Lifestyle

Srpski maturanti – između straha i snova o budućnosti

"Krivo mi je, jer nisam u mogućnosti da u celosti upotpunim svoje uspomene iz srednje skole."

Četvrta godina, koliko god bila stresna, najlepša je godina srednje škole. Upravo zbog te činjenice, prava je šteta što svoje poslednje dane škole maturanti provode kod kuće, umesto u svojim učionicama. O tome koliko su nezadovoljne što najlepše dane školovanja provode kući i da li su zabrinute zbog neizvesnosti situacije popričali smo sa Jovanom i Dinom, učenicama 4. godine Gimnazije „9.maj“ u Nišu.

Obe se slažu da bi bilo bolje da ove dane provode u školi, bez obzira na prednosti online školovanja. Tužne su zbog činjenice da neće biti u mogućnosti da u celosti upotpune svoje uspomene iz srednje škole.

Iskreno mi je jako krivo što nam se školska godina ovako završava i što ne možemo da provedemo ovih poslednjih par meseci zajedno – rekla je Dina.

Da li će biti proslave mature?

Sve više se postavlja pitanje da li će mature biti, i ako hoće, kada će je biti? Odgovor na ovo pitanje samo se nagađa. Neki kažu da će proslava biti regularna, neki da će ona biti pomerena za avgust ili septembar, a neki i da je uopšte neće biti.

Jovana misli da će mature biti svakako, ali da će biti pomerena za neki drugi termin kada se sve ovo završi, dok je Dina jako nesigurna da li će proslave uopšte i biti.

Šta će biti sa prijemnim ispitima?

Kako najlepša, četvrta godina je i najvažnija godina u životu svakog učenika jer se uglavnom tada donosi odluka od životnog značaja. Odabir fakulteta.

Pre čitave ove situacije, mnogi maturanti su bili u jeku spremanja prijemnih ispita. To što niko ne govori o datumima i niko ne daje odgovore na pitanja u kojim uslovima će se prijemni ispiti održati, većinu učenika zabrinjava.

Dinu brine to što nisu upućeni ni u šta vezano za prijemni ispit, ali se nada da će sve ispasti kako treba. Ona se nada da neće biti pomeren, jer kruži priča da možda bude u septembru. Ta ideja joj se nimalo ne dopada jer će automatski izgubiti i ceo letnji raspust.

Imajući u vidu da sad, hteli mi to ili ne, moramo da sedimo u kući, imamo dosta vremena da se spremimo i ako se situacija smiri ne vidim razlog da se prijemni pomera za dva meseca – odgovara Dina.

Jovana kaže da će ukoliko se nastavi ovakvo stanje u državi sigurno biti pomeren, ali je to ne brine nimalo.

Odličan sam učenik i krenula sam sa pripremama na vreme. Mislim da ne bi trebalo da imam nikakvih problema – objašnjava Jovana.

Proslave i prijemnog ispita će verovatno biti. Kada i pod kojim uslovima, pokazaće vreme. Dok čekamo taj trenutak, prolaze dani koji su bili rezervisani za kreiranje najlepših uspomena iz srednje škole. Dani za kojima danas pati većina maturanata.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare