Sport

Stefan Todorović: Ne kajem se zbog odlaska u Ameriku

Sedamnaestogodišnji košarkaš Prolifik Prep škole košarke, Stefan Todorović, za YouthVibes otkriva detalje o prelasku u Ameriku i potrazi za profesionalnom karijerom

Bivši košarkaš juniora Partizana, Stefan Todorović, važi za jednog od najtalentovanijih mladih igrača svoje generacije. Poziciju beka, koju trenutno zastupa, opravdava sjajnim partijama i preciznim šutevima ka košu. U detinjstvu, Stefan je pokušao da se oproba u više sportova, ali igra i ljubav prema košarci su ipak odnele pobedu u ovom nadmetanju interesovanja.

Kao dete sam trenirao više sportova u isto vreme, ali sam shvatio da je košarka ipak moj pravi poziv – kaže Todorović.

Jedan od prvih klubova u kojima je Stefan počeo košarkašku karijeru, bio je KK Vizura. U Vizuri, Todorović je pružio sjajne partije i pokazao sigurnost, kako na terenu, tako i pri šutevima. Kao nagradu za postignut uspeh u Vizuri, stigao je poziv iz Partizana. Prelazak u Partizan je, moglo bi se reći, bio jedan od glavnih poteza u Stefanovoj dosadašnjoj karijeri. Todorović je priliku za košarkaško usavršavanje rado prihvatio i time postao jedan od članova juniora KK Partizan.

Poziv iz Partizana mi je bila odlična prilika za korak dalje i šansa da pokažem talenat na višem nivou i prilika koju nisam smeo da propustim – rekao je Stefan.

Jedan od izabranih

Međutim, pokazatelj koliko je Todorović zapravo napredovao i davao maksimum, govori činjenica da je u februaru ove godine izabran za jednog od 64 najtalentovanija mlada igrača sveta, koji su birani iz 34 zemlje. Košarkaški kamp održavao se u okviru NBA „Ol – Star“ vikenda, od 14. do 16. februara u Čikagu, na kom je Stefan pokazao šuterske sposobnosti kojim raspolaže. Znajući da je izabran za jednog od najboljih i da to „zvanje“ sa sobom povlači odgovornost da se opravda isto, Stefan je preuzeo na sebe i bez straha pokazao da je to „zvanje“ zasluženo.

Apsolutno nisam imao pritisak, štaviše, „zvanje“ je nešto u čemu uživam i nešto što me podstiče da treniram još bolje svaki dan – priznaje Todorović.

Odlazak u Ameriku

Nedugo zatim, pošto se dobro pokazao na kampu, usledio je poziv iz jedne od najboljih škola košarke u Americi. Škola čiji je on član, odlična je priprema za dalju igru na koledžu. Prolifik Prep je škola koju Stefan trenutno pohađa, a koju su između ostalih, pohađali i neki od trenutnih igrača NBA lige.

Smatrao sam da je odlazak u Ameriku najbolji potez za moj razvojni put kao igrača i ne kajem se zbog te odluke – kaže Stefan.

Znajući da je Todorović još uvek maloletan igrač, poziv za Ameriku značio je odlazak iz Partizana i napuštanje Srbije. Samim tim, klub nije uslovljen da Stefanu spreči odlazak u školu od koje je dobio poziv, jer on u tom trenutku nije bio pod ugovorom. Stefan ne krije želju za mogućim povratkom upravo u Partizan.

Kao maloletan igrač, nisam bio ni pod kakvim ugovorom sa Partizanom, tako da samim prelaskom u Prolifik Prep nisam više igrač Partizana, sto ne znači da se jednog dana neću vratiti.

Koliko je teško odricanje od trenutnih navika i odlazak iz zemlje u kojoj su zavoleli košarku, znaju samo igrači kojima se ta prilika pružila. Stefan je tu priliku iskoristio i sa ciljem otišao u Ameriku. Koliko se ljudi i igra tamo razlikuju, svedoče njegove reči.

Ovde u Americi je sve drugačije, tako da sa iskustvom iz Srbije i iskustvom koje stičem ovde, mislim da ću mnogo brže napredovati kao igrač, ali i kao čovek – kaže Todorović.

Reprezentacija

Što se tiče reprezentacije, ni Stefan ni njegovi saigrači ove godine nisu uspeli da otputuju na U18 evropsko prvenstvo zbog trenutne situacije sa virusom COVID – 19. Međutim, ako se do leta sledeće godine, epidemiološka situacija stabilizuje, Stefan i saigrači će imati priliku da na U19 svetskom prvenstvu pokažu koliko su spremni.

Ove godine je sve bilo otkazano zbog korone, ali na leto moju generaciju čeka U19 svetsko prvenstvo i na nama je da se pripremimo za to i tamo damo sve od sebe da prezentujemo našu državu u najboljem mogućem svetlu – kaže Todorović.

Kako Amerika, tako i NBA liga jesu san većine mladih košarkaša. Stefan je prvi korak već načinio samim odlaskom „preko bare“. Koji bi bio sledeći korak pri ispunjavanju košarkaškog cilja za Stefana? Na to pitanje Stefan nema odgovor, već priznaje da želi da se fokusira na trenutnu igru.

Za sad sve ide svojim tokom, ne želim da donosim nagle oduke.

Kada pominjemo klubove za koje bi voleo da zaigra i košarkaške idole, Stefan ima neobičan odgovor na pitanje o željenom klubu.

Igrao bih tamo gde je lep grad i okruženje, a što se tiče idola, svi uspešni igrači su mi na neki način idoli. Od svakog uzimam najbolje i ugledam se na to – kaže Stefan.

Za kraj, Stefan bi mladim igračima poručio sledeće:

Sledite svoje snove i verujte. Neki se možda i ostvare.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare