Lifestyle

Školovanje u Engleskoj iz ugla tinejdžerke iz Niša

"Najviše mi definitivno nedostaju prijatelji i naši nezaboravni izlasci, ali naravno i porodica."

Mnogi tinejdžeri maštaju o odlasku na školovanje u neku veliku stranu zemlju. Zahvaljujući mnogim programima za razmenu i školovanje to je itekako moguće.

Danica Stošić je jedna od njih koja je svoju želju ostvarila. Ne samo da je uspela da se izbori za stipendiju, već je dobila priliku da bira. Ona je jedna od retkih koja je u isto vreme dobila dve stipendije. Odlučila je da prihvati stipendiju HMC projekta za školovanje u Velikoj Britaniji, umesto FLEX stipendiju u školovnje u SAD-u. Kao razlog je navela to što joj HMC stipendija omogućava dve godine školovanja na Pangbourne koledžu u okolini Londona.

Danica kaže da je njen motiv da prihvati stipendiju bio želja da stekne neko novo iskustvo, da upozna kulturu Velike Britanije i da ostvari svoje snove.

Roditelji i prijatelji su mi pružili ogromnu podršku još od samog početka i znala sam da ću uvek moći da se oslonim na njih, kaže ona.

Danica je prve dve godine svog školovanja bila učenica Gimnazije Svetozar Marković, a preostale dve godine ona već sada provodi na Pangbourne koledžu. Ona dodaje da je program zaista neverovatan. Dosta toga je naučila od kad je došla u Englesku. Sam program je dosta zahtevan, ali uz dobru organizovanost je sve moguće.

Danica i njena prijateljica u Engleskoj; foto: privatna arhiva

Ono sa čime su svi koji se odluče na takvu vrstu školovanja primorani da se suoče je odvajanje od roditelja, prijatelja i privikavanje na drugačiju sredinu. Danica kaže da joj to nije bio veliki problem. Odvojenost od roditelja joj nije pala toliko teško koliko je mislila. Kaže da tamo zapravo od toliko obaveza i nema vremena za nostalgiju.

Najviše mi definitivno nedostaju prijatelji i naši nezaboravni izlasci, ali naravno i porodica, navodi ona.

Već je prvog dana stekla ogroman broj prijatelja tokom team building-a. Ljudi su je veoma lepo prihvatili i druži se sa svima na koledžu.

foto: privatna arhiva

Dve glavne razlike u njihovom i sistemu obrazovanja u Srbiji su broj predmeta koji se uči u školi i broj učenika u odeljenjima. Trenutno u Engleskoj pohađa nastavu iz istorije, engleske literature, psihologije i classics-a. Broj učenika u odeljenju varira od predmeta do predmeta.

Definitivno bih preporučila HMC program zato što je prilika koja se dobija jednom u životu. Steknu se doživotni kontakti i dobiješ priliku da upoznaš ljude koji dolaze sa svih strana sveta, govori Danica.

Takođe smatra da je neverovatna prilika što se tiče akademskog napretka i najboljeg mogućeg obrazovanja. Danica će pokušati da ostane u Velikoj Britaniji na studijama, ali ako joj to ne pođe od ruke, onda će se najverovatnije vratiti u Srbiju i otići na master studije u inostranstvo.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare