u košarkaškom smislu. Takođe su i saigrači ti koji su Saši pružili maksimalnu podršku i pomoć pri prilagođavanju na novu sredinu. Za sam klub Dinamik VipPayCiani ima samo reči hvale. Na raspolaganju ima čak i pomoćne trenere Dinamika, Stevana Mijovića i Gorana Vučkovića, sa kojima radi na šutu. Kao najbitniju razliku, Ciani izdvaja način rada koji se prilagođava mladim igračima kao što je on. 

Svi saigrači su me dobro prihvatili i dosta su mi pomogli. Olakšavajuća okolnost mi je ta što je sa mnom Gregor Glas, takođe Slovenac. Klub je veoma uređen i sređen i kada sam došao, sve je bilo kako treba i ispunio je moja očekivanja, kaže Saša.

REPREZENTACIJA

Kada pričamo o reprezentaciji, Saša Ciani brani boje reprezentacije Slovenije. Iako nije postigao značajniji uspeh sa reprezentacijom, iskustvo i poznanstva koja je ostvario tokom prvenstva su nezamlenjiva. Kao trenutno najbitnije iskustvo, Ciani izdvaja nastup za reprezentaciju Slovenije na Evropskom prvenstvu 2019. u Udinama u kom su bili poraženi upravo od Srbije.  

Sa svojim godištem 2003. sam nastupao na Evropskom prvenstvu u Italiji, gde smo u borbi za plasman izgubili od vas, od Srbije, šaljivo dodaje Ciani.

Foto: privatna arhiva

SLOBODNI IZBORI 

Da ima mogućnost izbora u ovom trenutku, Saša bi voleo da zaigra Evroligu i da karijeru nastavi u nekom od Evropskih klubova

San mi je da zaigram u Evroligi i da se razvijem kao igrač, kaže Saša.

Što se tiče košarkaških idola, Saša bi naravno izdvojio Luku Dončića, za njega ima samo reči hvale, ali ne bi zapostavio ni srpske košarkaše. 

Od srpskih igrača, izdvojio bih Nemanju Bjelicu, a od naših, naravno Gorana Dragića i Luku Dončića, kaže Ciani.

Kao poruku za mlade igrače, Saša izdvaja sledeće: 

Mladi igrači moraju da imaju strpljenje i radne navike i ako rade redovno, ostalo će doći samo.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare