Sport

Stefan Stefanović: Igru za seniore smatram velikom nagradom

Stefan Stefanović, plejmejker Košarkaškog kluba Dinamik Vip Pay, ističe koliko su promene saigrača i trenera uticale na njegovu igru i priseća se iskustava iz reprezentacije. 

Mladi plejmejker KK Dinamik Vip Pay, Stefan Stefanović, košarkom se bavi još od sedme godine života. Kako je i Stefanovićev otac u mlađim danima igrao košarku, tako je i sina podstakao da se oproba i nastavi porodičnu tradiciju.  

Od sedme godine sam počeo da treniram košarku. Otac me je često podsticao da što više treniram i tako se put dalje razvijao, podseća se Stefanović.

RANI POČECI 

Prvi klub gde je 190cm visoki plejmejker zaigrao košarku, bio je KK Ol – Star (AllStar). Tada je klub treninge održavao u sali Osnovne škole “Braća Baruh” , odnosno u sali škole koju je Stefan pohađao. Međutim, stvari se iz Stefanovog ugla nisu odvijale baš onako kako je on planirao. Javila se misao da napusti košarku i oproba se u fudbalu.

Na Stefanovićevu sreću i podsticaj prijatelja i porodice da ponovo razmisli pre nego što donese tako važnu odluku, on ipak odlučuje da nastavi da se bori i da ne odustaje od košarke. U Ol – Staru je bio do svoje 11. godine, posle kog prelazi u KK Beovuk. Iz oba kluba, Stefanović je poneo samo ono najbolje, odnosno sigurnost i samopouzdanje. 

U šestom razredu sam prešao u Beovuk i pošto sam prerastao školicu košarke, trenirao sam sa jednom starijom selekcijom i tada sam prvi put ozbiljno shvatio košarku, kaže Stefanović.

U KK Beovuk, Stefanović je neretko nastupao i za prvi tim istoimenog kluba. Sa 15 godina, klub je mladom pleju pružio šansu da pokaže kojim igračkim sposobnostima raspolaže, što je on maksimalno iskoristio. Pošto se i više nego dobro pokazao, nije izostala ponuda za košarkaško usavršavanje iz KK Dinamik Vip Pay. 

Već sa 15 godina sam igrao u KLS – u, u prvom timu Beovuka. Oni su generalno imali tradiciju da mlade “guraju u vatru” i rano im pružaju šansu za nešto jaču košarku, što je meni veoma značilo i znači mi sada u Dinamiku, kaže Stefanović.

Upravo na tim utakmicama i nastupima za prvi tim Beovuka je trener KK Dinamik Vip Pay, Saša Nikitović i primetio sedamnaestogodišnjeg plejmejkera. Nedugo zatim, kada je napunio 16 godina trener Nikitović je Stefanovića pozvao da nastupa za klub sa Dorćola, što je on rado prihvatio. 

Čim sam došao u Dinamik, ekipa je imala dosta novih mladih igrača. U ekipi smo imali, a imamo i danas, timski duh i međusobnu podršku, rekao je Stefan.

KLUPSKE RAZLIKE 

Promena saigrača i sredine uopšte iz Beovuka u Dinamik, za Stefana je bila potpuno nova i nepoznata. Promenivši klub, shvatio je da, ukoliko želi da napreduje kao igrač, jedan od uslova jeste brzo prilagođavanje na novu sredinu. Prema njegovim rečima: 

U Dinamiku su striktno određeni termini treninga, kako jutarnjih, tako i večernjih. Uvek nam je dostupna teretana i ako zatreba, individualni trening. I to mi je sve u početku bilo čudno i novo, ali sam shvatio da moram brzo da se osvestim i ozbiljno shvatim novi klub.

Kako sada nastupa za juniore, a sve češće i za seniore, Stefanović je šansu koju su mu trener Nikitović i Dinamik pružili iskoristio na najbolji mogući način. Postavlja se pitanje koje su to razlike kada govorimo o tom nivou košarke i kako se sa tim razlikama nosio Stefanović? 

Igru za seniore smatram nagradom. To znači da sam se dovoljno dobro pokazao u juniorima, i tako dobio šansu da igram za seniore, jer nema mnogo igrača mojih godina šansu da zaigra za seniore i cenim ukazano poverenje trenera, ali i saigrača, kaže Stefanović.

DINAMIK KAO IZBOR 

Stefanović imao nekoliko izbora gde da nastavi igračku karijeru, između ostalih i KK Crvena zvezda je bila ta koja se zainteresovala za mladog plejmejkera. On je odbio klub sa Malog Kalemegdana i košarkašku karijeru nastavio u KK Dinamik Vip Pay sa Dorćola. 

Sa trenerom Nikitovićem sam bio i u reprezentaciji, odnosno, bio nam je selektor i smatrao sam da bi Dinamik bila najbolja odluka, jer bih mogao da znatno igrački napredujem i dobijem više igračkih minuta, rekao je Stefan.

Kada govorimo o nadanjima i željama koje bi Stefan Stefanović voleo da postigne u dresu kluba sa Dorćola, to je svakako uspon Dinamika na tabeli i ulazak u ABA 2 ligu.  Takođe, talentovani plej računa na to da će u nekoj od sledećih igračkih sezona uspeti da se izbori za mesto u startnih pet i da dobije “titulu” najbitnijeg igrača. 

Nadam se da ću već sledeće sezone biti stalan u prvom timu, da ću sve više i više igrati i imati glavnu ulogu u tome da ekipa računa na mene, kaže Stefanović.

REPREZENTACIJA  

Stefan Stefanović bi mogao da se pohvali veoma značajnom i bogatom reprezentativnom karijerom, naravno, imajući u vidu njegove godine i igračko iskustvo. Prva selekcija za koju je Stefanović nastupao bila je kadetska selekcija za tada igrače do 16 godina (U16). Selektor tadašnje reprezentacije bio je upravo Saša Nikitović, Stefanov trener sada u Dinamiku. Kao saigrač u reprezentaciji bio je i Ilija Milijašević, takođe sadašnji bek kluba sa Dorćola.

Na Olimpijadi u Bakuu (Azerbejdžan) 2019. godine, Stefanović i saigrači su nažalost u polufinalu takmičenja izgubili, ali na sreću osvojili bronzanu medalju. Nedugo zatim, usledilo je Evropsko prvenstvo u Udinama (Italija). Na tom Evropskom prvenstvu, naša selekcija nije ostvarila značajniji uspeh. Već ovog leta postoji šansa za osvajanje medalje, ali ovog puta kao U18 reprezentacija.

Ove godine Evropsko prvenstvo se održava u Konji (Turska). Ukoliko dobiju poziv za reprezentaciju, saigrači koji bi Stefanovića pratili na prvenstvu su jesu Stefan DabovićBogdan Zimonjić i Ilija Milijašević, naravno igrači Dinamika. 

Vrhunac tadašnje košarkaške karijere je taj što sam bio izabran u deset igrača za Olimpijadu u Bakuu, naravno posle toga i Evropsko prvenstvo u Udinama. U daljoj budućnosti verujem i nadam se pozivu za A reprezentaciju, priznaje Stefanović.

IDOLI I IZBORI

Ako bi imao mogućnost izbora, Stefan Stefanović bi voleo da košarkašku karijeru nastavi najpre u nekom od klubova iz ABA lige, a potom i Evrolige. Naravno, kao krajnji cilj igračke karijere bi svakako bi bila NBA liga. Kao košarkaške idole, Stefanović izdvaja našeg Miloša Teodosića i Lebrona Džejmsa, čak iako ne igraju na istoj poziciji. 

Što se tiče daljih klubova, najpre bih voleo da to bude ABA liga, zatim Evroliga u dresu kluba iz Španije ili Turske, i na kraju naravno NBA. Lebrona bih izdvojio kao idola, tamo gde on igra, za taj tim navijam. Najveći uzor u srpskoj košarci mi je Teodosić zbog nerealnog pregleda igre i veština, zaključuje Stefanović.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare