Društvo

Širenje mreže solidarnosti kroz borbu protiv siromaštva

"Važno je da borba postoji, da se ne beži od problema i ide lakšim putem, već da pojedinac bira da bude aktivan član svestan svog okruženja."

Ovako o borbi protiv problema siromaštva govore iz kolektiva Kuhinja Solidarnosti Novi Sad povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Međunarodni praznik

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obeležava se svakog 17. oktobra od 1987. godine, kada se u Parizu, na otkrivanju spomenika u čast žrtava ekstremnog siromaštva, nasilja i gladi, okupilo oko 100 000 ljudi. Ovaj dan služi nam kao podsetnik na ogromnu potrebu iskorenjenja siromaštva.

Smatra se da jedna četvrtina ljudi u svetu živi ispod krajnje linije siromaštva, što znači da na dnevnom nivou imaju manje od jednog dolara na raspolaganju. Još jedna zabrinjavajuća činjenica je da 2,6 miliona dece umire od posledica neuhranjenosti svake godine. U Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi 7% stanovništva, što je gotovo pola miliona ljudi. Procenjuje se i da je u riziku od siromaštva gotovo četvrtina populacije. Sa druge strane, neke procene pokazuju da se kod nas dnevno baca dva miliona kilograma hrane.

Prvi korak u rešavanju ovog problema je svakako njegovo osvešćivanje i razumevanje. Zatim je red na konkretne akcije sa ciljem postizanja socijalne i ekonomske pravde za sve. O tome smo razgovarali sa Dunjom Vasić koja predstavlja Kuhinju solidarnosti Novi Sad.

Topli obroci za sve

Kuhinja solidarnosti Novi Sad je samoorganizovani aktivistički kolektiv koji svakog utorka i subote priprema i distribuira zdrave kuvane obroke i pakete namirnica ugroženim porodicama i pojedincima u Novom Sadu.

Zalažemo se za to da niko ne bude gladan, da niko ne bude bez doma i da niko ne bude prepušten siromaštvu. Takođe, želimo da širimo mrežu solidarnosti, kao i da siromaštvo i beskućništvo postanu vidljiviji društveni problemi, kaže Dunja.

Kuhinja solidarnosti je nastala prilikom uvođenja karantina prošle godine i pokrenuta je zajedničkom akcijom aktivista Združene akcije Krov nad Glavom Novi Sad i omladinskog centra Crne Kuće 13, u čijim se prostorijama i spremaju obroci.

Cilj njihovog aktivizma je, kako kažu, da se ukaže na sistemski problem.

Tamo gde je država zakazala pojedinci se javljaju da ukažu na moguće rešenje i stvarajukolektiv. Na taj način dolazi do širenja ideje i težnje ka promeni kako u svesti tako i u stanju našeg društva.

Kako da se uključiš?

Ova akcija finansira se isključivo od strane fizičkih lica, a novi volonteri su uvek dobrodošli. Zainteresovani sugrađani iz Novog Sada mogu ih kontaktirati preko društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twitter) ili na broj 0646491496.

Ukoliko niste iz Novog Sada, ali biste želeli da podržite akciju, možete pomoći rad kuhinje donacijom na sledeći žiro-račun:
325-9500700045352-36 (OTP banka)
Svrha uplate: Kuhinja solidarnosti NS
Primalac: Udruženje “Omladinski centar CK13”, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad
Šifra plaćanja: 189 za uplate u kešu, 289 za uplate preko računa

Takođe, uvek se možete raspitati za slične akcije ili organizacije u svojoj okolini i time doprineti rešavanju problema koji svakim danom zahvata sve više pojedinaca, ali i čitavih porodica. Svako je važan i može da napravi promenu. Uključi se i ti u rešavanje problema koje smatraš važnim.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare