Pitamo te

Šta slušaju mladi?

Muzika predstavlja našu svakodnevnicu. Sa vremenom se žanrovska podela odbacila, a mladi muzičari stvaraju sve raznovrsniju muziku.

Muzika, kao deo naše svakodnevnice, je subjektivna stvar. Podela na žanrove i slušanje samo jednog žanra već godinama nije realnost. Ukusi u muziku variraju i svako se može zateći da sluša više žanrova gotovo svakog dana. Izvođači često i sami odbijaju da se kategorišu jer njihove pesme mogu na mnogo načina da sadrže elemente srodnih žanrova.

Na internet platformi za deljenje video sadržaja Jutjub se već godinama mogu naći različite ankete gde se mladi pitaju šta slušaju u trenutku kada ih osoba iza kamere presretne na ulici. Dok takve statistike nisu savršeno precizne, mnogi se slažu da kratak odgovor ne postoji. Ovo se pre svega odnosi na srodne žanrove, gde je mala razlika i isti izvođač se može naći u više srodnih žanrova.

Koliko mladi slušaju muziku?

Youth Vibes je sproveo anketu među mladima o muzici koju slušaju. Zadivljujuć podatak govori da preko 97% mladih često sluša muziku. Istraživanja pokazuju da je svakodnevno slušanje muzike dobro po nas iz više razloga. Pre svega, slušanje muzike utiče pozitivno na zdravlje, smanjuje stres i poboljšava san. Takođe, muzika pomaže pri učenju, čini nas fokusiranijim i ubrzava rad mozga.

S druge strane, anketa je pokazala da više od 86% mladih redovno odlazi na koncerte i sluša muziku uživo. Ovaj procenat mladih koji u tome uživa najviše govori o dostupnosti muzike mladima u prethodnim godinama, kao i razvijenoj kulturi odlazaka na nastupe omiljenih izvođača. Za ovo su zaslužni brojni muzički festivali u Srbiji i regionu, koji pružaju raznovrstan izbor žanrova i izvođača.

Foto: Nemanja Đorđević

Koje žanrove mladi slušaju?

U okviru sprovedene ankete su mladi imali priliku da se izjasne za neograničen broj žanrova po svom izboru. Među odgovorima se moglo pronaći 13 žanrova, među kojima se izdvojilo nekoliko žanrova koje mladi najviše slušaju.

Najviše mladih (36%) je reklo da sluša rok muziku. U okviru te grupe, svaka četvrta osoba je napomenula da sluša rok muziku izvođača iz regiona. Na drugom mestu se našla pop muzika, za koju se izjasnilo 27% anketirane omladine. Izraženo veliki broj su imale i rep i indi muzika, koje je 21% mladih stavio kao žanrove muzike koje rado slušaju.

Indi muzika (sinonim za alternativnu muziku) je vrsta rok muzike koja se razvijala za vreme poslednjih pet decenija. Nekada se smatrala nezavisnom i manje komercijalnom muzikom. Danas to nije slučaj i žanr broji neke od najuspešnijih muzičara današnjice, poput Arctic Monkeys, The 1975 i Tame Impala.

Ono što je zanimljivo za gotovo sve odgovore jeste da se baziraju na stranoj muzici, pre svega na engleskom jeziku. Uprkos razvoju domaće muzike u novim pravcima i žanrovima, mladi i dalje biraju strane izvođače ispred srpskih.

Uzrok ovog izbora se pre svega pronalazi u monotonosti srpske muzike poslednje dve decenije. Tekstovi o bludu i nemoralu su se dosta dugo mogli pronaći u pesmama sa milionima pregleda na platformama za slušanje muzike. Poslednjih godina, na njima su se probili i nezavisniji umetnici, pružajući širi izbor žanrova. Među njima se pre svega izdvajaju mešavine žanrova koji su se u drugim zemljama sveta pojavili godinama ranije, poput pop-roka, rep-roka i drim-popa.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare